Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, , Ostrava Název materiálu Kanada Autor Mgr. Alena Tesařová Tematický okruh Zeměpis - Regionální geografie Kanady Ročník Druhý ročník vyššího gymnázia a sekunda víceletého gymnázia Vytvořeno Anotace Digitální učební materiál obsahuje geografickou charakteristiku státu Kanada. Cílem je poskytnout a přiblížit žákům základní informace o státech, schopnost chápat látku v souvislostech. Metodický pokyn Digitální učební materiál je zpracován v programu Microsoft PowerPoint. Prezentace obsahuje učební materiál,obrázky, dynamické slidy, otázky a odpovědi. K výuce je potřeba dataprojektor, notebook, atlas. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

2 KANADA

3 Vlajka Státní znak Víte, že: dva postranní pruhy symbolizují
(1) (2) Víte, že: dva postranní pruhy symbolizují oceány, které Kanadu omývají? Víte, že: na vlajce je symbol javorového listu? Kanadský javor roste zejména v provincii Quebec a poskytuje na jaře sladký javorový sirup, který je mimo jiné významný vývozní artikl.

4 Hlava státu Kanada je konstituční monarchií, jejíž hlavou je Alžběta II., královna Velké Británie. (3) - Královniným zástupcem v Kanadě je generální (4) guvernér David Johnston.

5 Základní údaje Rozloha: 9 984 670 km²
Počet obyvatel: 33 476 688 (35. na světě, 2011) Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² Měna: Kanadský dolar Hlavní město: Ottawa Víte, kolikátý největší stát na světě je Kanada? Druhý. Víte, kolik má úředních jazyků? Dva (angličtina a francouzština).

6 Poloha Hraničí se Severním ledovým oceánem (sever), Atlantským oceánem (východ), USA (jih a severozápad) a Tichým oceánem (západ). (5)

7 Územní uspořádání Provincie: Alberta, Britská Kolumbie, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland a Labrador, Nové Skotsko, Ontario, Ostrov prince Edwarda, Quebec, Saskatchewan Teritoria: Severozápadní teritorium, Nunavut, Yukon (6)

8 Obyvatelstvo - Kanada je etnicky velice různorodá.
Největší etnické skupiny jsou Kanaďané (39,4 %), Angličané (20,2 %), Francouzi (15,8 %), Skotové (14,0 %), Irové (12,9 %), Němci (9,3 %), Italové (4,3 %), Číňané (3,7 %), Ukrajinci (3,6 %) a První národy (3,4 %). Obyvatelstvo je velmi nerovnoměrně rozmístěno. Většina obyvatel Kanady (77,1 %) se hlásí ke křesťanství (nejsilnější je římskokatolická církev, ke které se hlásí 43,6 % kanadské populace). Víte, že: Nejsevernějším trvale osídleným místem Kanady (a světa) je CSF Alert (stanice kanadských sil Alert) na severním výběžku Ellesmerova ostrova, 450 námořních mil od severního pólu.

9 Původními národy jsou Eskymáci a indiáni, kteří stále mluví původním jazykem. Indiáni žijí v rezervacích a Eskymáci žijí v arktické oblasti. (7) (8) Víte, že název Canada pochází pravděpodobně z řeči původního kmene Huronů, ve kterém zní ,,kanata“ a lze jej přeložit jako ,,vesnice“?

10 Povrch Přírodní reliéf je velmi členitý.
Nejvyšší hora je Mount Logan, měřící 6050m, se nachází na Yukonu v horském masivu sv. Eliáše Vrchol se nachází na území národního parku a rezervace Kluane (UNESCO) (9)

11 K náhorním plošinám mezi oběma pásmy pohoří patří Yukon, Stikine,
V hornaté západní části jsou v šířce až 600 km a v délce 800 km pohoří Kordillerské soustavy - Skalnaté hory (Rocky Mountains) a Přímořské hory (Coast Mountains) s velehorskými náhorními plošinami a hlubokými kaňony řek. K náhorním plošinám mezi oběma pásmy pohoří patří Yukon, Stikine, Nechako nebo Fraser Plateau. Nížiny: - Ontarijská nížina - Nížina Ottawského údolí a jižního Quebeku (10)

12 Vodstvo -hustá říční síť -> využití pro dopravu a výrobu el. energie Víte, jak se nazývá největší kanadská řeka? Vlévá se do Beaufortova moře. Mackenzie (4 241 km) Víte, jak se nazývá řeka, která propojuje Velká jezera s Atlantským oceánem? řeka Sv. Vavřince – hlavní dopravní tepna Kanady s největším nálevkovitým ústím na světě. -řeka Columbie -kaskáda údolních přehrad s elektrárnami

13 -jezera (8% sladkovodních ploch): Velké jezera (na hranicích USA)
Víte, která mezi ně patří? Hořejší, Hurónské, Erijské, (11) Ontário -další jezera: Velké Medvědí jezero, Velké Otročí jezero, Winnipežské jez. atd. - Niagarské vodopády -označení pro tři sousedící vodopády na řece Niagara (12)

14 Podnebí S- arktické a subarktické J-mírné vnitrozemské
JZ- nejteplejší a nejvlhčí podnebí Arktické souostroví a vrcholky Kordiller – ledovce, věčný sníh (13)

15 Vegetace S- tundry a lesotundry –přechází v rozsáhlé severokanadské jehličnaté lesy JV- lesy smíšené J-travnaté prérie Chráněná území Kanady = 5% Víte, který národní park je v Kanadě největší? Wood Buffalo (rozloha 45 tis. km2) -zalesněné plošiny s jezery, žijí zde např. vodní buvoli,medvědi, sobi karibu, bobři, losi - NP je součástí světového přírodního bohatství.

16 NP Jasper –obklopený ledovci a vysokými horami, v JZ části Alberty
- alpinská vřesoviště, prérijní flóra -medvěd baribal, medvěd grizzly,los, karibu, jelen ušatý, ovce tlustorohá, orel skalní, bělokur aj. (14) NP Banff – v provincii Alberta, 130km od Calgary Víte, že NP Banff je nejstarším národním parkem Kanady? Byl založen v r Lake Louise –„diamant Skalistých hor“, nejkrásnější jezero oblasti

17 Hospodářství Nerostné suroviny: obrovské zásoby nerostných surovin
ropa, zemní plyn, uhlí železná ruda, měď, olovo, zlato, nikl, zinek, uran -> 1.místo na světě významné zdroje draselných solí (15) (16)

18 Průmysl těžební petrochemický
hutnictví železa a oceli (JV státu), hutnictví hliníku (v blízkosti hydroelektráren) strojírenský – výroba automobilů (Toronto, Windsor), výroba letadel (Montreal, Toronto, Winnipeg), výroba lokomotiv a vagónů, zemědělské a obráběcí stroje atd. elektrotechnický a elektronický prům. dřevozpracující a papírenský – světový exportér dřeva Víte, že Kanada je největším výrobcem novinového papíru na světě? potravinářský –výroba masa, mléka, zpracování ryb elektrárenství – 60% vodní elektrárny (největší La Grande a Churchill na Labradoru) 15% jaderné el.

19 Zemědělství vysoký stupeň mechanizace
živočišná výroba (převažuje)- skot na maso (prérijní oblasti, provincie Alberta, Saskatchewan), skot na mléko (provincie Ontario, Quebec) dále prasata, ovce severské oblasti – farmy na chov kožešinové zvěře (norek, liška, bobr) rostl. výroba - hl. obilniny a pícniny pšenice(6.místo na světě) –vývoz ječmen (v produkci 2. místo na světě oves, žito, kukuřice,brambory,len, řepka, ovoce a zelenina (17)

20 Skot na maso se chová v prérijních provinciích a skot na mléko v Ontariu a Quebecu.
Kanada je také největším světovým vývozcem dřeva. Není se čemu divit, když se na jejím území rozkládá největší pásmo lesů na světě. (18)

21 Doprava letecká doprava (hl. v osobní přepravě)
železniční doprava(hl. v nákladní dopravě) silniční síť – transkanadská dálnice (měří 7 820 km) významná je říčně- námořní doprava využití jezer hl. námořní přístavy – Montreal, Halifax(V), Vancouver (Z) (19)

22 Města Ottawa - Je hlavním městem Kanady a zároveň čtvrtým největším
kanadským městem. -Nachází se ve východní části provincie Ontario. - Má obyvatel. (20)

23 je druhé největší kanadské město a největší město provincie Québec.
Montreal je druhé největší kanadské město a největší město provincie Québec. Leží na Montrealském ostrově, na soutoku řek Ottawy řeky Svatého Vavřince. (21)

24 -uprostřed města je CN tower, bývalá nejvyšší samostatně
Toronto - s 2,5 milióny obyvatel je nejlidnatější město Kanady a zároveň hlavní město provincie Ontario -uprostřed města je CN tower, bývalá nejvyšší samostatně stojící stavba světa. (22) Quebec -hlavní město stejnojmenné kanadské provincie. (23)

25 je hlavním a největším městem kanadské provincie
Winnipeg je hlavním a největším městem kanadské provincie Manitoba Leží na soutoku řek Red a Assiniboine. (24) Vancouver Vancouver je přístavní město v jihozápadní části kanadské provincie Britská Kolumbie, největší město v západní Kanadě a třetí největší v celé Kanadě. V roce 2010 hostil XXI. zimní olympijské hry. (25)

26 - největší město kanadské provincie Alberta
Calgary - největší město kanadské provincie Alberta Leží v jihozápadní části provincie v oblasti úrodné zemědělské půdy a prérií. Calgary je významným centrem zimních sportů a ekoturismu. V posledních desetiletích město zaznamenalo velký boom především díky těžbě a zpracování ropy. - V roce 1988 hostilo zimní olympijské hry. (26)

27 Dějiny do 16. stol. jedinými obyvateli Indiáni a Eskymáci
poč. 17. stol.- přistěhovalecká země : Francouz Jacques Cartier – v oblasti řeky sv. Vavřince =>francouzská država tzv. Nová Francie boje mezi Francouzi a Angličany => „Pařížský mír“ 1763, Francie se vzdala svých kanadských držav ->Kanada přičleněna k britské koruně 1818, 49. rovnoběžka = hraniční linie mezi Kanadou a USA britský parlament udělil Kanadě statut dominia

28 Významné osobnosti hokejisté – W. Gretzky, M. Lemieux, S. Crosby
(27) (28) zpěváci - B. Adams, L. Cohen, C. Dion automobilový závodník - J. Villeneuve

29 Děkuji za pozornost

30 Zdroje 1. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 2. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 3. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 4. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 5. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 6. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 7. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: 8. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

31 9. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]
9. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

32 18. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2014-04-30]
18. Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:

33 Knižní zdroje BAAR, Vladimír. Hospodářský zeměpis: regionální aspekty světového hospodářství : učebnice pro obchodní akademie a jiné střední školy. 1. vyd. Praha: Nakladatelství České geografické společnosti, 2002, 111 s. ISBN X.. KAŠPAROVSKÝ, Karel. Zeměpis II. v kostce: pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Praha: Fragment, 2008, 184 s. Maturita v kostce. ISBN [RED. CLP, [Red.Carlo Lauer, Milan BURSA a Jana PEŠTOVÁ. Encyklopedie Světa pro střední školy : [regionální geografie]. 1. vyd. Mnichov. Marco Polo, 2005, 207. ISBN


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google