Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012."— Transkript prezentace:

1 Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012

2 Způsoby konzervace zeleniny
sterilace mražení mléčné kvašení nakládání do nálevů sušení Konzervováním prodloužíme trvanlivost.

3 Sušení zeleninu zbavíme vody
nejčastěji sušíme natě, dále kořenovou zel., papriku, cibuli nevýhodou je ztráta vit. C

4 Zamrazování při teplotě – 40°C uchováváme při teplotě – 18°C
vitamíny téměř zůstávají, po rozmrazení ihned zpracujeme, zamrazujeme téměř všechny druhy zeleniny

5 Sterilování (zavařování)
za pomoci zvýšené teploty bez přístupu vzduchu připravujeme různé nálevy (solný, octový, cukerný)

6 Samovolné kvašení nakládané zelí nakládané okurky (rychlokvašky)

7 Kontrolní otázky 1. Jaké znáte způsoby konzervace zeleniny?
2. Z jakého důvodu zeleninu sterilujeme? 3. Najděte na internetových stránkách další využití mléčného kvašení v potravinářství.

8 Použité zdroje: MARIUSZJBIE. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _cucumber.jpg ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN ŠEBELOVÁ, Marie. zařízení závodů. Praha: parta, 2005, ISBN


Stáhnout ppt "Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012."

Podobné prezentace


Reklamy Google