Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_54 Ročník: 8. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Karel Kryl Anotace: Život a dílo českého písničkáře a básníka Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Karel Kryl Legendární český písničkář a básník poslední třetiny 20. století.

3 Narodil se v Kroměříži. Jeho otec vlasnil v Novém Jičíně tiskárnu, v r
Narodil se v Kroměříži. Jeho otec vlasnil v Novém Jičíně tiskárnu, v r mu však komunisté firmu zlikvidovali. Navzdory buržoaznímu původu vystudoval: po absolvování střední keramické školy v Bechyni nastoupil r do keramického závodu v Teplicích. Recitoval, hrál, vystupoval s kytarou a svými písničkami . Lidem imponovala přirozenost písničkářova projevu.

4 Bezprostředně po okupaci Československa sovětskými vojsky v srpnu 1968 složil Kryl mrazivě hořkou píseň Bratříčku, zavírej vrátka, která se stala okamžitě hitem. Na jaře 1969 ještě stačila vyjít slavná gramofonová deska, na jejímž obalu je výmluvná fotografie kluka s terčem na zádech. Okupace je vyjádřena prostými slovy, v melodii zaznívá smutek i revolta. Stejně působivé byly i další písně alba: Král a klaun, Salome či Veličenstvo kat.

5 V září 1969 Kryl Československo opustil
V září 1969 Kryl Československo opustil. Usadil se ve Spolkové republice Německo a pracoval jako redaktor rozhlasové stanice Svobodná Evropa. V zahraničí vydal další desky : Karavana mraků, Plaváček, Ocelárna. V letech studoval na mnichovské univerzitě dějiny umění a žurnalistiku, navštívíl USA, Kanadu a Austrálii a pořádal koncerty pro krajany a emigranty. Od r pracoval na plný úvazek ve Svobodné Evropě jako redaktor sportovních a hudebních aktualit.

6 V listopadu 1989 se po 20 letech do Československa vrátil a byl nadšeně přijat. Svými vystoupeními si získal velkou popularitu. Vytříbeným smyslem pro spravedlnost a mravní odpovědnost však Kryl-rebel záhy nacházel novou „rakovinu“ mezilidských vztahů i „maškary“ hodné odsouzení. V písničkách vydaných na deskách Tekuté písky, Dopisy, Monology ostře odsoudil rozdělení Československa a sarkasticky se vyjadřoval k ožehavým tématům a brzy se rozešel i s některými disidenty a emigranty, kteří se podíleli na nové vládě.

7 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

8 Úkoly pro žáky: 1) V čem tkví popularita K. Kryla? 2) Uveď názvy písní, kterými upoutal pozornost. 3) O čem jsou tyto písně? 4) Kam a kdy emigroval? 5) Kde v emigraci pracoval? 6) Jaká byla jeho pozice po r V Čechách?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google