Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ANOTACE: Anotace: Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá z přehledu daného učiva a ze cvičení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ANOTACE: Anotace: Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá z přehledu daného učiva a ze cvičení."— Transkript prezentace:

1

2 ANOTACE: Anotace: Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá z přehledu daného učiva a ze cvičení určených k upevnění materiálu. METODICKÝ POKYN: Očekávaný výstup: pravidla užívání předminulého času včetně výjimek, na základě znalosti pravidel schopnost doplnění tohoto jevu do textu a jeho užívání v mluvené řeči.

3 THE PAST PERFECT

4 THE PAST PERFECT FORM AFFIRMATIVE Subject + had + past participle
NEGATIVE Subject + hadn´t + past participle QUESTION Had + subject + past participle

5 USE THE PAST PERFECT To express a situation that happened in the past (past perfect) before another situation that happened after the first situation (past simple) When I arrived home, my brother had left. (At first my brother left and then I arrived) I couldn´t buy a new T-shirt, because I had forgotten my wallet. (At first I forgot my wallet at home therefore I couldn´t buy a new T-shirt)

6 COMPLETE THE SENTENCE We spoken (speak)about the movie we had seen yesterday.(see) I wasn´t thirsty (not/be) because I had drank a glass od water.(drink) He told (tell) us that he had broken up with his girlfriend. (break up) I couldn´t (not/can) go out with my friends because I hadn´t done my homework yet. (not/do) Where had you lived (live) before you moved to New York? (move)

7 COMPLETE THE SENTENCES
I was angry because I had forgotten my keys. When I got home somebody had stolen my bike. I asked her why she had done it. Brother ate all pizza that we had bougt yesterday. I bought the book which my friend had recommended to me. I found out that parents had already gone. I was late because I had missed my train. My brother had lived for 5 years in Paris before he moved to London.

8 TRANSLATE Byl jsem šťastný, protože jsem dostal přidáno
Zjistila jsem, že nemám doma už nic k jídlu. Číšník mi přinesl jídlo, které jsem si neobjednala. Když jsme přišli, koncert už začal. Poté, co jsem si uklidil pokoj, našel jsem mé poznámky. Zavřel si okno, než si odešel? Podívala jsem se na fotky, které jsem vyfotila na naší dovolené. Měl jsem hlad, protože jsem celý den nic nejedl.

9 TRANSLATE - SOLUTION I was happy because I had got a rise.
I found out that I had had nothing to eat at home. The waiter brought me a dish that I hadn´t ordered. When we came, the concert had already started. After I had tidied up my room I found my notes. Had you closed the window before you left? I looked at the photos I had taken on our holiday. I was hungry because I hadn´t eaten all day.

10 PUT THE WORDS IN CORRECT ORDER
Tell/girlfriend/you/parents/had/with/did/your/ broken with/your/that/you? The/author/recently/not/the/read/remember/I/of/ could/book/I/had. Bus stop/I/that/somebody/in front of/noticed/house/had/the/our/destroyed. Sad/mark/hadn´t/I/the/test/was/a/from/I/get/ because/good/ Met/I/because/girl/know/I/didn´t/her/this/before/ hadn´t

11 PUT THE WORDS IN CORRECT ORDER SOLUTION
Did you tell your parents that you had broken up with your girlfriend? I could not remember the author of the book I had read recently. I noticed that somebody had destroyed the bus stop in front if our house. I was sad because I hadn´t get a good mark from the test. I didn´t know this girl because I had never met her before.

12 RESOURCES Slide 3-11 Vlastní tvorba


Stáhnout ppt "ANOTACE: Anotace: Didaktický učební materiál je určen žákům středních škol k zopakování učiva. Prezentace se skládá z přehledu daného učiva a ze cvičení."

Podobné prezentace


Reklamy Google