Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafické editory

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafické editory"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafické editory Číslo DUM: III/2/VT/2/3/52 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Počítačová fotografie Autor: Radek Mareška Anotace: Žák se seznámí s typy grafických editorů. Klíčová slova: Grafický editor, vektor, bitmapa Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu. Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná obrázky a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 4. – 6. ročníku Datum vzniku DUM:

2 GRAFICKÉ EDITORY 1 V zásadě dělíme grafické editory na dva typy. Bitmapové a Vektorové. Vektorový grafický editor slouží převážně k tvorbě grafiky pomocí tvarů a křivek. Jeho významným zástupcem je program Corel Draw a aplikace typu Cad. V našem případě se budeme zabývat bitmapovými programy, které jsou určené k úpravám fotografií. Nejznámějšími aplikacemi bitmapových editorů jsou programy Adobe (Photoshop, Ilustrator). Zvětšení křivky ve vektorovém editoru Pokud zvětšujeme křivku ve vektorovém editoru, kvalita čáry zůstává stejná, protože se matematicky vypočítává Zvětšení křivky v bitmapovém editoru V tomto editoru dochází ke zkreslení křivky, jelikož program tu pracuje s jednotlivými body čáry. Celá křivka je tedy zobrazena pomocí spojených bodů. 2 1 2 Na screenshotu je zobrazen rozdíl mezi zobrazením zvětšeniny vektoru v obou editorech.

3 GRAFICKÉ EDITORY 1 Fotografové pracují s bitmapovými editory. Grafičtí designéři pracují s vektorovými editory. 2 3 1 AutoCAD LT AutoCAD 360 AutoCAD Mechanical AutoCAD Electrical AutoCAD Architecture AutoCAD MEP AutoCAD Map 3D AutoCAD Civil 3D AutoCAD P&ID AutoCAD Plant 3D CorelDRAW Graphics Suite je sada aplikací pro grafiky, marketingové a reklamní pracovníky a webové designery. Hlavními aplikacemi jsou CorelDRAW a Corel Photo-Paint. Aplikace programů AutoCAD jsou výkonné nástroje pro vytváření vektorových 2D a 3D návrhů. Programy Adobe Významné bitmapové editory: Photoshop, After Effects, InDesign, LightRoom 2 3

4 GRAFICKÉ EDITORY Závěrečný test 1. Jakým grafickým editorem vytvoříme vlastní logo, kresbu? 2. Jakým grafickým editorem upravíme fotografii? 3. Jaké jsou nevýhody bitmapových editorů? Jaké znáš vektorové grafické editory? Jaký grafický editor používáme v počítačové učebně? By Marce79 (Own work) [Public domain], Wikimedia Commons Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radek Mareška.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafické editory"

Podobné prezentace


Reklamy Google