Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Č. DUMu: VY_12_INOVACE_02_18_Literatura v životě dětí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Č. DUMu: VY_12_INOVACE_02_18_Literatura v životě dětí"— Transkript prezentace:

1 Č. DUMu: VY_12_INOVACE_02_18_Literatura v životě dětí
O zlaté sekyře ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_02_18_Literatura v životě dětí Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace - 1. a 2. ročník Tematický celek: Pohádky Autor: Mgr. Bronislava Uličníková Anotace: Prezentace je určena k procvičování čtení s porozuměním. Podporuje aktivní zapojení žáků - řazení vět, odpovědi na otázky.

2 O zlaté sekyře Jednou šel tesař kolem řeky. Usadil se na břehu a jedl. Náhle mu sekyra spadla do vody. Polekal se a plakal. Tesařův nářek uslyšel vodník. Vynořil se z vody se zlatou sekyrou a ptal se: „Je to tvá sekyra?“ Tesař odpověděl: „Ne, tato zlatá sekyra není má. Moje byla jenom železná.“ Vodník se potopil a objevil se s železnou sekyrou. Tesař zvolal: „ Ano! Tato sekyra je má.“ Vodník podal tesaři jeho sekyru a navíc mu přidal i zlatou. Tesař pověděl sousedovi o zlaté sekyře. Soused se rozhodl, že ji od vodníka také získá. Vydal se k řece. Hodil železnou sekyru do vody a plakal. Vodník se vynořil z vody se zlatou sekyrou. Soused natáhl ruku a volal: „ Ano! Tahle je má.“ Vodník se však ponořil zpět do vody a už se neukázal.

3 Vyber vhodnou možnost. Jaký byl tesař? Tesař byl poctivý a pravdomluvný. Jaký byl vodník? Vodník byl spravedlivý. Jaký byl soused? Soused byl chamtivý a závistivý. poctivý pravdomluvný chamtivý závistivý spravedlivý lakomý poctivý závistivý chamtivý

4 Doplň chybějící slova do textu.
___________ pověděl sousedovi o zlaté ___________. ___________ se rozhodl, že ji od ___________ také získá. Vydal se k řece. Hodil ___________ sekyru do vody a plakal. Vodník se ___________ z vody se ___________ sekyrou. Soused natáhl ruku a volal: „Ano! Tahle je má.“ Vodník se však ___________ zpět do vody a už se neukázal.

5 Náhle mu železná sekyra spadla do vody. Polekal se a plakal.
Uspořádej věty. Očísluj pořadí vět. Náhle mu železná sekyra spadla do vody. Polekal se a plakal. Jednou šel tesař kolem řeky. Tesařův nářek uslyšel vodník. Usadil se na břehu a jedl. Vodník se objevil s železnou sekyrou. Vodník podal tesaři jeho sekyru a přidal mu i zlatou. Vodník se vynořil z vody se zlatou sekyrou. 3. 4. 1. 5. 2. 7. 8. 6.

6 Odkazy: Obrázek dostupný na WWW: < Dr. Gebhartová, Vladimíra, dr. Vykopal, CSc., Zdeněk. Čítanka pro druhý ročník základní školy. 11. vyd. Praha: SPN, 1990, 20, 21,s. ISBN


Stáhnout ppt "Č. DUMu: VY_12_INOVACE_02_18_Literatura v životě dětí"

Podobné prezentace


Reklamy Google