Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Název školy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Pevná těsta a linecké třené těsto Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, let Anotace Prezentace seznamuje žáky s charakteristikou, vlastnostmi a surovinami na přípravu třených těst. Jsou uvedeny výrobky z třených těst. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Konzistence, poměr surovin, tvarování, výrobky. Datum
2
16. Charakteristika třených lineckých těst, suroviny
3
Osnova Charakteristika třených lineckých těst a korpusů
Vlastnosti třených lineckých těst Základní suroviny na třená těsta Další suroviny na přípravu třených těst Sortiment výrobků z třených těst Kontrolní otázky Seznam použité literatury a zdroje
4
1. Charakteristika třených lineckých těst a korpusů
Polotovar stejnorodé kašovité konzistence. Těsto se zpracovává ihned po dohotovení. Připravuje se ze stejných surovin jako pevná linecká těsta, ale poměr mezi jednotlivými surovinami je rozdílný. Z toho vyplývají i odlišné vlastnosti těsta. Těsto obsahuje více tuku, což ovlivňuje technologický postup jeho přípravy i vlastní zpracování. Vyšší obsah tuku má vliv na křehkost korpusu i výrobku.
5
2. Vlastnosti třených lineckých těst
Těsta mají volnější konzistenci. Lze je snadno stříkat ručně nebo strojem. Můžeme je roztírat na plechy přes plastové šablony. Třená linecká těsta nelze převážet ani skladovat.
6
3. Základní suroviny na třená těsta
hladká pšeničná mouka máslo nebo margarín moučkový cukr Vzájemný hmotnostní poměr surovin je nejčastěji 3 : 2,3 : 0,9 mouka tuk cukr
7
4. Další suroviny na přípravu třených těst
tekuté žloutky základní žloutkový krém krémový prášek... U levnějších těst bývá část tuku nahrazena mlékem a křehkosti výrobku se dosahuje chemickými kypřidly.
8
5. Sortiment výrobků z třených těst
Převážně se připravují drobné korpusy některých druhů čajového pečiva. Stříkáním pomocí hladké nebo řezané trubičky se vytvářejí malé rohlíčky, koláčky, oválky, tyčinky… Po upečení se korpusy nejčastěji spojují marmeládou. Výrobky mají trvanlivý charakter.
9
Jemné cukrářské pečivo z třených lineckých těst mívá průměrnou hmotnost 40 g.
10
6. Kontrolní otázky Jaké vlastnosti má třené linecké těsto?
Z jakých surovin připravujeme třená těsta? Jaký je vzájemný poměr surovin na třená těsta? Jaký je sortiment výrobků z třených lineckých těst?
11
7. Seznam použité literatury a zdroje:
BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, ISBN PŮLPÁNOVÁ,A. Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, ISBN BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, ISBN Obrázky - vlastní
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.