Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Herodův pevnostní palác

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Herodův pevnostní palác"— Transkript prezentace:

1 Herodův pevnostní palác
Herodion

2 Název Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0950 Kódování materiálu
vy_32_INOVACE_dej2_zdk05 Označení materiálu zdk05_herodion.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor Mgr. Jitka Přibilová Anotace Výukový materiál – prezentace. Podkladový materiál pro výklad i samostatnou práci. Stručná historie jedné z Herodových pevností. Předmět Dějepis, Seminář z dějepisu Tematická oblast Židovské dějiny Téma Herodion Očekávané výstupy Žákům se dostane srovnání biblických příběhů s fakty doloženými historickým bádáním. Žákům se otevře prostor k pochopení judaismu i počátků křesťanství. Klíčová slova Herodion, Flavius, Necer, Herodes Druh učebního materiálu prezentace (výkladová) Ročník 1., seminář z dějepisu Cílová skupina vyšší stupeň osmiletého gymnázia, čtyřleté gymnázium Ověřeno 1.A Zdroje uvedeny na konci dokumentu.

3 Umělý pahorek herodionu
Obr. 1 Umělý pahorek herodionu Stavba vznikala v letech 23-15

4 Svědectví o vzhledu herodova pevnostního sídla zanechal J
Svědectví o vzhledu herodova pevnostního sídla zanechal J. flavius ve své válce židovské:

5 Uměle nasypaný kuželovitý pahorek, vzdálený šedesát stadií od Jeruzaléma, nazval stejným jménem a vyzdobil jej velice nádherně. Obklopil výšinu kulatými věžemi a nádvoří vyplnil nejnádhernějšími paláci. Nejen vnitřek budov byl skvělý. I vnější stěny, římsy a střechy byly přeplněny nesmírným bohatstvím. Ohromným nákladem přivedl zdálky množství vody a přístup rozdělil dvěma sty schodů z nejbělejšího mramoru. Pahorek byl totiž značně vysoký a zcela vytvořen lidskou rukou. Na úpatí zřídil také další královský palác, který mohl poskytnout přístřeší jeho zavazadlům a jeho družině, takže se hrad zdál městem, protože v něm bylo všechno, svým určením však byl královským sídlem.

6 Herodion obsahoval dva palácové komplexy
První se rozkládal na úpatí, druhý na vrcholku uměle vytvořené hory vysoké 700m Součástí byl i obrovský bazén napájený akvaduktem Komunikaci mezi Herodovými pevnostmi zajišťovala soustava zrcadel

7 Obr. 2 Ruiny paláce

8 Význam herodionu Po získání pevnosti v šestidenní válce zde zahájila Hebrejská universita rozsáhlý archeologický průzkum Zásadní objev zde uskutečnil r Ehud Necer. Nalezl hrobku, která pravděpodobně patří samotnému králi Herodovi R Ehud Necer v Herodionu následkem úrazu zemřel

9 Izraelská vláda rozhodla o výstavbě věrné repliky Herodovy hrobky na Herodionu
Hrobka vysoká 25 metrů bude ze 700m vysokého pahorku viditelná do 12km vzdáleného Jeruzaléma

10 zdroje FLAVIUS,, Josephus. Válka židovská. Vyd. 2, dopl., v nakl. Svoboda 1. Překlad Jaroslav Havelka, Jaroslav Šonka. Praha: Svoboda, 1990, 311 s. Antická knihovna (Svoboda), sv. 60. ISBN Johnson, Paul. Dějiny židovského národa. Vyd. 1. Řevnice: Rozmluvy, 1995, 845 s. ISBN [obr. 1] Ian Scott,. Wikimedia [online]. [cit ]. , Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: [obr. 2] Deror avi,. Wikimedia [online]. [cit ]. , Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "Herodův pevnostní palác"

Podobné prezentace


Reklamy Google