Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilRadovan Vítek
1
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl vytvořen: 2. listopadu 2011 Název práce: Jednobuněčné organismy s pravým buněčným jádrem Předmět, pro který je VM určen: Přírodopis Ročník, pro který je VM určen: 6. ročník Časová dotace: 2 vyučovací hodiny Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, Přírodopis 6. ročník Metodický list, anotace- výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: žáci využívají prezentaci k získání informací o stavbě a funkci jednobuněčných řas a kvasinek, jejich zařazení do ekosystému a využití v praxi. Prohlížení fotografií jim slouží k rozšíření znalostí. Pro žáky je jednodušší i zápis. Pomůcky:
2
JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY S PRAVÝM JÁDREM
VY_32_INOVACE_ JEDNOBUNĚČNÉ ORGANISMY S PRAVÝM JÁDREM
3
JEDNOBUNĚČNÉ ŘASY
4
V: moře, sladké vody, vlhká místa, souš
Pohyblivé (vytvořené bičíky, brvy) Nepohyblivé FTS
5
V: skály, borka stromů – zelené povlaky Zrněnka
6
Zelenivka V: půda, voda Možná potrava pro kosmonauty
7
Krásnoočko V: ve znečištěných vodách (kaluže, rybníky)
Na povrchu obal (pelikula) bičík
8
Váleč koulivý Kolonie JB řas s bičíky – obalené slizem Diferenciace (rozdělení funkcí) Vývoj k mnohobuněčnosti
9
Z JB řas postupný vývoj k MnŘ a R
Obohacují kyslíkem vodu, odnímají z ní oxid uhličitý FTS, jsou producenti Stávají se konzumenty pro ostatní
10
Zdroje ČERNÍK, Vladimír, et al. Přírodopis I. Praha : SPN, Jednobuněčné organismy, s ISBN
11
JEDNOBUNĚČNÉ HOUBY
12
Buňka podobná R, nemá chloroplasty (neprovádí FTS)
13
Kvasinky V: půda, plody, těla Ž (i člověka) Kvašení – rozkladný proces (reducenti - rozkladači)
14
Cukerný roztok kvasí (vzniká oxid uhlilčitý)
Alkoholové kvašení Cukerný roztok kvasí (vzniká oxid uhlilčitý) Jde o nepohlavní rozmnožování – pučení
16
Z bobulí vinné révy za nepřítomnosti vzduchu vzniká víno
Kvasinka vinná Z bobulí vinné révy za nepřítomnosti vzduchu vzniká víno Nebezpečí návyku
17
Směs k.p. a mouky – kynutí těsta v kuchyni
Kvasinka pivní Zkvašuje ječmenový slad za vzniku piva Směs k.p. a mouky – kynutí těsta v kuchyni Slisované k.p. = kvasnice l
18
Pokus Připrav do kádinky kvasnice a zalij je vlahou vodou, přidej cukr (??) Kádinku dej na radiátor, po chvíli pozoruj změnu Kapku vzniklé směsi dej na podložní sklíčku a pozoruj pod mikroskopem
19
ČERNÍK, Vladimír, et al. Přírodopis I. 1. vydání. Praha : SPN, Jednobuněčné organismy, s ISBN
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.