Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Potravinářské zbožíznalství

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Potravinářské zbožíznalství"— Transkript prezentace:

1 Potravinářské zbožíznalství
Těstoviny 1

2 Základní legislativa (stav k 22.7.2017)
Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 333/1997 Sb., kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro mlýnské obilné výrobky, těstoviny, pekařské výrobky a cukrářské výrobky a těsta (ve znění pozdějších předpisů) 2

3 Základní třídění (dle platné legislativy)
výroba těstovin suroviny: technologie: Druh Skupina Podskupina těstoviny vaječné sušené nesušené bezvaječné plněné semolinové zmrazené nebo hluboce zmrazené celozrnné balené vakuově nebo v modifikované atmosféře ostatní instantní 3

4 Třídění – vysvětlení některých pojmů
vaječné těstoviny – obsah vajec není předepsán (dříve bylo předepsáno použití minimálně 2 vajec na kg mouky) semolinové těstoviny = vyrobené bez použití vajec + vyrobené (pouze) z krupice (semoliny) z pšenice Triticum durum sušené těstoviny = obsah vlhkosti může být nejvýše 13 % nesušené těstoviny = obsah vlhkosti musí být nejméně 20 % = po tvarování jsou jen mírně osušeny = skladování při teplotě max. 8 C + trvanlivost v řádu dnů instantní těstoviny = před konzumací se nevaří = pouze se rehydratují ve vodě kuskus = pojem nedefinovaný v legislativě 4

5 Legislativní požadavky na jakost – hlavní parametry
obsah vlhkosti – viz dříve podíl zlomků maximálně 10 % Těstoviny se při dodržení podmínek uvedených v návodu nesmí rozvařovat, nesmí být lepkavé a musí si zachovat svůj tvar. 5

6 Význam ve výživě obecně – viz běžné pečivo a chléb celozrnné těstoviny
semolinové těstoviny vaječné těstoviny glykemický index x stupeň uvaření 6


Stáhnout ppt "Potravinářské zbožíznalství"

Podobné prezentace


Reklamy Google