Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KOKURENCESCHOPNOST ŠABLOVA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: PŘÍRODOVĚDA ROČNÍK: IV. TÉMA: ZPĚVNÍ PTÁCI AUTOR: MGR. HANA KOLÁČKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_21_HK

2 ANOTACE PREZENTACE JE VYTVOŘENA JAKO DOPLNĚK K UČIVU 4. ROČNÍKU PŘÍRODOVĚDY. DOPLŇUJE UČIVO ROZMANITOST PŘÍRODY – ŽIVÁ PŘÍRODA, POZNÁVÁNÍ ŽIVOČICHŮ A ROSTLIN. V RÁMCI PREZENTACE SE ŽÁCI SEZNÁMÍ: S NAŠIMI NEJBĚŽNĚJŠÍMI ZPĚVNÝMI PTÁKY. POZNAJÍ ROZDÍLY MEZI KOSEM, BRHLÍKEM A DROZDEM. S NEJROZŠÍŘENĚJŠÍMI DRUHY NAŠICH SÝKOR. NAUČÍ SE VYROBIT BUDKU PRO SÝKORKY. Zkušenosti z pilotování: Žáci dokázali v úvodu hodiny poznat podle obrázků pouze sýkoru koňadru a modřinku. Ostatní zpěvní ptáci pro ně byli učivem novým. Osvojili si jej bez problémů. Na závěrečné otázky odpověděli vesměs správně. Za domácí úkol mají zjistit počet ptačích budek v nejbližším okolí školy.

3 ZPĚVNÍ PTÁCI

4 KONCERT PRO MNOHO HLASŮ
Les se probouzí časně zrána, ještě za šera. Po prvním ptačím pípnutí následuje další a k němu se přidávají hlasy ze všech stran, jakoby se ozývaly koruny stromů. Stovky drobných oček bdí a stovky hrdélek vyzpěvuje. Mnohohlasý koncert zní po lese. V květnu je čas prvního hnízdění a žádný sameček se nenechá zahanbit před svou samičkou.

5 KOS A BRHLÍK

6 Vyber z textu ptačí jména
V lese snadno rozpoznáme flétnový hlas kosa černého. Jeho hnízdo je spleteno ze stébel a mechu a je hladce vymazané hlínou. Ze stromu opodál mu odpovídá melodickou písničkou drozd zpěvný, jeden z nejlepších lesních zpěváků, jehož bílo hnědo kropenaté bříško prosvítá mezi listím. S hlavou dolů nebo nahoru šplhá po kmeni brhlík lesní, s dlouhým zobákem a černou páskou přes oči. Jeho cip- cip zapadá do koncertu jako hlas hudebního nástroje.

7 DROZD ČERNÝ

8 BRKOSLAV SEVERNÍ A AMERICKÝ

9 SLAVÍK MODRÁČEK, LEJSEK ŠEDÝ A REHEK

10 SÝKORKY Jemné hlásky všech druhů sýkor představují pěvecký sbor. V tomto sboru má své přední místo sýkora koňadra. Je také ze všech sýkor největší. Její volání jako by připomínalo větu: “Ty jsi pán“ do nekonečna opakovanou. Čilost sýkorek je obdivuhodná. Jejich pohyby a reakce na podněty z okolí překvapují svou rychlostí. Tou vyniká především sýkora uhelníček. V listnatých lesích žije sýkora babka a v jehličnatých sýkora lužní. Chocholku na hlavě má sýkora parukářka.

11 SÝKORKY

12 BUDKA PRO SÝKORKY Pro sýkory jsou nejvhodnější hranolovité budky o rozměrech dna 14x14 cm, přední výšce cm a zadní výšce 17cm. Rozměry se rozumí vnitřní. V horní třetině přední stěny vyřízneme vletový otvor. Měl by mít asi 3cm v průměru. Příliš malým vletovým otvorem se ptáci nemohou lehce protáhnout dovnitř ani ven. Příliš velký otvor zase naopak poskytuje prostor pro škodnou. Budku vybavíme odnímatelnou stříškou – pro snadné čištění.

13 BUDKA

14 ÚKOLY: 1. Jmenuj všechny sýkorky, o kterých ses v prezentaci dozvěděl.
2. Popiš, jak vypadá sýkora modřinka. 3. Jak bys vyrobil budku pro sýkorky? 4. Vypiš z textů jména všech ptáků. 5. Je v okolí tvého bydliště umístěna ptačí budka? 6. Spočítej, kolik ptačích budek je v nejbližším okolí školy.

15 CITACE MDF.Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor::Sitta-carolinensis-001.jpg.Dostupné z WWW: SZCZEPANEK, Marek. Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Remiz pendulinus. Dostupné z WWW: THYSSEN, Malene. Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Solsort.jpg . Dostupné z WWW: . BILLINGTON, Ken. Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Long-tailed_Tit_(Aegithalos_caudatus)_(4).jpg Dostupné z WWW: TREPTE, Andreas. Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Sardinian Warbler.jpg. Dostupné z WWW:

16 CITACE VALTERNET .Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Cotovia-de-poupa.jpg Dostupné z WWW: STASZCUK, Slawek .Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Parus_major_m.jpg. Dostupné z WWW: STASZCUK, Slawek .Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Sykora_modrinka3.jpg. Dostupné z WWW: Sykora modrinka3. jpg. THOMAS, Ken. Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Tufted_Titmouse jpg. Dostupné z WWW: 2.jpg THYSSEN, Malene. Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Landsvale.jpg. Dostupné z WWW: GARG, J.M. Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: House_Sparrow_(Passer_domesticus)-_Female_in_Kolkata_I_IMG_3787.jpg. Dostupné z WWW: _Female_in_Kolkata_I_IMG_3787.jpg GRANDFATHER, Savannah. Wikipedia.org  [online] [cit ].Soubor: Bombycilla_cedrorum.jpg. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google