Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka 1.úvod Jakost potravin Zdroj:
2
Obsah Co je to jakost potravin Hodnocení Metody hodnocení
3
Co je to jakost potravin
Souhrn vlastností výrobku Vlastnosti výrobku vyjadřující schopnost plnit požadavky, které mu byly určeny
4
Hodnocení Hodnotí se: Obsah živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny, voda) Vzhled a smyslové faktory (tvar, barva, vůně, chuť) Technologické faktory (konzistence, struktura) Hygienické faktory (obsah cizorodých a škodlivých látek)
5
Metody hodnocení Senzorické - smyslové
Zrak – hodnotíme vzhled (tvar, barvu, čistotu, rozměry, lesk) Chuť – sladkost, kyselost, slanost, aromatičnost, pachuť, která nelze odhalit čichem Čich – hodnotíme přítomnost aromatických látek (např. stupeň hniloby) Hmat – ověřujeme konzistenci (drobivost, zrnitost)
6
Metody hodnocení Analytické
objektivní zjišťování vlastností, které jsou dány normami Při stejném vzorku za stejných podmínek poskytují stejný výsledek
7
Metody hodnocení Analytické
Fyzikální zkouška - zjišťuje hmotnost, objem, hustotu potravin, pevnost obalu Chemické rozbor - stanoví celkové složení potraviny i obsah jednotlivých složek – konzervačních činidel, soli, cukru Mikrobiologické zkoušky – přítomnost mikroorganizmů (neškodné, choroboplodné) Biologická zkouška – ověřování na zvířatech přítomnost škodlivin
8
Otázky Co je to jakost potravin? Co hodnotíme u potravin?
Jaké jsou metody hodnocení potravin? Jaké jsou senzorické metody hodnocení potravin? Jaké jsou analytické metody hodnocení potravin?
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.