Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A15Čj9_Přídavná jména

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A15Čj9_Přídavná jména"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec
Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A15Čj9_Přídavná jména Téma: Přídavná jména Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Pro 9. ročník ZŠ Prezentace na interaktivní tabuli – opakování stupňování přídavných jmen, jmenné tvary přídavných jmen Pomůcky – pravopisný přehled, nástěnná tabule, pracovní sešity, učebnice Inovace – aktivní, přehledné a názorné utvrzování učiva Metodické pokyny: snímek č. 3 – žáci vpisují pomocí interaktivního pera správné tvary 2. stupně a 3. stupně přídavných jmen snímek č. 5 – žáci pomocí interaktivního pera píší správné tvary a zdůvodňují i/y

3 Stupňování přídavných jmen
………………..(mladý) z nás je Petr. Chci si koupit …………………(dobrý) fotoaparát než mám. Co se může stát……………………..(špatný)? Pavel je o patnáct centimetrů ……………….(vysoký) než já. Koupili jsme tu ……………… (velký) myčku. V létě jsou ……………… (dlouhý) dny a ………….. (krátký) noci. Bude to……………..(snadný) vyřídit osobně. Ty šaty jsou ……………(úzký), než jsem se domnívala. Ten úkol je …………..(těžký), než jsem předpokládala. U moře je…… (vlhký) vzduch.

4 Řešení Mladší (nejmladší) z nás je Petr. Chci si koupit lepší (nejlepší) fotoaparát než mám. Co se může stát horšího (nejhoršího)? Pavel je o patnáct centimetrů vyšší (nejvyšší) než já. Koupili jsme tu větší (největší) myčku. V létě jsou delší (nejdelší) dny a kratší (nejkratší) noci. Bude snazší (nejsnazší) – snadnější (nejsnadnější) vyřídit osobně. Ty šaty užší (nejužší), než jsem se domnívala. Ten úkol je těžší (nejtěžší), než jsem předpokládala. U moře je vlhčí (nejvlhčí) – vlhčejší (nejvlhčejší) vzduch.

5 Jmenné tvary Necítím se být ani trochu (vinný). Chlapci běhali po zahradě (bosí). Je (nutné) přihlásit se na soutěž. Shledal jsem ty muže opravdu (šťastné). Jsem na to moc (zvědavý). Necítím se ještě (starý). Děti se cítily (zdravé). Dívky jsou s učitelkou (spokojené). Záchranáři našli chlapce (živé) a (zdravé). Byli jsme dlouho (nemocný).

6 Řešení Necítím se být ani trochu vinen. Chlapci běhali po zahradě bosi. Je nutno přihlásit se na soutěž. Shledal jsem ty muže opravdu šťastny. Jsem na to moc zvědav. Necítím se ještě stár. Děti se cítily zdrávy. Dívky jsou s učitelkou spokojeny. Záchranáři našli chlapce živy a zdrávy. Byli jsme dlouho nemocni.

7 CITACE Text je dílem autora.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Hana Novotná Název : VY_32_INOVACE_3A15Čj9_Přídavná jména"

Podobné prezentace


Reklamy Google