Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_05

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_05"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_05 TEMA: ČJ – 7.B - Slova jednoznačná a mnohoznačná ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Prezentace byla použita v 7. ročníku v hodině českého jazyka jako doplňkový materiál k výkladu učiva NAUKA O VÝZNAMU SLOV – Slova jednoznačná a mnohoznačná seznamuje s pojmy slova jednoznačná, mnohoznačná, metafora, metonymie... může být využita i při opakování, je doplněna testem, kterého lze využít k procvičování , skupinovému i frontálnímu opakování i zkoušení probraného učiva, součástí prezentace jsou i pracovní listy zaměřené na procvičování, opakování nových pojmů, test i pracovní listy obsahují i řešení.

3 Nauka o významu slov Slovo a sousloví Jednoznačná a mnohoznačná slova
Odborné názvy a názvosloví Synonyma, homonyma a slova citově zabarvená

4 Jednoznačná a mnohoznačná slova
Jednoznačná – jen význam (vlastní jména, odborné názvy). Mnohoznačná – jeden význam a pak další významy vzniklé slova na věci, které s původní skutečností nějak souvisí. Metafora – přenesení slov podle věcí (lopatka). Metonymie – přenesení podle (vláda, hlídka).

5 Jednoznačná a mnohoznačná slova
Jednoznačná – jen jeden význam (vlastní jména, odborné názvy, ....). Mnohoznačná – jeden význam základní a pak další významy vzniklé přenesením slova na věci, které s původní skutečností nějak souvisí. Metafora – přenesení slov podle podobnosti věcí (lopatka). Metonymie – přenesení podle vnitřních souvislostí (vláda, hlídka)

6 Jednoznačná a mnohoznačná slova- - test
1. Uveď další významy vzniklé přenesením – metaforou: kalich , srdce , hřbet , zub , vytahovat se , hvězda tyčinky 2. Jmenuj další významy slov vzniklé přenesením podle vnitřních souvislostí : škola , samota hlídka , olej 3. Doplň neúplná slova, vyhledej slova mnohoznačná.: Někomu to m_že znít jako báchorka, ale žáci ze ZŠ _herský Ostroh se v sezóně 2010/2011 se stal_ v_tězem l_gy starších žák_ v ledním hokeji a obdržel_ spoustu krásných pohárů.

7 Jednoznačná a mnohoznačná slova- - test s doplněním
1. Uveď další významy vzniklé přenesením - metaforou kalich ...část rostliny...., srdce ...srdce zvonu , hřbet ....cukroví......, zub .....zub času, pily , vytahovat se chlubit se...., hvězda .....populární člověk...... tyčinky část rostliny 2. Jmenuj další významy slov vzniklé přenesením podle vnitřních souvislostí : škola žáci a učitelé , samota...opuštěné stavení hlídka osoby , olej obraz namalovaný olejovými barrvami 3. Doplň neúplná slova, vyhledej slova mnohoznačná Někomu to může znít jako báchorka, ale žáci ze ZŠ Uherský Ostroh se v sezóně 2010/2011 se stali vÍtězem ligy starších žáků v ledním hokeji a obdrželi spoustu krásných pohárů.

8 Zdroje, citace Použitá literatura:
Kvačková, J: Opakujeme češtinu v 7. ročníku, (2. díl), Nová škola, Brno 2003. vlastní autorské dílo


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_05"

Podobné prezentace


Reklamy Google