Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční gramotnost Prevence předlužení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční gramotnost Prevence předlužení."— Transkript prezentace:

1 Finanční gramotnost Prevence předlužení

2 Tolik činí dluhy českých domácností ke konci roku 2016 (zdroj: ČNB)
,- Tolik činí dluhy českých domácností ke konci roku 2016 (zdroj: ČNB) Z toho na bydlení cca 73% Spotřebitelský úvěr cca 25%. České domácnosti jsou sice méně zadlužené, ale podstatně chudší. To znamená podstatně vyšší riziko dluhových pastí.

3 EXEKUCE 2001 4.302 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Vymahatelnost klesá, 83%, tj. 4,5 mil exekucí stále probíhá. České domácnosti jsou chudší – větší riziko dluhových pastí

4 ŽE SE VÁM TO NEMŮŽE STÁT? Ručení na úvěrech.
Dobrý den! Je tomu pár let, co jsem v dobré víře ručil jednomu dobrému kamarádovi. Myslel jsem, že to bude v pohodě ale … Drobné dluhy a překup pohledávek přirážka u drobných dluhů je až 700 procent, tyto balíky se prodávají a ženou přes soud po tisících položkách, ať jsou promlčené, nebo ne Dopravní podnik a jízda „na černo“ Nezaplacená složenka (nevím o tom)

5 ŽE SE VÁM TO NEMŮŽE STÁT? Půjčky, kreditky, kontokorent, půjčky na půjčku Neřešené poplatky, pokuty (pozor i u dětí) Výpadek příjmů Nevýhodný produkt („podepsat můžeš, přečíst musíš“ SČS) Nekontrolované výdaje, impulzivní nákupy Neřešení obecně Občanka a podpisy

6 POZDĚ …

7 PREVENCE NADE VŠE Žijeme v rychlé době, stačí pár měsíců na to, abyste padli na dno. Co když Vás zítra propustí z práce, rozpadne se manželství a odejde lednice? Uvažujte o rodině jako malé firmě – vydělat na výdaje, plánovat investice do budoucna. Uvažujte dál než na příští měsíc, děti rostou, mají víc potřeb, příležitost výdělku se může zhoršovat. Nepůjčujte si víc, než musíte, zvažte i zlé scénáře. Nežijte nadoraz, mějte rezervy, spořte třeba i po malých částkách. Pojistěte se výhodně proti vážným rizikům, berte to jako běžnou součást života. Zdroj: Už nikdy dlužníkem, COFET, a.s.

8 PREVENCE NADE VŠE A především ….
… rozvíjejme své finanční znalosti, jen tak si zajistíme výhodu.

9 KDE UŽ PREVENCE NEPOMŮŽE
Nečekejme, jednejme rychle, ještě před termínem splátky, kterou nemůžeme uhradit – domluvme se s věřitelem. Zvažme stávající a očekávanou situaci – posuďme možné zdroje, přehodnoťme výdaje. Zajistěme si doklady pro doložení důvodu finanční tísně. Informujme věřitele a pokusme se domluvit. Finanční arbitr: Poradny při finanční tísni: Ochrana spotřebitele na finančním trhu:

10 ZÁVĚR DĚKUJEM E ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Finanční gramotnost Prevence předlužení."

Podobné prezentace


Reklamy Google