Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Zakysané mléčné výrobky Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace Prezentace je zaměřena na zakysané, dnes tak velmi oblíbené mléčné výrobky a je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží.
3
Zakysané mléčné výrobky
Jsou produkty biologického srážení mléka Bílkoviny se sráží kyselinou mléčnou, která vzniká při mléčném kvašení Bílkoviny vytváří stejnorodou hmotu zakysaného mléčného výrobku
4
Význam zakysaných mléčných výrobků
Výrobky jsou výživově hodnotné Kyselina mléčná má příjemnou až lahodnou chuť Bakterie mléčného kvašení příznivě ovlivňují střevní mikroflóru Bakterie potlačují vývoj plynotvorných a hnilobných mikrobů Biologickou hodnotu zvyšují vitamíny B1, B2 a B6 Výrobky jsou sytivé
5
Výroba zakysaných mléčných výrobků
Podstatou výroby je kvašení pasterizovaného mléka, smetany Do většiny zákysů se přidávají kmeny mikrobů Výroba: Syrové mléko Tepelné ošetření Homogenizace Zakysávací teplota (30-48°C) Očkování zákysem Zrání Chlazení, ochucení, promíchání
6
Rozdělení zakysaných mléčných výrobků
Produkty teplomilných bakterií mléčného kvašení Jogurt, acidofilní mléko, biokys Produkty bakterií mléčného kvašení Kysané mléko, kysaná smetana, podmáslí Produkty mléčného kvašení a bakterií Kefírové mléko
7
Jakost a skladování zakysaných mléčných výroků
Zakysané mléčné výrobky musí mít barvu bílou až krémovou Barva může být ovlivněna příslušnou přísadou Konzistence má být stejnorodá, hladká, přiměřeně hustá U kefíru mohou být patrné bublinky oxidu uhličitého Chuť musí být přiměřeně kyselá, čistá Výrobky se skladují v chladu při teplotě od 1 do 8oC, ostatní výrobky do 10oC
8
POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, ISBN NEUVEDENO
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.