Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
VY_32_INOVACE_Salamonova-15-1-18- Agarová poleva
Polevy a náplně VY_32_INOVACE_Salamonova Agarová poleva Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky
2
Anotace PowerPoint je zaměřen na téma Agarová poleva. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu.
3
DRUHY ROSOLOVÝCH POLEV
Agar Pektin vyrábí se z jablek Želatina vyrábí se z kosti a šlach Želé poleva z rybízového protlaku Ovožel Claro.
4
AGAROVÁ POLEVA CHARAKTERISTIKA
základní agarová poleva je čirá, průhledná, bezbarvá konzistence rosolovitá chuť sladká.
5
POUŽITÍ AGAROVÉ POLEVY
k zalévání ovocných dortů k potahování jednotlivých kusů výrobků (ovocné košíčky) k potahování kousků ovoce k výrobě ozdob, pouze pro rychlou spotřebu, druhý den je ozdoba oschlá.
6
VÝROBNÍ POSTUP agar namočíme vody přidáme škrobový sirup a směs uvedeme do varu vaříme 1-2 minuty, odstavíme ze zdroje tepla a sítkem sebereme vzniklou pěnu kápnutím malého množství polevy na stůl a rychlým ochlazením si ověříme pevnost rosolu.
7
ÚPRAVA AGAROVÉ POLEVY ochucujeme kyselinou citrónovou aromatickými látkami likérem jahodovým výtažkem, meruňkovým,… šťávami s kompotů.
8
VADY upravenou, ochucenou agarovou polevu již znovu nikdy nevaříme = přítomnost kyseliny citrónové narušuje pevnost rosolu.
9
POUŽITÍ
10
POUŽITÁ LITERATURA Půlpánová, A., Cukrářská technologie vydání, Olomouc: FIN, s. ISBN Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba I. 3. vydání Praha 4: Informatorium, s. ISBN Obrázky – vlastní archiv
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.