Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Aleš Jarolím VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Český jazyk_7_Slovní druhy ZŠ praktická, 8.r. -TEMA: Číslovky ČÍSLO PROJEKTU: CZ /1.4.00/

2 ANOTACE

3 ČÍSLOVKY Číslovky jsou slova, která vyjadřují počet nebo množství.
devět čtyřicet první osm

4 DRUHY ČÍSLOVEK ČÍSLOVKY URČITÉ: Základní – vyjadřují počet (ptáme se kolik?): jeden, pět, deset Nákup stál 20 korun. Den má 24 hodin. Ve škole bylo 50 žáků. Na ruce máme 5 prstů.

5 Řadové – označují pořadí (ptáme se kolikátý?): první, pátý, desátý
Za řadovými číslicemi píšeme tečku. Závodník skončil na 1. místě. Dnes je 16. května. Král Karel IV. založil v Praze univerzitu. Bydlíme ve třetím poschodí. Na 15. kilometru odbočte.

6 Druhové – označují množství druhů (ptáme se kolikerý?): dvojí, paterý
Máme čtvero ročních období. Do pokoje vedly dvoje dveře. Devatero pohádek napsal Karel Čapek. Martina má troje krásné šaty.

7 Násobné – vyjadřují, kolikrát se něco znásobilo (ptáme se kolikrát
Násobné – vyjadřují, kolikrát se něco znásobilo (ptáme se kolikrát?, kolikanásobný?): jednou, třikrát, trojnásobný Třikrát měř a jednou řež. Tuto knihu jsem četl čtyřikrát. Nebudu to říkat dvakrát. Jednou týdně chodím plavat. Pavel je trojnásobný vítěz v běhu.

8 ČÍSLOVKY URČITÉ A NEURČITÉ
Číslovky, které vyjadřují určitý, přesný počet nebo pořadí. Můžeme je vyjádřit čísly: Sedm - 7 Druhý - 2. Pětkrát - 5x Sto Tisíc Čtvrtý - 4.

9 ČÍSLOVKY NEURČITÉ: Číslovky, které vyjadřují neurčitý počet nebo pořadí. Nedají se vyjádřit čísly: několik, mnoho, málo, všichni Dneska jsou ve škole všichni. V řece je málo vody. Už jsem ti to říkal několikrát.

10 CITACE PROFOUSOVÁ, Ivana; HOŘÍNKOVÁ, Alena. Český jazyk 8. Praha: SEPTIMA, 2004, ISBN Zdroj obrázků: Galerie MS Office


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google