Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_39_Opery W. A. Mozarta Téma Vybrané opery Wolfganga Amadea Mozarta Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 Wolfgang Amadeus Mozart
Výběr oper W. A. Mozarta - rozbor Don Giovanni

3 Anotace Prezentace je určena žákům 8. tříd.
Žáci si upevňují znalosti v oblasti klasicistní hudby a hudby W. A. Mozarta. Žáci se seznamují s vybranými operami W. A. Mozarta a rozborem jedné z jeho opery, která byla určena pouze Praze (Don Giovanni).

4 Základní fakta W. A. Mozarta
* 1756 – Salzburg – Vídeň Pocházel z hudebnické rodiny. Spolu s otcem Leopoldem Mozartem podnikli koncertní šňůru po Evropě. Odešel ze Salzburku do Vídně, zde se setkal s A. Salierim. Oženil se s Konstancíí Webrovou (sestřenice C. M. von Webra). Zemřel v chudobě, pochován do společného hrobu vídeňské chudiny.

5 Skladatelská idea W. A. Mozarta
Mozart nebyl reformátorem oper, usiloval o dramatičnost a vystižení charakteru postav Psal převážně singspiely (zpěvohra, která obsahuje mezi zpěvy mluvené dialogy). Opera Kouzelná flétna je vyvrcholením vídeňského singspielu, je to první krok k německé romantické opeře. Oper napsal Mozart 21.

6 Vybrané opery W. A. Mozarta - opery z mládí -
Bastien a Bastienna (milostná pastýřská hra) Zahradnice z lásky (opera buffa) Idomeneo, král Krétský (opera seria)

7 Vrcholné opery W. A. Mozarta
Únos ze Serailu: Psáno v době lásky ke Konstanci Weberové, námět z tureckých výbojů v Evropě. Figarova svatba: libreto napsal Lorenzo da Ponte, komická opera, satira šlechtické vrstvy. Divadelní ředitel: opera psaná na objednávku vídeňského dvora. Don Juan (italsky Don Giovanni): Samostatný rozbor. Cosi fan tutte: rokoková fraška, námět určil Mozartovi císař Josef II. La clemensa di Tito – Titus: Opera provedena v Praze ku přiležitosti korunovace Leopolda II. v roce 1791 – opera přijata chladně. Kouzelná flétna: vrchol singspielu, základ romantické opery.

8 Rozbor opery Don Giovanni
Libreto k této opeře napsal italský básník Lorenzo da Ponte, námět převzatý podle Moliera. Opera byla psána pro Prahu, premiéra byla provedena v Nosticově (dnes ve Stavovském) divadle Mozart zde mistrovsky vystihl protiklad komické i dramatické složky. Toto dílo je chápáno jako OPERA VŠECH OPER. S dílem je spojena i předehra, která je spojena přímo s operou. Opera má dvě jednání.

9 Hlavní postavy opery Don Giovanni – baryton) Donna Anna (soprán)
Don Ottavio (tenor) Komtur (bas) Donna Elvíra (soprán) Mesetto (bas) Zerlína (soprán) Leporello (bas)

10 1. Jednání - Na prostranství před komturovým domem, na náměstí, v zámku dona ‚Giovanniho
Don Giovanni je svůdce žen, láká ho každé dobrodružství. Svádí donnu Annu – dcera komtura a nevěsta Ottavia. Před domem čeká Giovanniho sluha – Leporelo, stěžuje si na svou službu. Don Giovanni vybíhá z konturova domu, následován donnou Annou a za ní kontur (její otec). Mezi komturem a donem Giovannim se strhne bitka, při které kontur umírá. Donna Anna přivolá svého snoubence Ottavia a žádá po něm pomstu za otcovu smrt.

11 - Zahalená žena hledá svého muže. Zde se jí ihned nabídne don Giovanni
- Zahalená žena hledá svého muže. Zde se jí ihned nabídne don Giovanni. - Don Giovanni však netuší, že je to jedna z jeho žen Elvíra a tak sluha Leporello dostává od Giovanniho nový úkol. Musí ho zbavit donny Elvíry. - Sluha musí poslechnout svého pána a tak donně Elvíře přečte seznam milenek dona Giovanniho. - Leporello tedy ženu vyhledá a odrazuje jí od lásky k donu Giovannimu.

12 - Don Giovanni se znovu pouští do jedné ze svých milostných her
- Don Giovanni se znovu pouští do jedné ze svých milostných her. - Dozvídá se o svatbě dvou mladých lidí – Masetta a Zerlíny. Snaží se Zerlínu svést, ale ovšem se dozví donna Elvíra a včas Zerlínu varuje. - Pro dona Giovanniho nepříjemnosti ale nekončí. Don Ottavio a donna Anna se na něho obracejí, aby jim pomohl najít komturova vraha. - Znovu se objevuje dona Elvíra a varuje všechny před donem Giovannim. Ten všem rozhlásí, že dona Elvíra je pomatená. - Dona Anna poznává Giovanniho hlas a zjišťuje, že vrahem jejího otce je on.

13 - Leporello vypráví svému pánovi, jak provedl jeho plán a všechny odvedl do zámku. Don Giovanni chce, aby přivedl všechny krásné ženy, které potká na ulici, aby mohl rozšířit svůj milostný seznam. - V zámku se ale objeví tři masky. Donna Anna, Ottavio a donna Elvíra. Don Giovanni chce v tuto noc svést Zerlinu. - Při tanci se snaží odlákat Zerlínu ze sálu, ale ta začne křičet. V tu chvíli se trojice masek odhalí a don Giovanni pochopí, že je odhalen a probíjí si cestu na svobodu mečem.

14 2. Jednání - na zámku donna Giovanniho, na hřbitově, na slavnostní večeři a v zámku dona Giovanniho
Don Giovanni spřádá nové plány. Tentokráte se chce zaplést s komornou donny Elvíry. Převlékne se do klobouku a pláště svého sluhy Leporella, avšak na balkóně se objeví donna Elvíra. Nechá se svést laskavými slovi donna Giovanniho avšak jí odvede převlečený Leporello. Don Giovanni je ale opět vyrušen – tentokrát přichází Masetto se svými kamarády. Chtějí sbít dona Giovanniho. Masetto převlečeného Giovanniho nepozná a nakonec je zbit Masetto donem Giovannim.

15 - Leporello je stále pronásledován Elvírou a potřebuje se jí zbavit
- Leporello je stále pronásledován Elvírou a potřebuje se jí zbavit. Narazí na donnu Annu, dona Ottavia a Zerlínu s Massetem. Je odhalen a prosí o slitování. - Don Giovanni vymýšlí znovu svůj plán. Sejde se s Leporellem na hřbitově pod sechou komtura, kterému se vysmívá a Leporellovi vypráví o svých nových kouscích. Najednou socha promluví a pokárá dona Giovanniho. Ten se tomu jen vysmívá a pozve sochu do svého zámku. Ta přislíbí, že přijde. - Don Giovanni usedá k bohatě prostřenému stolu. Objevuje se Elvíra a zapřísahá Giovanniho, aby zpytoval své svědomí. Ten jí však vyhodí a stále se komturovi posmívá. Socha však přijde a jakmile don Giovanni podá komturovi pravici, upadá ve strašných mukách do pekel.

16 Internetový odkaz na operu Don Giovanni
Film: Já Don Giovanni – režisér Carlos Saura, rok natočení: 2009 (drama založeno na skutečném životním příběhu libretisty Mozartovy opery Don Giovanni)

17 Seznam použité literatury a internetové odkazy
KRAFFT, Barbara. Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :38 - [cit ]. Dostupné z: MARKOVÁ, Jiřina. NOVOTNÁ, Anna. Heslo: Don Giovanni. In: Opera nás baví. Praha: Práh str. 43 – 46. HOSTOMSKÁ, Anna. Heslo: Don Giovanni. In: Opera, průvodce operní tvorbou. Praha. Státní nakladatelství krásné literatury a umění str. 67 – 70.


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google