Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Textilní materiály CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_TP_18

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Textilní materiály CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_TP_18"— Transkript prezentace:

1 Textilní materiály CZ.1.07/1.5.00/34.0762 VY_32_INOVACE_MA_TP_18
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_MA_TP_18 Název školy Střední odborné učiliště a Středisko praktického vyučování s.r.o., Zádveřice č. 5, Zádveřice –Raková, Autor Ing. Josef Kůra Tematický celek Materiály pro tesařské práce Ročník 3. Ročník Datum tvorby Leden 2013 Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad textilních materiálů ve stavebnictví.

2 Textilní materiály Geotextilie
textilní  materiál, používaný ve stavebnictví, který plní funkci výztuže, ochrany nebo filtru. K nejdůležitějším vlastnostem patří: pevnost v tahu (příp. v tlaku), odolnost proti plísním, bakteriím, chemikáliím, příp. proti UV záření - geotextilie jsou tkané, pletené, netkané, laminované - Podle určení, resp. účinků geotextilíií se obvykle rozlišují: Separační geotextilie – zamezuje promíchání rozdílných vrstev s odlišnými funkcemi, mezi kterými je uložena. Ochranná geotextilie – chránící hydroizolační vrstvu. Filtrační geotextilie – vrstva omezující vyplavování částic jedné sypké vrstvy do jiné při průtoku vody, ale nezabraňující pohybu vody. Zpevňovací geotextilie – umožňuje stabilizaci zemního tělesa (přenáší tahová napětí) nebo podloží staveb. Drenážní geotextilie – odvádí vodu z povrchu podloží a umožňuje ve své rovině odvádět vodu ze svého okolí. AUTOR, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:

3 Textilní materiály Kovová vlákna
- jsou textilní výrobky získané zvlákňováním kovových materiálů (drátu, plechu, fólie) nebo pokovováním přírodních a chemických vláken. - jako výchozí látka k výrobě se používá nejčastěji ocel - Podlahové krytiny, izolace, filtry, obložení kotoučů, ohnivzdorné izolace, dopravní pásy, zvukové izolace, leštění JOHAN.  [cit ]. Dostupný na WWW:

4 Textilní materiály Textilní architektura
Lehkost, design, elegance ve stavebnictví zastřešení stadionů, autobusových nádraží, průmyslových a skladovacích objektů, teras, výstavních prostorů kvalita, dlouhodobá životnost a stabilita vlastností při použití. Požadavkům textilní architektury nejlépe vyhovují textilie ze syntetických vláken opatřené vhodným nánosem plastické hmoty  jejich hlavní předností lehkost, pevnost, snadná tvarovatelnost, rozebíratelnost, netradiční vzhled, ekonomie nákladů a multifunkční použití. AUTOR, Neuveden.  [cit ]. Dostupný na WWW:

5 Textilní materiály Textilní omítky
bavlněné tapety jsou složeny z přírodních vláken - převážně bavlněných - a vodou rozpustného lepidla, s příměsí zvýrazňujících prvků, jako jsou např. flitry. Po rozmíchání s vodou je lze nanést na jakýkoli pevný povrch v interiéru. suchá směs se rozmíchá s vodou a nanáší se plastovým hladítkem, nebo běžnou pistoli na stříkání omítek. tloušťka natahované vrstvy 2 mm, poškozená místa můžete i později kdykoliv opravit uplatnění nejen v obytných prostorách ale i v hotelích, restauracích, kancelářích a obchodech. rozmíchanou směs lze zpracovávat 2 dny

6 Textilní materiály otázka: Nejdůležitější vlastností geotextilie je pevnost v tahu? 2. otázka: Opravdu patří kovová vlákna mezi textilní materiály? ANO ANO Použité zdroje: HINRICHSEN, Frauke. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: archiv autora


Stáhnout ppt "Textilní materiály CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_TP_18"

Podobné prezentace


Reklamy Google