Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Irena Šeneková Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11A_Z6_16_Jezera Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Vzdělávací oblast: Zeměpis Téma: Hydrosféra Ročník: ročník Klíčová slova: hydrosféra, jezera

2 Anotace Žáci se seznámí se vznikem jezer.

3 přirozené nádrže stojaté vody
Jezera Co jsou jezera? přirozené nádrže stojaté vody Víš, jaký je rozdíl mezi jezerem a rybníkem?

4 tak tady je. Už jste někdy stáli na břehu nádherného jezera?
Napadlo vás, jak vznikly tyto nádrže stojaté vody, aniž by k tomu člověk jakkoliv přispěl? Pokud neznáte odpověď, tak tady je. Jezero v Bariloche (Argentina)

5 štít kar ledovcové údolí místo vzniku ledovcový splaz čelo moréna
Nejvíce jezer je ledovcového původu. Vzniklo v důsledku prohloubení zemského povrchu ledovcem. místo vzniku ledovcový splaz čelo moréna karové jezero štít hrazené jezero kar ledovcové údolí

6 Černé jezero je největší karové ledovcové jezero
v České republice. Umíš už vysvětlit, jak jezero vzniklo? Kde v České republice se ledovcová jezera nacházejí?

7 zatopená příkopová propadlina protáhlý tvar velká hloubka pokleslá kra
Tektonická jezera Vysvětli podle obrázku, jak tato jezera vznikla. Jaký tvar mají tato jezera? zatopená příkopová propadlina protáhlý tvar velká hloubka Víš, jak se jmenuje nejhlubší jezero na světě, které je právě v takovéto příkopové propadlině? pokleslá kra

8 Tak tady je. BAJKAL je tvořen hlubokou příkopovou propadlinou. Jde o nejstarší a zároveň nejhlubší jezero na Zemi ( 1680 m ). Najdi toto jezero na mapě. Ve kterém státě leží?

9 Jezera sopečného původu
Jak vznikají jezera sopečného původu? kráterové činná sopka vyhaslá sopka hrazené lávovým proudem

10 Kráterové jezero (Crater Lake) je jezero ve státě Oregon v USA
Kráterové jezero (Crater Lake) je jezero ve státě Oregon v USA. Nachází se v jižní části Kaskádových hor v kráteru vyhaslé sopky. Dosahuje maximální hloubky 600 m. Leží v nadmořské výšce 1 880 m. Najdi na mapě, kde toto jezero leží.

11 Jsou krásná jezera na naší planetě Zemi, že?
Příkré břehy jsou pestrobarevné a místy vysoké až 650 m. Tvoří je popel a utuhlá láva. V příhodnějších oblastech rostou stromy. Po okraji kráteru ve výšce kolem 2000 metrů vede silnice, z které lze sejít po cestě k jezeru. Crater Lake and Wizard Island

12 Jezera mořského původu
Podle obrázku popiš, jak vznikla tato jezera. Proč už se nejedná o moře, i když je tato vodní plocha velká a slaná? původní moře jezero současné moře

13 Kaspické moře je zbytkem bývalého moře.
Pojem moře není správný, protože je to jezero. Je největší na světě. Má rozlohu 371 000 km². Je ze severu na jih 1 200 km dlouhé a průměrně 320 km široké. Kolikrát je toto jezero větší než Česká republika? Kaspické moře z oběžné dráhy.

14 Pohled na Kaspické moře z hlavního města Ázerbájdžánu Baku.
Najdi na mapě a vyjmenuj státy, které leží na březích tohoto jezera. Mají tyto státy přímořskou nebo vnitrozemskou polohu?

15 Krasová jezera ucpaný krasový závrt na dně propasti
Kde se vyskytují krasová jezera? Vyskytují se na dně propastí a jeskyní. Znáš nějaké krasové jezero v naší zemi?

16 Ví někdo z vás, co je na obrázku? Má jedno prvenství v ČR.
Hranické jezírko je krasové jezírko, které leží v Hranické propasti v okrese Přerov. Nachází se v hloubce 69,5 m pod jejím okrajem. Je nejhlubším jezerem v České republice. Pohled do propasti. JEZÍRKO Zatím největší potvrzená hloubka činí 220 m. Najdi Hranickou propast na mapě ČR.

17 Druhy jezer Podle obrázku charakterizuj průtočná jezera a jezera bezodtoká. průtočné jezero (Hořejší jezero ) žádná řeka nevytéká bezodtoké ( Čad ) Najdi uvedená jezera v atlasu.

18 Jezera SHRNUTÍ jsou přirozené nádrže stojaté vody Původ jezer : - v příkopové propadlině – Bajkal - jako zbytek bývalého moře – Kaspické moře - sopečného původu – Crater Lake ( krejtr lejk ) v USA - ledovcového původu - Černé jezero - krasová jezera Druhy jezer: průtočné jezero (Hořejší jezero ) žádná řeka nevytéká bezodtoké ( Čad )

19 UNITED STATES GEOLOGICAL SURVEY. Wikipedia. org [online]. [cit. 9. 2
UNITED STATES GEOLOGICAL SURVEY. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SCHMALTZ, Jeff. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: SAHRAZAD. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

20 PROVIDED BY THE SEAWIFS PROJECT, NASA/GODDARD SPACE FLIGHT CENTER, AND ORBIMAGE. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: KUBEŠ, Zdeněk. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: CHIPPPY. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

21 PALOCH, David. Wikipedia. org [online]. [cit. 12. 2. 2014]
PALOCH, David. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: JÁ. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ARCATAROGER. Wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Ostatní obrázky – vlastní tvorba


Stáhnout ppt "Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google