Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Sacharidy – obecný přehled
2
Sacharidy Nejrozšířenější přírodní látky
Jednoduché sacharidy se skládají v zásobní polysacharidy Živočichové přijímají sacharidy v potravě nebo si je umí připravit látkovou přeměnou z AMK nebo z glycerolu a lipidů sacharidy jsou hlavním zdrojem energie Rostliny sacharidy plní především stavební funkci-celulóza, ale i zásobní funkci-škrob
3
Sacharidy V zelených rostlinách vznikají fotosyntézou z CO2 a H2O působením světla (katalyzátorem je chlorofyl) Uvolňující se kyslík pochází z vody, rovnici je třeba psát ve tvaru: 6CO2 +12H2O C6H12O6 +6O2 +6H2O
4
Sacharidy
5
Sacharidy - monosacharidy
ALDOSY hydroxyaldehydy KETOSY hydroxyketony Aldotriosy, aldotetrosy, aldopentosy…. Ketotriosy…ketopentosy.....
6
Sacharidy - monosacharidy
Optická izomerie (konfigurační, prostorová) Chirální uhlíkový atom Enantiomery –optické antipody Stejné chem.vlastnosti Jiné fyzikální – teploty tání, varu, stáčení roviny polarizovaného světla Racemická směs D/L , +/- α, ß - anomery +/- podle smyslu otáčení roviny pol.světla + je otáčení ve směru hodinových ručiček-pravotočivé, - jsou levotočivé. Podle konfigurace na chirálním uhlíku se dělí na D- a L-. Vztah mezi +/- a D/L neexistuje, D-forma může být + i -.
9
Fišerovy vzorce 1.
10
Fišerovy vzorce 2.
11
Fišerovy vzorce 3.
12
Fišerovy vzorce 4.
13
Fišerovy vzorce 5.
15
Sacharidy – poloacetalové formy
Cyklické formy sacharidů –poloacetaly, acetaly
16
Haworthovy vzorce 1.
17
Haworthovy vzorce 2.
18
Haworthovy vzorce 3. Glukosa – převedení na cyklickou formu
19
Haworthovy vzorce 4. Fruktosa – převedení na cyklickou formu
21
Anomery
22
Anomery
23
Mutarotace
24
Reakce monosacharidů
25
Reakce monosacharidů
26
Redukce monosacharidů
27
Oxidace monosacharidů
29
Sacharidy - chemické důkazy
Aldehydových skupin: pomocí Fehlingova činidla – je-li přítomna, pak po zahřátí vzniká sraženina červeného oxidu měďnatého Hydroxylových skupin: pomocí Cu(OH)2 - (vytvoříme ho smícháním CuSO4 s NaOH) – je-li přítomna, pak vzniká modré zabarvení
30
Sacharidy Glykosid vzniká reakcí monosacharidu s alkoholem – anomerní -OH skupina je nahrazena poloacetalovou (alkoxy-) skupinou -OR Glykosidová acetalová vazba mezi anomerními uhlíky –karbonylovým uhlíkem jednoho monosacharidu (C1 u aldos a C2 u ketos) a libovolnou hydroxylovou skupinou druhého monosacharidu Glykosidová vazba mezi C1 jednoho a C4 ho monosacharidu vazba (1→4) Glykosidová vazba může být α nebo ß
31
Sacharidy – maltosa
32
Sacharidy - laktosa
33
Sacharidy - sacharosa Řepný, třtinový cukr
Disacharid – 1:1 (hydrolýzou vzniká glukosa a fruktosa) – invertní cukr (při hydrolýze se mění optická rotace původní úhel rotace sacharosy +66,5 se mění na -22,5 pro směs f.+g.) Nejrozšířenější čistá organická sloučenina na světě Včely účinkem enzymu invertasy dokážou katalyzovat rozložení sacharosy na glukosu a fruktosu (med je směs g.+f.+ sacharosy) Neredukující, nevykazuje mutarotaci Svázání D-glukosy pomocí C1 a D-fruktosy C2 – jsou oba monosacharidy ve formě glykosidů Invertní cukr – je poměr 1: 1 fruktosa a glukosa
34
Sacharidy - sacharosa
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.