Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr.Olga Kolářová Název: VY_32_INOVACE_04_Zima Sada: Jazykové rozbory Téma: Zima Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Pro 4.až 5.ročník. Využíváme interaktivní tabuli.
Motivační rozhovor o zimě, mrazu. Jazykový rozbor zaměřený na podstatná jména. /Definice, pádové otázky, skloňování podstatných jmen/. Inovace: práce s interaktivní tabulí vybízí žáky k aktivnímu osvojení učiva.

3 Obsah Motivační text: -definice podstatných jmen,
-vyhledávání podstatných jmen. Pádové otázky, skloňování podstatného jména. Určování pádu podstatných jmen z textu. Tvoření tvarů slov s využitím vzorů podstatných jmen.

4 Mrazík vykouzlil na okenní tabule úžasné tvary: město s kouřícím komínem, květinu s trny, chlupaté zvířátko. Daně se ani nechce opustit tu krásu a vyjít ven. Podstatná jména jsou názvy ________,________, ________ , ____________, _________. Podtrhejte podstatná jména. Jaké názvy označují?

5 Říkej pádové otázky. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Vyskloňuj slovo šipka
v čísle jednotném i množném.

6 Urči pád - sleduj při tom text:
mrazík _____ na tabule _____ tvary _____ město _____ s komínem _____ květinu _____ s trny _____ zvířátko _____ Daně _____ krásu _____ Mrazík vykouzlil na okenní tabule úžasné tvary: město s kouřícím komínem,květinu s trny,chlupaté zvířátko. Daně se ani nechce opustit tu krásu a vyjít ven.

7 Převeď slova do 7.pádu čísla množného.
Vločka, mráz, koule, rukavice, šála, brusle, dům, nos, námraza, kos, hrablo, koště, pes, ozdoba. Jsi-li hotov, pokus se utvořit krátký příběh s užitím těchto slov. Zvětšit na F5,řešení přilétne po kliknutí myši Řešení: s vločkami, s mrazy ,s koulemi, s rukavicemi, se šálami, s bruslemi, s domy, s nosy, s námrazami, s kosy, s hrably, s košťaty, se psy, s ozdobami.

8 Zdroje Ilustrace:


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B"

Podobné prezentace


Reklamy Google