Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_Inovace_GR06_Fia01_18 Vytvořeno: Srpen 2013 Autor: Mgr. Lada Fialová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Biologie Sada: Botanika Název vzdělávacího materiálu: Souplodí a plodenství Ročník: 1. ročník čtyřletého gymnázia

2 Anotace: Výkladová prezentace na téma souplodí a plodenství. Určená do hodin biologie nebo laboratorních cvičení z biologie. Prezentace je ukončena opakováním. Metodika: Prezentaci ovládá učitel klikáním myši nebo šipkou vpravo (popř. vlevo). Při opakování žáci odpovídají ústně a po kliknutí myší se objevují správné odpovědi.

3 SOUPLODÍ (concarpium) A PLODENSTVÍ (fructus congregatus)

4 Souplodí (concarpium)
skupina plodů, která vznikla z jednoho květu s apokarpním gyneceem (soubor nesrostlých pestíků, které vznikly srůstem jediného plodolistu)

5 Souplodí peckoviček ostružiník

6 Souplodí nažek na zdužnatělém květním lůžku jahodník

7 Souplodí nažek uzavřených ve zdužnatělé češuli růže

8 Plodenství (fructus congregatus)
skupina plodů, která se vyvinula z květenství

9 Volné plodenství jednotlivé plody se vyvíjejí odděleně, nesrůstají navzájem ani s žádnou částí plodenství slunečnice roční (plodenství nažek) bez černý (plodenství peckovic)

10 Volné plodenství fíkovník smokvoň fíky – sykonium
– zvláštní případ volného plodenství – nažky se vyvíjejí uvnitř hruškovitého útvaru stonkového původu

11 Sdružené plodenství jednotlivé plody jsou spojeny s květními částmi nebo listeny kaštanovník jedlý buk lesní (plodenství nažek v ostnité číšce) (plodenství nažek v ostnité číšce) obr. 1

12 Srostlé plodenství jednotlivé plody spolu částečně nebo zcela srůstají oplodím bobule zimolezu ananasovník

13 Různoplodost (heterokarpie)
v jednom plodenství jsou plody různé velikosti a nestejného tvaru měsíček lékařský plodenství nažek

14 OPAKOVÁNÍ 1)Správně spojte
název charakteristika příklad skupina plodů, která vznikla z jednoho květu bez plodenství buk jahodník skupina plodů, která vznikla z květenství různoplodost měsíček ostružiník souplodí plody různé velikosti a nestejného tvaru růže vinná réva souplodí skupina plodů, která vznikla z jednoho květu jahodník ostružiník růže plodenství skupina plodů, která vznikla z květenství vinná réva bez buk různoplodost plody různé velikosti a nestejného tvaru měsíček

15 2) Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení
a) Plodem jahodníku je bobule. b) Ananas je příklad srostlého plodenství. c) Ostružina je souplodí peckoviček. d) Češule je synonymum pro šešuli. e) Plodenství se vyvíjí z květenství. f) Různoplodost = plody jednoho souplodí mají různou velikost. g) Bukvice je plodenství nažek ve srostlé číšce. a) b) c) d) e) f) g)

16 Zdroje obrázků obr. 1 GIMMEL, Benjamin. [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Ostatní fotografie jsou vlastním dílem autorky výukového materiálu.


Stáhnout ppt "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."

Podobné prezentace


Reklamy Google