Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KONCERT NA MEZI CVRČEK POLNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KONCERT NA MEZI CVRČEK POLNÍ."— Transkript prezentace:

1 KONCERT NA MEZI CVRČEK POLNÍ

2 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: JARO V LESE AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_24_HK

3 ANOTACE V rámci prezentace se žáci seznámí:
Prezentace je vytvořena jako doplněk k učivu 4. ročníku PŘÍRODOVĚDY. Doplňuje učivo ROZMANITOST PŘÍRODY – ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. Je zařazena do tematického celku Živočichové u lidských obydlí. Je určena pro práci na interaktivní tabuli. V rámci prezentace se žáci seznámí: Se stavbou těla cvrčka polního i domácího Poznají způsob života a prostředí tohoto živočicha Získají nové zajímavé informace o cvrčkovi (sluchové ústrojí umístěné v předních nohou, vyluzování cvrkotu…) Zkušenosti z pilotování: Cíle hodiny bylo úspěšně dosaženo. Prezentace žáky zaujala. Při závěrečném testu byla většina odpovědí správná. Žáky nejvíce zaujaly zajímavosti ze života tohoto tak rozšířeného a přitom málo známého živočicha.

4 CVRČEK POLNÍ

5 POVÍDÁNÍ O CVRČKOVI Mez u cesty kvetla a voněla, slunce pěkně svítilo. K pohodě dne přispívaly i nejrůznější zvuky a také cvrkot, který se vytrvale ozýval z místa, kde suchá písčitá půda dala vyrůst jen řídkým trsům trav. Na suché písčité plošince seděl hudebník před otvorem do malé chodbičky a vyhrával. Jeho tělo bylo zavalité, černě zbarvené a měl poněkud tlustší hlavu. Byl to cvrček polní. Cvrčci jsou velmi teplomilní živočichové.

6 CVRČEK NA LISTU

7 CVRČEK HOUSLISTA Cvrček vyluzuje svůj cvrkot podobným způsobem, jako když houslista hraje na housle. Jeho hudebním nástrojem jsou křídla. Cvrček má dva páry křídel, ležících vodorovně na hřbetě. Přední pár křídel je tuhý a nazýváme jej krovkami, zadní pár je blanitý. Na spodní ploše jedné krovky má vystouplou žilku opatřenou četnými vroubky. Na protější krovce je také vystouplá žilka, ale s ostrou hranou bez vroubků. Jde o typického všežravce, který dokáže pozřít téměř vše stravitelné.

8 DETAIL HLAVY Složené oči a kusadla

9 JAK CVRČEK HRAJE? Při rovnoběžném pohybu krovek se tře jedna žilka o druhou a tak vzniká crčivý zvuk, zesilovaný plochami krovek. Jednu žilku tedy můžeme přirovnat ke smyčci, druhou ke struně a plochu krovky k rezonanční desce. Cvrček si svůj nástroj nikde nepořídil, ale už se s ním narodil. Nehraje na něj však pro naše potěšení, ale proto, aby si přivolal samičku.

10 VROUBKY NA SPODNÍ STRANĚ KROVEK

11 CVRČEK SHÁNÍ POTRAVU

12 CVRČKOVO OBYDLÍ

13 STAVBA TĚLA Nohy cvrčka jsou členité a jeho chodidla mají tři články. Přední nohy jsou zvlášť silné. Cvrček jimi vyhrabává svoje podzemní bydliště. Je to poměrně těžká práce vyhrabat chodbičku až 30cm dlouhou. Cvrček často svádí boj na život a na smrt s jiným cvrčkem jenom proto, aby si nemusel vyhrabávat vlastní chodbičku a mohl zabrat tu jeho. Samičky kladou do půdy bílá vajíčka v malých skupinkách. Larvy, líhnoucí se z těchto vajíček, dospívají za dva až čtyři měsíce, za tuto dobu se svlékají až dvanáctkrát. Cvrček polní se někdy tak rozmnoží, že způsobuje škody na rajčatech, hrachu či bobu.

14 POHYB CVRČKA Členité nohy opatřené háčky umožňují i šplhání

15 MÁ CVRČEK UŠI? V horní části holeně předních nohou lze za pomoci lupy objevit dvě rovnoběžné štěrbiny, přepažené blanou, která připomíná ušní bubínek. Je to skutečně bubínkové sluchové ústrojí. Cvrček má tedy uši na nohách. Ostatně nezáleží na tom, kde cvrček uši má, jako spíše na tom, že slyší. K čemu by mu jinak bylo jeho muzicírování?

16 ODPOVĚZ NA OTÁZKY: Jak vyluzuje cvrček svůj cvrkot?
Co znamená tvrzení, že cvrček je všežravec? Proč cvrček hraje? Na co cvrček používá silné přední nohy? Na jakých plodinách způsobují cvrčci při přemnožení největší škody? Kde má cvrček uši?

17 SPRÁVNÉ ODPOVĚDI: Cvrček vyluzuje zvuk třením křídel o vroubkovanou žilku na spodní straně krovky. Dokáže zkonzumovat téměř vše, co je stravitelné. Aby přilákal samičku. Cvrček jimi vyhrabává až 30cm dlouhé chodbičky. Při přemnožení způsobuje cvrček polní největší škody na rajčatech, hrachu a bobu. Sluchové ústrojí má uloženo v horní části holeně předních nohou.

18 CITACE: DESCOUENS, Didier. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Gryllus_campestris_MHNT.jpg. Dostupné z WWW: < DESCOUENS, Didier. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Gryllus_campestris_1.jpg. Dostupné z WWW: < KULAC, Kurt. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. File:Gomphocerippus_rufus_nymph01.jpg . Dostupné z WWW: GEBELT,Petr. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Cvrcek_big.jpg Dostupné z WWW: GARCÍA, Luis Fernández. cs.wikipedia.org [online] [cit ]. Soubor:Acheta-domestica-1.jpg. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "KONCERT NA MEZI CVRČEK POLNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google