Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sacharidy – obecný přehled

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sacharidy – obecný přehled"— Transkript prezentace:

1 Sacharidy – obecný přehled

2 Sacharidy Nejrozšířenější přírodní látky
Jednoduché sacharidy se skládají v zásobní polysacharidy Živočichové přijímají sacharidy v potravě nebo si je umí připravit látkovou přeměnou z AMK nebo z glycerolu a lipidů sacharidy jsou hlavním zdrojem energie Rostliny sacharidy plní především stavební funkci-celulóza, ale i zásobní funkci-škrob

3 Sacharidy V zelených rostlinách vznikají fotosyntézou z CO2 a H2O působením světla (katalyzátorem je chlorofyl) Uvolňující se kyslík pochází z vody, rovnici je třeba psát ve tvaru: 6CO2 +12H2O C6H12O6 +6O2 +6H2O

4 Sacharidy

5 Sacharidy - monosacharidy
ALDOSY hydroxyaldehydy KETOSY hydroxyketony Aldotriosy, aldotetrosy, aldopentosy…. Ketotriosy…ketopentosy.....

6 Sacharidy - monosacharidy
Optická izomerie (konfigurační, prostorová) Chirální uhlíkový atom Enantiomery –optické antipody Stejné chem.vlastnosti Jiné fyzikální – teploty tání, varu, stáčení roviny polarizovaného světla Racemická směs D/L , +/- α, ß - anomery +/- podle smyslu otáčení roviny pol.světla + je otáčení ve směru hodinových ručiček-pravotočivé, - jsou levotočivé. Podle konfigurace na chirálním uhlíku se dělí na D- a L-. Vztah mezi +/- a D/L neexistuje, D-forma může být + i -.

7

8

9 Fišerovy vzorce 1.

10 Fišerovy vzorce 2.

11 Fišerovy vzorce 3.

12 Fišerovy vzorce 4.

13 Fišerovy vzorce 5.

14

15 Sacharidy – poloacetalové formy
Cyklické formy sacharidů –poloacetaly, acetaly

16 Haworthovy vzorce 1.

17 Haworthovy vzorce 2.

18 Haworthovy vzorce 3. Glukosa – převedení na cyklickou formu

19 Haworthovy vzorce 4. Fruktosa – převedení na cyklickou formu

20

21 Anomery

22 Anomery

23 Mutarotace

24 Reakce monosacharidů

25 Reakce monosacharidů

26 Redukce monosacharidů

27 Oxidace monosacharidů

28

29 Sacharidy - chemické důkazy
Aldehydových skupin: pomocí Fehlingova činidla – je-li přítomna, pak po zahřátí vzniká sraženina červeného oxidu měďnatého Hydroxylových skupin: pomocí Cu(OH)2 - (vytvoříme ho smícháním CuSO4 s NaOH) – je-li přítomna, pak vzniká modré zabarvení

30 Sacharidy Glykosid vzniká reakcí monosacharidu s alkoholem – anomerní -OH skupina je nahrazena poloacetalovou (alkoxy-) skupinou -OR Glykosidová acetalová vazba mezi anomerními uhlíky –karbonylovým uhlíkem jednoho monosacharidu (C1 u aldos a C2 u ketos) a libovolnou hydroxylovou skupinou druhého monosacharidu Glykosidová vazba mezi C1 jednoho a C4 ho monosacharidu vazba (1→4) Glykosidová vazba může být α nebo ß

31 Sacharidy – maltosa

32 Sacharidy - laktosa

33 Sacharidy - sacharosa Řepný, třtinový cukr
Disacharid – 1:1 (hydrolýzou vzniká glukosa a fruktosa) – invertní cukr (při hydrolýze se mění optická rotace původní úhel rotace sacharosy +66,5 se mění na -22,5 pro směs f.+g.) Nejrozšířenější čistá organická sloučenina na světě Včely účinkem enzymu invertasy dokážou katalyzovat rozložení sacharosy na glukosu a fruktosu (med je směs g.+f.+ sacharosy) Neredukující, nevykazuje mutarotaci Svázání D-glukosy pomocí C1 a D-fruktosy C2 – jsou oba monosacharidy ve formě glykosidů Invertní cukr – je poměr 1: 1 fruktosa a glukosa

34 Sacharidy - sacharosa


Stáhnout ppt "Sacharidy – obecný přehled"

Podobné prezentace


Reklamy Google