Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_1_07.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_1_07."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_1_07

2 Druhy vzájemného uložení
U součástí, jejichž plochy vzájemně souvisejí (funkční plochy) a jejich rozměry byly vyrobeny v určitém rozsahu mezních úchylek, mohou nastat tři základní druhy vzájemného uložení: uložení s vůlí (hybné) uložení přechodné uložení s přesahem

3 Uložení s vůlí (hybné) Uložení, které zaručuje spojeným součástem vzájemný pohyb. Horní mezní rozměr hřídele je vždy menší než dolní mezní rozměr díry. Patří sem i uložení, kde hmr = DMR, tzn. že minimální vůle je nulová. Příklad: vyměnitelná vrtací pouzdra, posuvná kola v převodovkách.

4 Uložení přechodné Toleranční pole díry i hřídele se překrývají. U spojených součástí může nastat jak vůle nebo přesah, dle skutečných rozměrů součástí. Příklad: vnitřní kroužky ložisek, pevné zátky.

5 Uložení s přesahem Horní mezní rozměr díry je vždy menší než dolní mezní rozměr hřídele, je zaručen vždy minimální přesah. Součásti jsou spojené nalisováním za tepla či studena. Příklad: trvalé spojení ozubeného kola a hřídele.

6 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem (jsou zde dodržována všechna autorská práva). „Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Miroslav Soukup“.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_1_07."

Podobné prezentace


Reklamy Google