Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Konzervace zeleniny P. Pechová, 2012
2
Způsoby konzervace zeleniny
sterilace mražení mléčné kvašení nakládání do nálevů sušení Konzervováním prodloužíme trvanlivost.
3
Sušení zeleninu zbavíme vody
nejčastěji sušíme natě, dále kořenovou zel., papriku, cibuli nevýhodou je ztráta vit. C
4
Zamrazování při teplotě – 40°C uchováváme při teplotě – 18°C
vitamíny téměř zůstávají, po rozmrazení ihned zpracujeme, zamrazujeme téměř všechny druhy zeleniny
5
Sterilování (zavařování)
za pomoci zvýšené teploty bez přístupu vzduchu připravujeme různé nálevy (solný, octový, cukerný)
6
Samovolné kvašení nakládané zelí nakládané okurky (rychlokvašky)
7
Kontrolní otázky 1. Jaké znáte způsoby konzervace zeleniny?
2. Z jakého důvodu zeleninu sterilujeme? 3. Najděte na internetových stránkách další využití mléčného kvašení v potravinářství.
8
Použité zdroje: MARIUSZJBIE. wikimedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _cucumber.jpg ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN ŠEBELOVÁ, Marie. zařízení závodů. Praha: parta, 2005, ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.