Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Jan Fiala Archivace a komprese linux.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Jan Fiala Archivace a komprese linux."— Transkript prezentace:

1 Mgr. Jan Fiala Archivace a komprese linux

2 Komprese souborů Zmenšením souborů odstraníte redundantní informace
Typy: Bezztrátová - ze souboru nejsou odstraněny žádné informace. Komprimováním souboru a jeho dekomprimováním získáme výsledek totožný s originálem. Ztrátová – Některé informace mohou být odstraněny ze souboru, protože je komprimován, takže rozbalený soubor bude mít za následek soubor, který se mírně liší od původního souboru. Používá se u videa, grafiky, hudba.

3 Typy komprese - gzip Linux poskytuje několik nástrojů pro kompresi souborů, nejběžnější je gzip (používá kódování Lempel-Ziv). Ukázka: gzip -l pokus.txt vytvoří zkomprimovaný soubor pokus.txt.gz Přepínač –l provede výpis akce. Opačný příkaz gzip je gunzip. Případně gzip -d dělá totéž (gunzip je jen skript, který volá gzip se správnými parametry). Ukázka: gunzip –l pokus.txt.gz provede dekompresi na původní soubor pokus.txt Existuje další pár příkazů, které pracují prakticky shodně s gzip a gunzip. Jedná se o bzip2 a bunzip2. Používají jiný algoritmus komprese (Třídění bloků Burrows-Wheeler).

4 Komprese zip archivační nástroj Microsoft * ZIP soubor.
je podporován příkazy zip a unzip i v Linuxu Ukázka: zip pokusy.zip pokusy/* nebo zip –r pokusy.zip pokusy (zabalí obsah adresáře pokusy, přepínač –r – rekurzívní adresář) unzip – l pokusy.zip (rozbalí adresář, přepínač –l vypíše obsah, délku, datumy pokusy.zip)

5 Archivace Umožní spojení více souborů do jednoho souboru, což eliminuje režii v jednotlivých souborech (uspoří prostor, provádí kontrolu, celkový prostor je menší) a usnadňuje přenos (v mailu se přenáší pouze jeden soubor). Příkaz tar se původně používal pro archivaci souborů na páskové jednotky, ale později se jeho užívání dále rozšířilo Dnes je používán i tam, kde je vhodné pro účely distribuce či archivace sloučit více souborů do jednoho tak, aby se zachovaly informace o adresářové struktuře, přístupových právech a dalších atributech, které běžně souborový systém obsahuje.

6 Možné postupy archivace
Můžete archivovat více souborů do jednoho archivu a potom je komprimovat. Tato metoda se nazývá kompresí. Můžete také komprimovat jednotlivé soubory. Jedná se pak o archivaci. Tradiční nástroj UNIX pro archivaci souborů se nazývá tar, což je krátká forma TApe aRchive. Tar byl použit pro přenos mnoha souborů na pásku a pro zálohování nebo přenos souborů. Tar obsahuje několik souborů a vytvoří jeden výstupní soubor, který lze znovu rozdělit do původních souborů na druhém konci přenosu.

7 Vlastnosti TAR Tar má 3 režimy:
Create: vytvořit nový archiv ze série souborů Extract: vytáhněte jeden nebo více souborů z archivu List: zobrazit obsah archivu bez extrakce tar -cf zaloha.tar zaloha* vytvoří zaloha.tar tar -czf zaloha.tar.gz zaloha* zazálohuje a zkomprimuje soubory zaloha* do formátu zaloha.tar.gz

8 Přepínače tar t - seznam souborů v archivu
j - dekomprimujte s bzip2 před čtením f - pracovat na daném názvu souboru access_logs.tbz c - vytvoření archivu x - rozbalení archivu p - zachování práv u souborů v – rozšířený výpis Podmínka: c nebo x musí být na začátku a f na konci. Na ostatních parametrech nezáleží

9 Příklady tar, gzip Sbalení: Rozbalení: Rozbalení
tar cvpf soubory.tar soubor soubor1 soubor2 Rozbalení: tar xvpf soubory.tar gzip aaa vytvoří se soubor aaa.gz Rozbalení gunzip aaa.gz

10 Příklady kombinací tar cvzpf archiv.tar.gz aaa bbb ccc
tar xvzpf archiv2.tgz tar cvjpf archiv3.tar.bz * (z - pakování (rozbalení) pomocí gzip, použité přípony *.tar.gz nebo pouze *.tgz j - pakování (rozbalení) pomocí bzip2, přípona *.tar.bz, *.tbz)


Stáhnout ppt "Mgr. Jan Fiala Archivace a komprese linux."

Podobné prezentace


Reklamy Google