Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Škrobový sirup Autor: Eva Hrušková
2
Vzniká kyselou hydrolýzou škrobu pomocí min
Vzniká kyselou hydrolýzou škrobu pomocí min. kyselin, nebo kombinovanou hydrolýzou kyseliny + enzymy Škrob je polysacharid složený z mnoha glukóz, je nesladký Hydrolýzou se rozštěpí na směs: polysacharidů – dextrin – nesladký disacharidů – maltóza – sladký monosacharidů – glukóza – sladká
3
Škrob se rozštěpí pomocí kyseliny
4
Škrobový sirup je charakterizován
dextrózovým ekvivalentem DE - stupeň zcukření udává kolik % glukózy je ve škrobovém sirupu nízkozcukřený % glukózy vysokozcukřený 63% glukózy
5
Invertní mohutností
7
Vlastnosti škrobového sirupu
čirý, velmi viskózní brání krystalizaci je hydroskopický – přijímá vzdušnou vlhkost
8
Požití škrobového sirupu
výroba fondánu – využívá se jeho antikrystalizačních vlastností výroba kandytů – využití antikrystalizačních vlastností, ale jeho hydroskopičnost způsobuje omírání kandytů výroba deli tyčinek – hydroskopičnost způsobuje zpomalení vysychání tyčinek
10
zdroje LUDVÍK BLÁHA, IVANA KOPOVÁ, FRANTIŠEK ŠREK. Suroviny pro učební obor Cukrář. Vydání čtvrté, přepracované. Informatorium, spol. s r.o. ISBN Soukromé zdroje autora Zdroje obrázků – vlastní fotografie
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.