Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.4.00/21.0697 Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
ZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice Téma Porozumění čtenému a hádanky Název materiálu VY_12_INOVACE_22_DŽBÁN_A_HÁDANKY Sada 2 Předmět Český jazyk a literatura Ročník 3. a 5. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření Klíčová slova hádanka, rým, chlíveček, oveček, zahrádka, pastýřka, prasátka, ptáče, skáče

2 Anotace Prezentace je určena pro čtení ve 3. a 5. ročníku. Cílem je přimět žáky k zamýšlení se nad důležitostí věcí, k čemu všemu se dají věci použít a jak jinak nám mohou posloužit. K textu jsou připraveny otázky k porozumění přečteného, žáci mohou vymyslet podobný příběh. V úvodu a závěru prezentace mohou žáci hádat hádanky.

3 (Hrnec, vařečka, škvarky)
Hádanky na úvod: Pletu chlíveček pro pět oveček. Čtyři pohromadě, pátá zvlášť. (Palčák ) Hliněná zahrádka, dřevěná pastýřka honí v ní prasátka. (Hrnec, vařečka, škvarky) (Z lidové poezie)

4 Přečti si text potichu a pak nahlas
Džbán Džbán je veliký skleněný pták s baňatým břichem. Má zobák a ohromné ucho. Plave ve studánce a potopí se. Musím vnořit hluboko ruku a vytáhnout jej. Naberu vodu a džbán se zpotí. Tak těžká je voda. A tak studená. Mé ruce, v kterých jej svírám, se ihned zvětší. Když postavím džbán na zem, mám opět malé ručičky. Škoda, že se jednou džbán rozbije! (Vítězslav Nezval: Věci, květiny, zvířátka a lidé pro děti)

5 Porozumění čtenému: Čím nabírá vodu? Odkud nabírá vodu?
O čem autor píše v tomto příběhu? Čím nabírá vodu? Odkud nabírá vodu? Jak autor popisuje své ruce? Čeho v závěru lituje? Čím by mohl ještě nabrat vodu? Zkus vymyslet podobný příběh a napiš jej.

6 Hádanky na závěr: Železné ptáče přes ploty skáče, koudelný ocas má.
(Jehla a nit) Tělo nemám a srdce mi přece bije. (Zvon ) (Z lidové poezie)

7 Zdroje: ULRYCHOVÁ, Irina. Čteme si a hrajeme si. Vyd. 1. Praha: Pansofia, 1996, s ISBN x.


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google