Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_9_26MisS-14 Název tematické oblasti (sady) Konstrukce stavebně truhlářských výrobků Název vzdělávacího materiálu Dřevěná schodiště, řešení spojení stupnice a schodnice Druh učebního materiálu Materiál pro prezentaci řešení spojení stupnice a schodnice dřevěných schodišť Anotace Materiál je určen žákům truhlářských oborů a je orientován na různé mořnosti spojení jednotlivých prvků schodiště Klíčová slova Schodiště, konstrukce, stupnice, stupeň, spárovka, spojení, na tupo, na profilovou spáru, pero, lepidlo, dýha, nákližek, lepení, odolnost, ohybová pevnost, masív, smrk, DTD, laťovka Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-56-H/01 Truhlář, M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba Ročník II.-IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 256kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 Dřevěné schodiště 6. část Řešení spojení stupnice a schodnice

3 Spojení stupnice a podstupnice
Nejčastějším spojením stupnice a podstupnice v horní části je na vlastní pero. Výhodou je rychlost výroby a také možnost eliminace nepřesností a to zejména u schodiště na betonovou konstrukci. Ve spodní části je stupnice a schodnice spojena na kolíky, u schodiště na betonovou konstrukci je možno použít i vruty.

4 Spojení stupnice a podstupnice
Pro toto spojení stupnice a schodnice je možno vybrat i další spoje, jsou však pracnější, nebo neumožňují eliminaci nepřesností výšky nebo šířky stupně, nebo jsou vhodné jen pro podstupnice vyrobené z masívu.

5

6 Spojení stupnice a schodnice
a) na kolíky průměr 16mm - v počtu mini- málně 4 ks na jednu stranu stupnice z dů- vodů dostatečné pevnosti.

7 b) zapuštění celým průřezem stupnice – patří mezi klasické konstrukce, zapuštění je provedeno do hloubky 15-20mm, jinak dochází k zeslabení schodnice. Nevýhodou je vznik me- zery při seschnutí stupnice.

8 c) zapuštění odsaze- ným průřezem stup- nice - patří mezi klasic- ké konstrukce. Zapuštění je provedeno do hloubky 15-20mm, jinak dochází k zeslabení schodnice. Výhodou je eliminace vzniku mezery při seschnutí stupnice.

9 d) nasunutí stupnice z přední strany – dlab ve schodnici pro osazení stupnice je proveden jako jednostranně otevřený, umožňující nasunutí stupnice. Zapuštění je provedeno do hloubky 15-20mm, jinak dochází k zeslabení schodnice. Stupnice na přední hraně kryje schodnici úplně nebo z části, to je, že v místě zapuštění má odsazení odpovídající zbytku části hloubky zapuštění.

10 e) nasunutí stupnice ze zadní strany spojení je obdobné jako u předchozího způsobu, stupnice v přední části ustupuje 30 až 50 mm od hrany schodnice. Zadní hrana stupnice kopíruje spodní hranu schodnice.

11 Nasunutí z přední strany Nasunutí ze zadní strany

12 f) osazení stupnice na schodnici se zářezy – tato konstrukce není příliš častá, protože je nižší estetická hodnota schodiště z důvodu skrytí schodnice. Schodnice se vyrobí jako spárovka větší šířky (asi 400 mm), do které se vytváří zářezy dle parametrů stupně. Pozornost je třeba věnovat dostatečnému dimenzování schodnice z důvodů pevnosti a tuhosti konstrukce

13

14 g) osazení stupnice na schodnici se zářezy vytvořenou pomocí klínů - tato konstrukce je obdobná jako předchozí způsob s tím rozdílem, že na základní rovnou šířku schodnice přidáváme klíny odpovídajícím parametrům stupňů. Spojení základní rovné části a klínu je provedeno na vložené pero, popřípadě na kolíky.

15


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google