Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_32_INOVACE_ Ústavní právo – doplňování slov do článků Autor Ing. Tomáš Horák Tematická oblast Základy práva na SOŠ Ročník druhý Datum tvorby Listopad 2013 Anotace Materiál slouží na procvičení znalostí z ústavního práva formou doplňování slov do novinových článků. Metodický pokyn Studenti mají doplnit správné pojmy do internetových (novinových) článků.

2 Ústavní právo Na jednotlivých snímcích uvidíte úryvky článků, kde chybí určitá slova. Tato místa jsou označena ……… a vaším úkolem je doplnit přesné výrazy (slova). Na následujícím snímku jsou doplněna správná slova a zároveň odkaz na webové stránky, odkud byl úryvek článek převzat a celý článek.

3 Úryvek z článku 1 …………. … prezidenta …………. ze dne 1. 1. 2013 1
Úryvek z článku 1 ………….… prezidenta ………….. ze dne ledna :44 Prezident ………………… Václav Klaus na závěr svého posledního …………………… projevu vyhlásil částečnou …………. Přinášíme její plné znění. Čl. I - Prominutí a zahlazení některých nepodmíněných trestů (1) Promíjím nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 ve výměře nepřevyšující jeden rok. (2) Promíjím nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 a pokud osoba, které byl trest uložen, dosáhla či v roce 2013 má dosáhnout věku 75 let a zároveň jí byl uložen trest ve výměře nepřevyšující 10 let.

4 Úryvek z článku 1 – Doplněná slova Amnestie prezidenta republiky ze dne ledna :44 Prezident republiky Václav Klaus na závěr svého posledního novoročního projevu vyhlásil částečnou amnestii. Přinášíme její plné znění. Čl. I - Prominutí a zahlazení některých nepodmíněných trestů (1) Promíjím nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 ve výměře nepřevyšující jeden rok. (2) Promíjím nevykonané nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud byly pravomocně uloženy před 1. lednem 2013 a pokud osoba, které byl trest uložen, dosáhla či v roce 2013 má dosáhnout věku 75 let a zároveň jí byl uložen trest ve výměře nepřevyšující 10 let. WWW

5 Úryvek z článku 2 Klaus …………… 22 nových …………., možná naposledy
:43 Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě …………… 22 nových ……………………. Dvacítka nováčků poputuje k obecným ………….., dva noví …………… nastoupí také k Nejvyššímu správnímu ……………….. (NSS). Mezi ………………… převažují čekatelé a asistenti …………….., kromě nich nastoupí k obecným soudům pouze jeden advokát. Nejvíce nyní posílí Praha a oblast spadající pod ……….…… ………… (KS) v Plzni - funkce se zde ujme po šesti nových lidech.

6 Úryvek z článku 2 – Doplněná slova
Klaus jmenoval 22 nových soudců, možná naposledy :43 Prezident Václav Klaus dnes na Pražském hradě jmenoval 22 nových soudců a soudkyň. Dvacítka nováčků poputuje k obecným soudům, dva noví soudci nastoupí také k Nejvyššímu správnímu soudu. (NSS). Mezi jmenovanými převažují čekatelé a asistenti soudců, kromě nich nastoupí k obecným soudům pouze jeden advokát. Nejvíce nyní posílí Praha a oblast spadající pod Krajský soud (KS) v Plzni - funkce se zde ujme po šesti nových lidech. WWW

7 Úryvek z článku 3 …………….. snižuje …………… ………….., hypotéky budou levnější Na konci června 2012 ( ) snížila ………………… ……………….. Z původní hodnoty 0,75 % se základní ……………… …………….. snížila na 0,5 %. K poslední podobné změně došlo v květnu Od této základní …………… ………….. se následně odvíjí sazby úroků u hypoték, bankovních vkladů a úvěrů. Snížení …………… ……………….. = zlevní hypotéky? Výše ………… ……………. (konkrétně se pak jedná o PRIBOR) je zásadní údaj pro stanovení výše úroků u hypotéky a dalších úvěrů na bydlení. Všechny banky, které nabízí hypotéky, stanovují zpravidla úroky tak, že k základní úrokové sazbě ……… připočítají nějaké navýšení (svoji provizi a zisk). Pokud klesá základní …………………… …….., měli by klesat i úroky u hypotéky.

8 Úryvek z článku 3 – Doplněná slova
ČNB snižuje úrokovou sazbu, hypotéky budou levnější Na konci června 2012 ( ) snížila úrokovou sazbu z původní hodnoty 0,75 % se základní úrokovou sazbou snížila na 0,5 %. K poslední podobné změně došlo v květnu Od této základní úrokové sazby se následně odvíjí sazby úroků u hypoték, bankovních vkladů a úvěrů. Snížení úrokové sazby = zlevní hypotéky? Výše úrokové sazby (konkrétně se pak jedná o PRIBOR) je zásadní údaj pro stanovení výše úroků u hypotéky a dalších úvěrů na bydlení. Všechny banky, které nabízí hypotéky, stanovují zpravidla úroky tak, že k základní úrokové sazbě ČNB připočítají nějaké navýšení (svoji provizi a zisk). Pokud klesá základní úroková sazba, měli by klesat i úroky u hypotéky. WWW

9 Úryvek z článku 4 27. 10. 2011 Prezident republiky ………… …………. (jméno) se ve čtvrtek dne 27. října 2011 rozhodl vyhovět dalším žadatelům … ……………. Ve většině případů ho k tomu vedly  humanitární důvody. 4. Martině Kotíkové …………… ………… odnětí svobody uložený za majetkovou trestnou činnost. Přihlédl k tomu, že odsouzená se činu dopustila ve věku blízkém věku mladistvých a nyní se řádně stará o svého 7měsíčního syna, který by v případě jejího nástupu do výkonu …….. musel být umístěn do ústavní péče. 7. Bohumile Svobodové, DiS. ………..…. zbytek …..……… zákazu řízení motorových vozidel, a to s účinky zahlazení odsouzení. Přihlédl k dosud řádnému životu jmenované, která v minulosti nebyla trestána. Současně uložený peněžitý …………… již uhradila. 11. 7. 2011 Prezident republiky ………… …………. (jméno) se v pondělí dne 11. července 2011 rozhodl vyhovět dalším žadatelům … …………….. Ve většině případů ho k tomu vedly  humanitární důvody. 1. Ladislavu Baranovskému ……………….. ………. odnětí svobody uložený za zanedbání povinné výživy. Přihlédl k obtížné sociální situaci jmenovaného, který běžné výživné již pravidelně hradí a dlužné výživné se snaží postupně splácet. V případě vykonání ……… odnětí svobody by ztratil zaměstnání a výživné by opět nemohl platit. 2. Ladislavu Bednaříkovi …………….. zbytek ……………. odnětí svobody uloženého za podvod, zpronevěru a padělání a pozměňování peněz. Přihlédl k vyššímu věku a zdravotnímu stavu jmenovaného, který se léčí s onkologickým onemocněním. Jmenovaný část ……….. již vykonal.

10 WWW Úryvek z článku 4 – Doplněná slova 27. 10. 2011
27. 10. 2011 Prezident republiky Václav Klaus se ve čtvrtek dne 27. října 2011 rozhodl vyhovět dalším žadatelům o milost. Ve většině případů ho k tomu vedly  humanitární důvody. 4. Martině Kotíkové prominul trest odnětí svobody uložený za majetkovou trestnou činnost. Přihlédl k tomu, že odsouzená se činu dopustila ve věku blízkém věku mladistvých a nyní se řádně stará o svého 7měsíčního syna, který by v případě jejího nástupu do výkonu trestu musel být umístěn do ústavní péče. 7. Bohumile Svobodové, DiS. prominul zbytek trestu zákazu řízení motorových vozidel, a to s účinky zahlazení odsouzení. Přihlédl k dosud řádnému životu jmenované, která v minulosti nebyla trestána. Současně uložený peněžitý trest již uhradila. 11. 7. 2011 Prezident republiky Václav Klaus se v pondělí dne 11. července 2011 rozhodl vyhovět dalším žadatelům o milost. Ve většině případů ho k tomu vedly  humanitární důvody. 1. Ladislavu Baranovskému prominul trest odnětí svobody uložený za zanedbání povinné výživy. Přihlédl k obtížné sociální situaci jmenovaného, který běžné výživné již pravidelně hradí a dlužné výživné se snaží postupně splácet. V případě vykonání trestu odnětí svobody by ztratil zaměstnání a výživné by opět nemohl platit. 2. Ladislavu Bednaříkovi prominul zbytek trestu odnětí svobody uloženého za podvod, zpronevěru a padělání a pozměňování peněz. Přihlédl k vyššímu věku a zdravotnímu stavu jmenovaného, který se léčí s onkologickým onemocněním. Jmenovaný část trestu již vykonal. WWW

11 Úryvek z článku 5 …………………. ………………. zrušil obecní zákaz komunismu 15
Úryvek z článku 5 …………………. ………………. zrušil obecní zákaz komunismu 15. června :46 ………….. ………. zrušil …………… ………. Červený Kostelec v Královéhradeckém kraji, která na území obce zakazovala propagaci komunismu, fašismu a nacismu. Takovou pravomoc mají jen zákonodárci, nikoliv obce, zdůraznili soudci. Návrh na ………….. …………… podalo ministerstvo vnitra. Červenokostelecká ……………… vstoupila v platnost v roce Podle starosty Petra Mědílka (KDU-ČSL) si město už tehdy nebylo jisté, zda nepřekračuje své pravomoci. Přesto se 15 z 20 zastupitelů vyslovilo pro schválení …………. proti komunismu, nacismu a fašismu. Město tak zakázalo například "požadavky na násilnou změnu ústavního pořádku, užívání symbolů těchto zločineckých hnutí při jejich propagaci a zpochybňování zločinnosti režimů, které tato hnutí představovala." V roce 2004 zastupitelé o ………………… hlasovali znovu, postavili se proti jejímu zrušení. Ministerstvo vnitra proto pozastavilo její platnost a obrátilo se na ………. "Obec nemůže v žádném případě zasáhnout do pravomocí zákonodárce. Svoboda projevu může být omezena jen zákonem. Česká republika k takovému omezení přistoupila i v souvislosti s meritem dané věci a přípustná omezení cestou zákona provedla. Za těchto okolností soudu nezbylo nic jiného, než danou ………….... zrušit," řekl zpravodaj Pavel Holländer.

12 Úryvek z článku 5 – Doplněná slova Ústavní soud zrušil obecní zákaz komunismu 15. června :46 Ústavní soud zrušil vyhlášku města Červený Kostelec v Královéhradeckém kraji, která na území obce zakazovala propagaci komunismu, fašismu a nacismu. Takovou pravomoc mají jen zákonodárci, nikoliv obce, zdůraznili soudci. Návrh na zrušení vyhlášky podalo ministerstvo vnitra. Červenokostelecká vyhláška vstoupila v platnost v roce Podle starosty Petra Mědílka (KDU-ČSL) si město už tehdy nebylo jisté, zda nepřekračuje své pravomoci. Přesto se 15 z 20 zastupitelů vyslovilo pro schválení vyhlášky proti komunismu, nacismu a fašismu. Město tak zakázalo například "požadavky na násilnou změnu ústavního pořádku, užívání symbolů těchto zločineckých hnutí při jejich propagaci a zpochybňování zločinnosti režimů, které tato hnutí představovala." V roce 2004 zastupitelé o vyhlášce hlasovali znovu, postavili se proti jejímu zrušení. Ministerstvo vnitra proto pozastavilo její platnost a obrátilo se na soud. "Obec nemůže v žádném případě zasáhnout do pravomocí zákonodárce. Svoboda projevu může být omezena jen zákonem. Česká republika k takovému omezení přistoupila i v souvislosti s meritem dané věci a přípustná omezení cestou zákona provedla. Za těchto okolností soudu nezbylo nic jiného, než danou vyhlášku zrušit," řekl zpravodaj Pavel Holländer. WWW

13 Vyhlášení …………, …………… zasedání a rozpuštění Poslanecké sněmovny
Úryvek z článku 6 Vyhlášení …………, …………… zasedání a rozpuštění Poslanecké sněmovny 1. 6. 2010 Prezident republiky Václav Klaus rozhodnutím ze dne 1. června 2010 podle čl. 34 odst. 1 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky ………. zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a stanovil den jeho ………….. na 11. června 2010. 5. 2. 2010 Prezident republiky Václav Klaus vyhlásil v pátek dne 5. února 2010 …………. ………… do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Prezident stanovil ………………. ……………. …….. na pátek 28. a sobotu 29. května 2010. 16. 7. 2008 Prezident republiky Václav Klaus zvolil pátek 17. října a sobotu 18. října 2008 za …………. konání …………. do Senátu Parlamentu České republiky a do zastupitelstev krajů. Rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení ………. bylo dnes rozesláno v příslušné částce Sbírky zákonů.

14 Vyhlášení voleb, svolání zasedání a rozpuštění Poslanecké sněmovny
Úryvek z článku 6 – Doplněná slova Vyhlášení voleb, svolání zasedání a rozpuštění Poslanecké sněmovny 1. 6. 2010 Prezident republiky Václav Klaus rozhodnutím ze dne 1. června 2010 podle čl. 34 odst. 1 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky svolal zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a stanovil den jeho zahájení na 11. června 2010. 5. 2. 2010 Prezident republiky Václav Klaus vyhlásil v pátek dne 5. února 2010 termín voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Prezident stanovil termín sněmovních voleb na pátek 28. a sobotu 29. května 2010. 16. 7. 2008 Prezident republiky Václav Klaus zvolil pátek 17. října a sobotu 18. října 2008 za termín konání voleb do Senátu Parlamentu České republiky a do zastupitelstev krajů. Rozhodnutí prezidenta republiky o vyhlášení voleb bylo dnes rozesláno v příslušné částce Sbírky zákonů. WWW

15 Úryvek z článku 7 uděloval k svátku 28. října vyznamenání (29. října 1999  7:40 ) Při příležitosti státního svátku 28. října, propůjčil ……………..… …………..…… …….………Václav Havel na Pražském hradě vysoká státní vyznamenání lidem, kteří se nějakým způsobem zasloužili o Českou republiku, ať už doma nebo v zahraničí. Jsou mezi nimi kněží, vědci, vojáci, umělci, sportovci, ale i obyčejní lidé, kteří neváhali nasadit svůj život, aby zachránili druhé. …………….. se tak alespoň symbolicky snaží odměnit všechny ty, kterým záleží na ostatních lidech a jsou ochotni pro ně něco udělat. Václav Havel propůjčil vyznamenaným Ř… …………. …………. ………….., Ř… ………… ……., M…………. … ……………… a M…………… …. …………… Vyznamenaní: Ing. Ivan Hlinka (26. ledna 1950) ……………………. …… …………….. - za vynikající sportovní výsledky Od dětství se věnoval aktivně hokeji. V 70. letech byl oporou reprezentačního týmu a stal se trojnásobným mistrem světa (1972, 1976 a 1977). Působil v klubech Litvínov, Trenčín, Vancouver a Zug. Jako trenér získal v roce 1991 druhé místo v lize a byl vyhlášen nejlepším ligovým trenérem. Působil jako trenér reprezentace ČSFR a ČR. Pod jeho vedením získal národní tým zlatou medaili na ZOH v Naganu, historicky první olympijské vítězství českých hokejistů. Unikátní sbírku doplnil Ivan Hlinka prvenstvím na posledním MS v roce 1999 v Norsku. V současnosti působí jako trenér reprezentačního družstva ČR v ledním hokeji a generální manažer HC Chemopetrol Litvínov. Svými sportovními výsledky přispěl k dobrému jménu České republiky v zahraničí. Zdeněk Svěrák (28. března 1936) ………………….. ……. ……………… - za vynikající umělecké výsledky Vystudoval VŠ pedagogickou v Praze. V letech 1958 až 1961 učil na Žatecku a v letech 1961 až 1969 pracoval jako redaktor Českého rozhlasu. Od roku 1977 působil jako scenárista Filmového studia Barrandov. Je spoluautorem inscenací Divadla Járy Cimrmana: Vyšetřování ztráty třídní knihy, Hospoda Na mýtince, Vražda v salónním coupé, Cimrman v říši hudby, Dlouhý, Široký a Krátkozraký, Posel z Liptákova aj. Je autorem filmů Vrchní prchni, Tři veteráni, Vesničko má středisková, Obecná škola a Kolja. Spolu s Ladislavem Smoljakem se podílel na vzniku filmů Jáchyme, hoď ho do stroje, Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero, Rozpuštěný a vypuštěný aj. Věnuje se televizní i rozhlasové tvorbě. Pracuje jako umělecký vedoucí Divadla Járy Cimrmana.

16 WWW Úryvek z článku 7 – Doplněná slova
Prezident uděloval k svátku 28. října vyznamenání (29. října 1999  7:40 ) Při příležitosti státního svátku 28. října, propůjčil prezident České republiky Václav Havel na Pražském hradě vysoká státní vyznamenání lidem, kteří se nějakým způsobem zasloužili o Českou republiku, ať už doma nebo v zahraničí. Jsou mezi nimi kněží, vědci, vojáci, umělci, sportovci, ale i obyčejní lidé, kteří neváhali nasadit svůj život, aby zachránili druhé. Prezident se tak alespoň symbolicky snaží odměnit všechny ty, kterým záleží na ostatních lidech a jsou ochotni pro ně něco udělat. Václav Havel propůjčil vyznamenaným Řád Tomáše Garrigua Masaryka, Řád Bílého lva, Medaili Za hrdinství a Medaili Za zásluhy. Vyznamenaní: Ing. Ivan Hlinka (26. ledna 1950) Medaile za zásluhy - za vynikající sportovní výsledky Od dětství se věnoval aktivně hokeji. V 70. letech byl oporou reprezentačního týmu a stal se trojnásobným mistrem světa (1972, 1976 a 1977). Působil v klubech Litvínov, Trenčín, Vancouver a Zug. Jako trenér získal v roce 1991 druhé místo v lize a byl vyhlášen nejlepším ligovým trenérem. Působil jako trenér reprezentace ČSFR a ČR. Pod jeho vedením získal národní tým zlatou medaili na ZOH v Naganu, historicky první olympijské vítězství českých hokejistů. Unikátní sbírku doplnil Ivan Hlinka prvenstvím na posledním MS v roce 1999 v Norsku. V současnosti působí jako trenér reprezentačního družstva ČR v ledním hokeji a generální manažer HC Chemopetrol Litvínov. Svými sportovními výsledky přispěl k dobrému jménu České republiky v zahraničí. Zdeněk Svěrák (28. března 1936) Medaile za zásluhy - za vynikající umělecké výsledky Vystudoval VŠ pedagogickou v Praze. V letech 1958 až 1961 učil na Žatecku a v letech 1961 až 1969 pracoval jako redaktor Českého rozhlasu. Od roku 1977 působil jako scenárista Filmového studia Barrandov. Je spoluautorem inscenací Divadla Járy Cimrmana: Vyšetřování ztráty třídní knihy, Hospoda Na mýtince, Vražda v salónním coupé, Cimrman v říši hudby, Dlouhý, Široký a Krátkozraký, Posel z Liptákova aj. Je autorem filmů Vrchní prchni, Tři veteráni, Vesničko má středisková, Obecná škola a Kolja. Spolu s Ladislavem Smoljakem se podílel na vzniku filmů Jáchyme, hoď ho do stroje, Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero, Rozpuštěný a vypuštěný aj. Věnuje se televizní i rozhlasové tvorbě. Pracuje jako umělecký vedoucí Divadla Járy Cimrmana. WWW

17 Zdroje:


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google