Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák"— Transkript prezentace:

1 Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR. Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák Název prezentace (DUMu): 2. Opakování – BOZP na frézkách Název sady: Frézování v odborném výcviku (pro ročník technických oborů SŠ) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Frézování v odborném výcviku (pro 1. – 4. ročník technických oborů SŠ) je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak prakticky postupovat při frézování. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce při frézování na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na opakování (přezkoušení) vybraných bezp. pravidel zaměřených na bezpečnost a ochranu zdraví při práci na frézařském pracovišti.

3 Jakých nedostatků v ustrojení jste si všimli u žáka na fotografii, který se chystá PRACOVAT NA frézKÁCH?

4 POPIS NEDOSTATKŮ V USTROJENÍ ŽÁKA, KTERÝ SE CHYSTAL FRÉZOVAT?
Dlouhé vlasy je nutno zakrýt vhodnou pokrývkou hlavy. Upnutý pracovní oděv tak, aby nemohl být zachycen rotujícími částmi strojů nebo nástrojů. Prstýnky, hodinky, náramky, řetízky, obvazy, sluchátka atd., zvyšují možnost zachycení rotujícími částmi stroje.

5 Zopakujme si správné ustrojení žáka na frézkách ?
vhodná pokrývka hlavy používání ochranných pomůcek (např. ochranné brýle) upnutý pracovní oděv a pracovní obuv nemějte náramky, hodinky, řetízky, prstýnky atd., ale také žádné vlající části oděvu ani nevhodné obvazy

6 Stačí žákovi, který se chystá frézovat pouze správné ustrojení?
ANO NE

7 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
NE - žákovi, který se chystá frézovat NESTAČÍ pouze správné ustrojení !!! Správné ustrojení by mělo být samozřejmé, ale není to jediná podmínka pro bezpečnou práci na frézkách.

8 Jaké všeobecné bezpečnostní pravidla platí pro vykonávanou práci?
Kterých 6 základních bodů si pamatujete z probraných všeobecných bezpečnostních pravidel (nutnost být řádně ustrojen zde prosím již nepopisujte)? Malá nápověda: (jak již název napovídá – jedná se o pravidla platná prakticky u jakéhokoliv obrábění) Pracovníci se musejí řídit platnými …

9 Všeobecná bezpečnostní pravidla
Pracovníci se musí řídit platnými normami! Nesmíte obsluhovat žádný stroj nebo zařízení, pokud vám toto nepřísluší, ani vyřazovat bezpečnostní a ochranná zařízení z činnosti. Nikdy nepracujte pod vlivem alkoholu, léků snižujících pozornost, nebo omamných látek. Pracovníci nesmějí nikdy sami odstraňovat závady na elektrickém zařízení! Pokud něčemu nerozumíte, tak se zeptejte kvalifikované osoby! Každý úraz nahlaste vyučujícímu a na určeném místě (ve výdejně nástrojů) si jej nechte ošetřit.

10 Co musíte udělat před začátkem práce, aby byl průběh obrábění na frézkách bezpečný?
Co a jak kontrolujeme u frézky ještě před tím než začneme frézovat? (nepopisujte zde prosím upínání nástrojů a materiálu ani postup při samotné výrobě, ale zaměřte se pouze na kontrolu stroje ihned po příchodu ke stroji na začátku vyučování) Malá nápověda: (popsáno bylo celkem 5 bodů – přijdu ke stroji a provedu tyto kontroly…)

11 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Před tím než začneme frézovat bychom na frézce měli provést tyto kontroly (1.část ze 2): Vizuální kontrolu stroje a překontrolovat ochranné pomůcky (např. kryty), které zakrývají pohybující se vyčnívající části stroje (např. hřídele), ale také nepoškozenou rohožku u stroje. Kontrolu pořádku v okolí stroje a případně odstranit z blízkosti stroje nepotřebné věci, které by nám mohly bránit v řádné obsluze stroje. Zkontrolovat posuvové a ostatní mechanismy, ale také celkovou funkčnost stroje.

12 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Před tím, než začneme frézovat, bychom na frézce měli provést tyto kontroly (2. část ze 2): Překontrolujte u všech ovládacích prvků zda jsou před spuštěním stroje v „nulové“ poloze.. Zkontrolujte mazání stroje a zjistěte, zda olej přitéká v dostatečném množství na mazaná místa.

13 Co musíte udělat před začátkem práce, aby byl průběh obrábění na frézkách bezpečný?
Jak by jste měli správně postupovat při přípravě nástrojů, měřidel atd. před začátkem práce na frézkách (nepopisujte upínání nástrojů a materiálu, ani postup při samotné výrobě, ale zaměřte se pouze na správný postup při chystání nástrojů pro Vaší práci)? Malá nápověda: (kolik nástrojů a měřidel je dobé si vypůjčit, co při jejich přebírání kontrolujeme a kdy vypínáme stroj?)

14 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Před tím než začneme frézovat, bychom měli pro překontrolovaný stroj připravit… Veškeré potřebné nástroje, měřidla a pomocné nářadí a to před samotným začátkem práce (je velmi nepraktické a nebezpečné odcházet neustále od stroje, protože nám scházejí některé pomůcky). Přebírané nástroje a pomocné nářadí si po převzetí překontrolujme zda je bezvadné – vadné nářadí a nástroje ihned vyměníme!)

15 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Při odchodu od stroje v rámci dílny vždy vypínáme otáčky vřetene. Jestliže odcházíme z dílny (např. na přestávku nebo do výdejny nástrojů), tak stroj vypínáme hlavním vypínačem.

16 Co musíte udělat před začátkem práce, aby byl průběh obrábění na frézkách bezpečný?
Co si pamatujete z BOZP na frézařském pracovišti, když se Vás někdo zeptá jak správně postupovat při upínání nástroje? Malá nápověda: (na co si musíme dávat při upínání nástroje pozor a co musíme vždy dodržovat? (jedná se o 3 body))

17 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Při upínání nástroje na frézkách je nutné mít vždy (1. část ze 3)… Bezpečně vypnutý stroj (hlavní vypínač), aby během upínání frézy nemohlo dojít k roztočení vřetene!

18 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Při upínání nástroje na frézkách je nutné mít vždy (2. část ze 3)… Frézu při upínání držíme tak, aby nám neležela přímo na ruce, ale mezi frézou a rukou byla vhodná ochrana, např. rukavice (tuto rukavici si nikdy nenasazujeme na ruku).

19 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Při upínání nástroje na frézkách je nutné mít vždy (3. část ze 3)… Správně zvolenou délku upínacích šroubů (je velmi nebezpečné používat příliš dlouhé upínací šrouby). (Vždy si překontrolujte také funkčnost veškerých závitů, které zajišťují bezpečné upnutí nástroje!)

20 Co je především nutné zajistit při upínání materiálu na frézkách?
Co musíte udělat před začátkem práce, aby byl průběh obrábění na frézkách bezpečný? Co je především nutné zajistit při upínání materiálu na frézkách? Malá nápověda: (nehledejte zde složitosti – jedná se zde o základní požadavek na upínání materiálu na frézkách…)

21 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Při upínání materiálu na frézkách je nutné … Dbát na to, aby byl obrobek řádně upnut (musí to být pevné a bezpečné upnutí)! (Za téměř samozřejmé se považuje, že žák jednotlivé způsoby upínání dokonale ovládá – je dobré si také vždy překontrolovat kvalitu upnutí, ale také např. rovinnost obráběného mat. a podložek!)

22 Co musíte udělat před začátkem práce, aby byl průběh obrábění na frézkách bezpečný?
Na co je nutné si dávat především pozor, při přenášení těžkých břemen na frézkách? Malá nápověda: (otázkou nejsou hodnoty v přiložené tabulce, ale praktické zásady jak postupovat při přenosu břemen (3 body)) Chlapci nad 16 let Děvčata 16 – 18 let Mládež do 16 let Při ručním přenášení břemen 20 kg 13 kg 10 kg Při přenášení na nosítkách ve dvou 50 kg 30 kg 25 kg Při převážení na čtyřkolovém vozíku 100 kg 65 kg

23 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Při přenosu břemen … Nikdy nepřekračujte stanovené limity (viz. předešlá tabulka hmotností). Dbejte na to, aby nebyly uchopovací plochy nikdy kluzké. Pokud je to možné, tak využívejte pro přepravu vozíky atd.

24 Co je nutné dodržovat při samotné práci na frézkách, aby byl průběh obrábění bezpečný?
Které zásady bezpečnosti je nutno dodržovat při samotné práci na frézkách? Malá nápověda: (probíráno bylo celkem 6 bodů, které je nutno dodržovat jakmile začnete frézovat – jako první si vzpomeňte např. na to, jak se musí doplnit Vaše jinak dokonalé ustrojení před najetím do materiálu…)

25 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Při práci na frézkách je nutné dodržovat tyto bezpečnostní zásady (1.část ze 2): Vždy používat ochranné brýle nebo ochranné štíty proti odletujícím třískám a to i v případě, že pouze sledujete práci někoho druhého! Stále sledujte práci řezného nástroje, ale také kontrolujte práci stroje a jeho výkon.

26 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Při práci na frézkách je nutné dodržovat tyto bezpečnostní zásady (2.část ze 2): Zcela se soustřeďte na vykonávanou práci. Za chodu nikdy neodstraňujte ochranné pomůcky z rotujících částí stroje. Neodstraňujte také třísky z místa obrábění rukou; jsou žhavé, ostré, snadno se o ně poraníte, nebo si popálíte ruku. Měřte obrobek jen tehdy, když je stroj v klidu, a fréza v bezpečné vzdálenosti od místa měření.

27 Co je nutné dodržovat při ukončení práce na frézkách, ale také v souvislosti s ekologií?
Které probírané body vztahující se k ukončení práce na frézkách a k ekologickému chování na těchto strojích si pamatujete? Malá nápověda: (probíráno bylo celkem 5 bodů, které je nutno v této oblasti dodržovat – jako první si vzpomeňte např. na to, jak budete postupovat při odevzdávání hotových výrobků, jak postupujeme při úklidu a na co nesmíme zapomínat ani při delším odchodu z pracoviště natož při ukončení práce…)

28 Správnou odpovědí na předešlou otázku je…
Po skončení práce na frézkách je nutné … Šetřit elektrický proud a nenechávejte stroj běžet zbytečně naprázdno (vypnout stroj hlavním vypínačem). Překontrolovat vyrobené součástky a odevzdat je učiteli. Očistit stroj a pracoviště připravit k předání. Veškerý odpadový materiál je nutné třídit dle směrnice o odpadech. Použitou čistící vlnu a jiný hořlavý materiál ukládat do speciálních uzavřených nádob.

29 Zdroje pro textovou část
PADELKA, J. a kol. UČEBNÍ TEXTY Přípravy na učební téma FRÉZOVÁNÍ: Metodická pomůcka pro mistry odborné výchovy. 1. vyd. Brno: Metodické středisko pro přípravu mládeže na dělnická povolání, 1983, s. 5–8. VACH, Josef. Frézař: Technologie pro 1. ročník OU a UŠ. 3. vyd. Praha: Státní nakladatelství technické literatury, n. p., 1966, s. 13–14.

30 Seznam zdrojů pro použité obrázky
Snímek 6 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímek 7 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Snímky 8,10,13,16,20,22,24 a 27 - [cit ]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: < Pro všechny ostatní snímky byly používány pouze vlastní fotografie.


Stáhnout ppt "Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák"

Podobné prezentace


Reklamy Google