Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přírodní školní zahrada

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přírodní školní zahrada"— Transkript prezentace:

1 Přírodní školní zahrada
Mgr. Ladislava Filipová, Ph.D. Bc. Jana Bohuňková PhDr. Roman Kroufek, Ph.D. pULec - První ústecké environmentální centrum

2 Co je přírodní zahrada? Vlastně taková malá přírodní rezervace, která:
nabízí životní prostor živočichům, jimž ubývají úkryty v krajině; produkuje pro vás čerstvé a zdravé potraviny bez chemie; umožňuje relaxovat, setkávat se a tvořit; je esteticky krásná a pestrá s množstvím různých stanovišť; je místem pozorování, poznávání a učení se přírodním procesům.

3 Tři jednoduchá pravidla
Nepoužívat rašelinu. Nepoužívat minerální hnojiva. Nepoužívat žádné chemické pesticidy a herbicidy.

4 Přírodní zahrada pro radost
Kmeny a klády (pro cvičení rovnováhy)

5 Pavoučí síť

6 Tajná skrýš

7 Hmatový chodník

8 Tajuplný tunel

9 Visutý/provazový žebřík

10 Přírodní amfiteátr, špalky na sezení a ohniště

11 Zahrada k užitku a poučení
Záhony

12 Bylinková spirála

13 Kompost

14 Multifunkční altán

15 Včelí úl

16 Zahrada pro zvířecí kamarády
Hmyzí domečky

17 Budky a krmítka pro ptáky

18 Hromada klestí, listí a mrtvé dřevo pro brouky a další hmyz

19 Jezírko

20 Kamenná zídka

21 Další možnosti Popínavky na fasádu (třeba beztrnné ostružiny)

22 Projekt Přírodní školní zahrada
Výzva 16_2017 ze Státního fondu pro životní prostředí MŽP Možnost získat na realizaci zahrady až Kč Výše podpory na jeden projekt činí 85 % z celkových způsobilých výdajů. Žádosti je možné podat v období od do Období realizace do Rozvoj venkovního zázemí za účelem školního i mimoškolního vzdělávání (zejména EVVO, přírodovědného či neintenzivního pěstitelství), které probíhá ve venkovním prostředí, v přímém kontaktu s přírodou. Jedná se zejména o: tvorbu bylinkových či pěstitelských zahrad začlenění dílčích prvků přírodních zahrad v rámci školních pozemků (např. skalky, komposty, jezírka, broukoviště, kamenné hromady, apod.)2, pořízení či vybudování učeben v přírodě, které nezastavují/nezpevňují půdu (vrbová zákoutí, stany, tee-pee, popř. přírodní amfiteátry či lehké pergoly pro zastínění apod.) pořízení či vybudování přírodních laboratoří - tedy ukázkové biotopy a jiné demonstrační prvky pro přírodovědné vzdělávání (např. meteorologická budka, prosklené kompostéry, včelí úly, sbírky dřev, kamenů z okolí apod.), vybudování naučných stezek a tabulí s vazbou na zahradní přírodní prvky.

23 Participace rodičů: Kdy se rodiče zapojují?
posiluje vazbu mezi dětmi a dospělými umožňuje dětem vidět rodiče v jiných rolích je jednou z výhod při hodnocení projektu  Kdy se rodiče zapojují? Rodiče jsou vítanými pomocníky již ve fázi přípravy projektu, dále pak během „budování“ zahrady, při nenáročné údržbě (cca 1x ročně).. a samozřejmě při společných oslavách a akcích v zahradě! 

24 a přejeme příjemný zbytek dne!
Prosíme, do vyplňte anketní lístky, které budou umístěny v šatnách. Děkujeme! Pokud máte chuť zapojit se do přípravy projektu, dejte nám vědět! Děkujeme za pozornost a přejeme příjemný zbytek dne!


Stáhnout ppt "Přírodní školní zahrada"

Podobné prezentace


Reklamy Google