Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_04_1_Hrajeme si s větami Číslo skupiny: 1 Autor: Mgr. Alena Valachová Vzdělávací obor/Předmět/Téma:Jazyk a jazyková komunikace/Český jazyk a literatura/Jazyková výchova Druh učebního materiálu: prezentace Metodický list: ne Anotace: formou zábavných cvičení procvičování učiva o větě, tvoření vět,pořádek slov ve větě, doplňování chybějících slov do věty, určování druhů vět, ověření pozornosti dětí při práci, žáci pracují na interaktivní tabuli, případně jde tento materiál použít na PC, děti mohou pracovat samostatně i ve dvojicích, Ověřeno ve třídě: II.B Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Hrajeme si s větami

3 Vyber slova do vět Maminka loví krásné smyk. Krejčí postavil prudký
polévku. Kočka vaří čerstvé hmyz. Netopýr dostalo drobný děda. Dům ušil hovězí mléko. Auto líže Jirkův šaty.

4 Složili jste věty : Maminka vaří hovězí polévku.
Krejčí ušil krásné šaty. Kočka líže čerstvé mléko. Netopýr loví drobný hmyz. Dům postavil Jirkův děda. Auto dostalo prudký smyk.

5 Pamatuješ si? Kolik jsme složili vět? 6 Kolik měla každá věta slov? 4
Byly všechny věty stejného druhu? ano

6 Jiřík složil podivné věty. Oprav je.
Azora doma psa má Jirka. Květin Lucinka obrázky maluje ráda. Oběd maminka v slavnostní vaří neděli. Pojedeme na víkendu o výlet.

7 Podařilo se vám opravit ?
Jirka má doma psa Azora. Lucinka ráda maluje obrázky květin. V neděli vaří maminka slavnostní oběd. O víkendu pojedeme na výlet.

8 Zkus to ještě jednou. Jablka rádi hrušky a jíme.
Domácí Martin krásně úkol napsal. Koupil tatínek auto nové. Pojedeme k moři s prázdninách o rodiči.

9 Vyluštili jste? Rádi jíme jablka a hrušky.
Martin napsal krásně domácí úkol. Tatínek koupil nové auto. O prázdninách pojedeme s rodiči k moři.

10 Přečteš věty v račí řeči? chodí pozpátku
Kamýk hrad na kolech na pojedeme neděli v. Angličtiny z úkol domácí napsaný už máš? Berlích o chodí Anežka tetička stará naše. Vesnici na domku malém v bydlí babička.

11 Bylo to lehké, viďte. V neděli pojedeme na kolech na hrad Kamýk.
Máš už napsaný domácí úkol z angličtiny? Naše stará tetička Anežka chodí o berlích. Babička bydlí v malém domku na vesnici. Která věta má nejvíce slov a kolik? Která věta je jiného druhu a jakého? Jakého druhu jsou ostatní věty?

12 Které slovo ve větě chybí.
Kuchař ________dobré jídlo. Babička _________v domku se zahrádkou. Maminka _______prádlo na šňůru. V létě _______letadlem k moři. Veverka ________semínka ze šišek. Večer budeme _________různé hry. Na rybníce _______divoké kachny.

13 Určitě jste poznali. slovesa Chyběla slova, co někdo dělá.
Mohli jste doplnit například : vaří, bydlí, věší, poletíme, vybírá, hrát, plavou Takovým slovům říkáme : slovesa

14 Které slovo je ve větě navíc.
Liška má hustý modrý rezatý kožíšek. Přijď se k nám doma někdy podívat. Tatínek boty přišel pozdě z porady. Otík má pěkný zelený šála svetr. Mám rád mokrý špagety s kečupem. V neděli k nám přijede tvůj návštěva. Vláďa si ruka rozbil koleno.

15 Poznali jste? Liška má hustý modrý rezatý kožíšek.
Přijď se k nám doma někdy podívat. Tatínek boty přišel pozdě z porady. Otík má pěkný zelený šála svetr. Mám rád mokrý špagety s kečupem. V neděli k nám přijede tvůj návštěva. Vláďa si ruka rozbil koleno.

16 Rozděl větu na slova a napiš počet slov.
Zadomácíúkolmámevypočítatdosešitutřislovníúlohyzmatematiky.

17 A teď pozor!!! Vyšlo vám 12 slov? Správně!!! Jaká to byla věta?
Které slovo bylo ve větě třetí. Které slovo bylo poslední. Kolik příkladů máme za domácí úkol? Z jakého předmětu je domácí úkol?

18 Z následujících slov v rámečkách:
Utvoř čtyři druhy vět. Vyber si vhodná slova. Jejich tvar můžeš měnit.

19 VYŘEZÁVÁ ZVÍŘÁTKA ZE DĚDA NÁŠ DŘEVA

20 Složili jste: Náš děda vyřezává zvířátka ze dřeva.
oznamovací Náš děda vyřezává zvířátka ze dřeva. tázací Vyřezává náš děda zvířátka ze dřeva? rozkazovací Dědo, vyřezávej zvířátka ze dřeva! přací Ať děda vyřezává zvířátka ze dřeva.

21 A na závěr trochu legrace. Řekni věty tak, aby to bylo možné udělat.
Nasaď si hlavu na čepici. Namaž si chleba na máslo. Vyndej si tašku z knížky. Nalij si hrnek do mléka. Obuj si nohy na boty. Krk si pověs na klíče. Dej si talíř na koláč.

22 obrázek sovy obrázek raka
obrázek raka


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google