Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_22_INOVACE_35_7_Přídavné jméno v přísudku Číslo skupiny: 3 Autor: Mgr. Antonie Volfová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: Jazyk a jazyková komunikace / Německý jazyk / Přídavná jména Druh učebního materiálu: Prezentace Metodický list: ne Anotace: Seznámení žáků s postavením přídavného jména v přísudku a přídavného jména v roli příslovce; uvedení příkladů použití ve větách; využití znalostí při popisování osob, přátel, členů rodiny; překlad Ověřeno ve třídě: 8. B Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Přídavné jméno v přísudku

3 Přídavné jméno v přísudku
Přídavného jména užíváme v německém jazyce stejně jako v jazyce českém v přísudku. Přídavné jméno v přísudku (a doplňku) se v němčině – na rozdíl od češtiny – nemění.

4 Přídavné jméno v přísudku - rod mužský (Maskulinum)
Příklad: rod mužský - číslo jednotné Der Tag ist schön. Den je pěkný. Der Lehrer ist brav. Učitel je hodný. Der Wald ist grün. Les je zelený. Der Hund ist lieb. Pes je milý.

5 Přídavné jméno v přísudku - rod ženský (Femininum)
Příklad: rod ženský - číslo jednotné Die Frau ist schlank. Žena je štíhlá. Die Hausaufgabe ist richtig. Domácí úkol je správný. Die Katze ist schwarz. Kočka je černá. Die Klasse ist neu. Třída je nová.

6 Přídavné jméno v přísudku - rod střední (Neutrum)
Příklad: rod střední - číslo jednotné Das Auto ist schmutzig. Auto je špinavé. Das Haus ist modern. Dům je moderní. Das Kind ist frech. Dítě je drzé. Das Ei ist weiβ. Vejce je bílé.

7 Přídavné jméno v přísudku – číslo množné
Příklad: číslo množné (pro všechny rody stejné) Die Schüler sind fleiβig. Žáci jsou pilní. Die Hunde sind schnell. Psi jsou rychlí. Die Blumen sind gelb. Květiny jsou žluté. Die Fische sind frisch. Ryby jsou čerstvé. Die Autos sind rot. Auta jsou červená.

8 Přídavné jméno jako příslovce
Každé německé přídavné jméno v neskloňovaném tvaru, jestliže to dovoluje jeho význam, může mít i platnost příslovce.

9 Přídavné jméno jako příslovce
Příklad: Ich lerne gut. Učím se dobře. Du rechnest schnell. Počítáš rychle. Er schreibt falsch. Píše chybně. Sie malt schön. Maluje hezky. Wir fragen richtig. Ptáme se správně. Ihr arbitet langsam. Pracujete pomalu. Sie essen gesund. Jedí zdravě.

10 Popiš svého kamaráda – doplň vhodné přídavné jméno (příslovce)
Er/sie ist … . Er/sie malt … . Er/sie arbeitet … . Er/sie schreibt … . Er/sie lernt … .

11 Přelož do němčiny Maminka je hodná. Petr píše chybně. Pes je bílý. Alena se učí dobře. Auta jsou rychlá.

12 Přelož do němčiny – správné řešení
Die Mutter ist brav. Petr schreibt falsch. Der Hund ist weiβ. Alena lernt gut. Die Autos sind schnell.

13 Zdroje: - vlastní zdroje - Klipart Microsoft PowerPoint

14 Děkuji za pozornost a přeji mnoho úspěchů při studiu. Mgr
Děkuji za pozornost a přeji mnoho úspěchů při studiu! Mgr. Antonie Volfová


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google