Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Název školy: Svobodná základní škola, o.p.s. Autor: Andrea Fadrhonsová Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_ ČESKÝ JAZYK_ VYJMENOVANÁ SLOVA PO S Název: VYJMENOVANÁ SLOVA PO S Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ VYJMENOVANÁ SLOVA PO S Dostupné na portálu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

2 Materiál je určen pro žáky 3.třídy.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3.třídy. Děti se hravou formou seznamují s významem jednotlivých vyjmenovaných slov po S. Nejprve uvidí daný pojem a obrázek, kde se slovo vyskytuje. Dále se samy pokusí o vysvětlení slova a užití slova ve větě. Možné správné řešení učitel ukáže na tabuli. Vyzkoušejí si přiřazování některých vyjmenovaných slov k obrázkům s následnou kontrolou. Materiál slouží k pochopení a naučení vyjmenovaných slov po S a k procvičení psaní y ý u slov vyjmenovaných po S i u slov příbuzných. Pomůcky: fixy na tabuli ( viz okno č.17 a č.18 ) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

3 Okno č. 4 - 5: Žáci se seznamují s pořadím vyjmenovaných slov po S.
POKYNY: Okno č : Žáci se seznamují s pořadím vyjmenovaných slov po S. Okno č : Žáci si přečtou dané vyjmenované slovo po S a dále se pokusí vysvětlit jeho význam za pomocí synonym. Následuje kontrola významu na tabuli. Následně se žáci pokoušejí použít dané slovo ve větě, možné správné řešení si zkontrolují na tabuli. Okno č. 17 – 18: Žáci přiřazují za pomocí fixů daná vyjmenovaná slova po S k obrázkům. Následuje grafická kontrola na tabuli. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

4 sýr sytý usychat sychravý sypat syn sýkora sysel syrový syčet sýček
Vyjmenovaná slova po S sýr sytý usychat sychravý sypat syn sýkora sysel syrový syčet sýček Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

5 syn sytý sýr syrový sychravý usychat sýkora sýček sysel sypat
Vyjmenovaná slova po S syn sytý sýr syrový sychravý usychat sýkora sýček sysel syčet sypat Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

6 potomek mužského pohlaví
Obr.01 syn potomek mužského pohlaví Amanovi synové chodí denně na pastvu pást ovce. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

7 Nasycené opice se vyhřívaly na sluníčku.
Obr.02 sytý najedený Nasycené opice se vyhřívaly na sluníčku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

8 Nejlepší sýry vyrábějí v Holandsku a ve Švýcarsku.
Obr.03 sýr výrobek z mléka Nejlepší sýry vyrábějí v Holandsku a ve Švýcarsku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

9 Syrová zelenina si uchovává nejvíce vitamínů.
Obr.04 syrový tepelně neupravovaný Syrová zelenina si uchovává nejvíce vitamínů. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

10 V sobotu odpoledne bylo sychravé počasí.
Obr.05 sychravý zamračené chladné počasí s mrholením V sobotu odpoledne bylo sychravé počasí. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

11 hynout nedostatkem vody
Obr.06 usychat hynout nedostatkem vody V období sucha usychají stromy i v povodí řek. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

12 Nejčastějšími návštěvníky našeho krmítka jsou v zimě sýkorky.
Obr.07 sýkora žlutočerný ptáček Nejčastějšími návštěvníky našeho krmítka jsou v zimě sýkorky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

13 Sýček obecný dorůstá sotva velikosti holuba domácího.
Obr.08 sýček druh malé sovy Sýček obecný dorůstá sotva velikosti holuba domácího. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

14 Sysel žije v koloniích a vyhrabává si podzemní nory.
Obr.09 sysel drobný hlodavec Sysel žije v koloniích a vyhrabává si podzemní nory. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

15 Na pasece v lese jsem uslyšela syčení zmije.
Obr.10 syčet vydávat syčivý zvuk Na pasece v lese jsem uslyšela syčení zmije. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

16 přemísťovat pádem jemný materiál
Obr.11 sypat přemísťovat pádem jemný materiál Malý Honza sypal písek přímo na umytou podlahu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

17 sysel syrový sýkora syn Spoj daná podstatná jména s obrázky : Obr.04
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

18 sytý sýček usychat sypat Spoj daná podstatná jména s obrázky : Obr.11
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

19 Obr. 03: MACIARKA., Commons.wikimedia.org: Volovec cheese.jpg
Zdroje : Obr. 01: TECH. SGT. EFREN LOPEZ(U.S.AIR FORCE)., Commons.wikimedia.org: Afghan herder boys.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic na WWW : Obr. 02: NANCY COLLINS., Commons.wikimedia.org: Nepal-rhesus-monkeys.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Obr. 03: MACIARKA., Commons.wikimedia.org: Volovec cheese.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Obr. 04: JULES / STONE SOUP., Commons.wikimedia.org: Baby carrots - jules.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic na WWW : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

20 Obr. 07: KARELJ., Commons.wikimedia.org: Konadra 2.jpg [online].
Obr. 05: MALCOLM CAMPBELL., Commons.wikimedia.org: Mr Blue Sky - geograph.org.uk jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic na WWW : Obr. 06: DR.RAJU KASAMBE., Commons.wikimedia.org: Forest Owlet (Heteroglaux blewitti) on a dry Teak tree around 40 feet up in full sunlight. Melghat, Maharashtra..jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Obr. 07: KARELJ., Commons.wikimedia.org: Konadra 2.jpg [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Obr. 08: THE HIGH FIN SPERM WHALE., Commons.wikimedia.org: Screech owl.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW : Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.

21 Obr. 09:HONZA GROH (JAGRO)., Commons.wikimedia.org: ZOO Praha, 03.jpg
[online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW : Obr. 10: MARK , Commons.wikimedia.org: Garder Snake.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: Obr. 11: RICK COOPER., Commons.wikimedia.org: Sand Mountain.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Andrea Fadrhonsová.


Stáhnout ppt "Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s"

Podobné prezentace


Reklamy Google