Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zoner Callisto Úpravy objektů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zoner Callisto Úpravy objektů"— Transkript prezentace:

1 Zoner Callisto Úpravy objektů
Počítačová grafika Zoner Callisto Úpravy objektů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 Úpravy objektů vytvořené objekty v Zoner Callisto můžeme upravovat tvarovacím nebo editačním nástrojem v základním panelu nástrojů v některých případech oběma nástroji editační nástroj slouží většinou k úpravám společných vlastností všech objektů tvarovací nástroj – slouží k úpravám jedinečných vlastností každého objektu

3 Editační nástroj – výběr objektů
každý objekt, který chceme upravovat, musíme nejdříve vybrat výběr objektů provádíme editačním nástrojem na základním panelu nástrojů (obr. 1)

4 obr. 1

5 více objektů můžeme vybrat:
stiskneme klávesu SHIFT a poklepeme na objekty, které chceme zahrnout do výběru zmáčkneme editační nástroj a tažením myši zahrneme do výběru požadované objekty

6 pokud se nemůžeme vyhnout objektům, které nechceme zahrnout do výběru, provedeme výběr stisknutím kláves SHIFT+CTRL výběr všech objektů (obr. 2) Úpravy – Vybrat vše nebo CTRL A

7 Metody vybírání obr. 2

8 Inverze výběru pomocí volby Úpravy – Inverze výběru zruší se vybrané objekty (obr. 4) jsou vybrány objekty, které nebyly v první fázi vybrány (obr. 5) informace o vybraných objektech na stavovém řádku (obr. 3)

9 obr. 3 obr. 4 obr. 5

10 Skupinový výběr další možnosti výběru Úpravy – Vybrat zatrhneme požadované objekty v otevřeném okně do výběru nelze zahrnout objekty, které jsou na zamknuté hladině (obr. 6) zrušení výběru Úpravy – Vybrat – odznačíme vybrané objekty – Odstranit z výběru (obr. 7)

11 obr. 6 obr. 7

12 Zamknutí objektů pokud chceme uchránit některé objekty před dalšími úpravami, zamkneme (odemkneme) je příkazem Objekty – Zamknutí objektů – Zamknout objekty (odemknout objekty) (obr. 8)

13 obr. 8

14 Přesunování objektů vybrané objekty můžeme přesunovat vybereme objekty a tažením myši přemístíme k přesnějšímu přemísťování zobrazíme pravítko a síť (obr. 9) většinu objektů můžeme přesunovat použitím tvarovacího nástroje uchopením za středový úchopový bod (obr. 10)

15 obr. 10 obr. 9

16 Kopírování objektů objekty můžeme kopírovat buď – CTRL C a vložit CTRL V nebo použijeme funkci Zdvojení, klávesová zkratka CTRL + D (obr. 11)

17 obr. 11

18 Duplikační režim při vytváření několika kopií jednoho objektu použijeme ikonu Duplikační systém zapneme ikonu poklepeme levým tlačítkem myši na objekt vytvoří se kopie, po skončení nesmíme zapomenout ikonu vypnout (obr. 12)

19 obr. 12

20 Vícenásobné kopírování
Lineární objekty umístíme vedle sebe se stejnými mezerami: zvolíme Objekty – Vícenásobné kopírování – Lineární nebo CTRL + H (obr. 13)

21 obr. 13

22 pomocí klávesy SHIFT vybereme všechny objekty
Efekty pomocí klávesy SHIFT vybereme všechny objekty zvolíme Objekty – Vícenásobné kopírování – Po křivce označíme Kopírování po křivce obr. 14 a 15

23 Vytvoříme si svůj šperk
obr. 14

24 obr. 15

25 Při vybírání objektů musíme nejdříve vybrat cestu, potom objekt

26 Použitá literatura ZONER software, a. s., Zoner Callisto 5 uživatelská příručka. Copyright © 1991–1999 Inso Chicago. Dokumentace: © 1996–2004 ZONER software, a. s. Dostupný z Autorem všech fotografií a obrázků v této prezentaci je Růžena Hynková.


Stáhnout ppt "Zoner Callisto Úpravy objektů"

Podobné prezentace


Reklamy Google