Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY"— Transkript prezentace:

1 HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
2018/5/27 HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY PÍCNINY OBILOVINY ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

2 2018/5/27 PÍCNINY Jsou hospodářsky důležité plodiny sloužící k výživě hospodářských zvířat, zejména přežvýkavců a koní. Pokud nejsou zkrmeny přímo, je nutné, vzhledem k nízkému obsahu sušiny (15–25 %), konzervovat je sušením nebo silážováním. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

3 2018/5/27 Jetel luční Jetel luční je vytrvalá, 10 až 100 cm vysoká bylina, která se využívá na přímé zelené krmení, nebo na konzervaci zavadlých rostlin silážováním. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

4 2018/5/27 Vojtěška setá Nejrozšířenější jetelovina pěstovaná na polích. Vojtěška setá je vytrvalá hluboce kořenící jetelovina k přímému zkrmování, na výrobu sena nebo úsušků. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

5 OBILNINY Obilniny /cereálie/ slouží především k lidské výživě.
2018/5/27 OBILNINY Obilniny /cereálie/ slouží především k lidské výživě. Zrna obilnin se užívají celá – rýže, žito, ječmen, oves, broušená – částečně nebo úplně zbavena obalu zrna – kroupy, bílá rýže, rozemletá – mouka Zrna obilnin obsahují škrob, minerály, vitamíny, oleje a vlákninu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

6 2018/5/27 Pšenice Pšenice je jednou z nejstarších kulturních plodin. Začátky jejího pěstování jsou spojeny se vznikem zemědělství. Zrno pšenice se využívá k výrobě chleba, pečiva, těstovin, krup a v cukrářství. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

7 2018/5/27 Žito Je pěstováno na polích za účelem zisku zrna, ze kterého se vyrábí potraviny pro lidi a krmivo pro zvířata. Společně s pšenicí, kukuřicí a ječmenem je to jedna z nejrozšířenějších obilnin. Zrno se používá na chlebovou mouku, jako náhražka kávy, k výrobě perníků, jako krmivo či se z něho vyrábí alkohol. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

8 2018/5/27 Oves Z ovesné mouky se připravuje různé pečivo. Dále se oves pěstuje jako zelená píce. Oves jako krmivo je vynikající hlavně pro koně. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

9 2018/5/27 Ječmen Ječmen patří mezi nejstarší zemědělské plodiny. V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen, používá ke krmným účelům. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

10 2018/5/27 Kukuřice Jedná se o robustní rostlinu dorůstající výšky nejčastěji 0,5–6 m. Je to významná krmná, potravinářská i farmaceutická rostlina. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

11 ZELENINA Košťálová – kapusta, zelí, brukev, květák
2018/5/27 ZELENINA Zeleninu dělíme podle toho, co z ní spotřebováváme: Košťálová – kapusta, zelí, brukev, květák Plodová – okurka, tykev, meloun, rajčata, papriky Kořenová – mrkev, petržel, celer, ředkvička Cibulová – cibule, česnek, pažitka, pórek Listová – salát hlávkový. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

12 Kapusta je blízce příbuzná zelí, od kterého se liší strukturou listů.
2018/5/27 Košťálová zelenina KAPUSTA Kapusta je blízce příbuzná zelí, od kterého se liší strukturou listů. ZELÍ Je hlávkové, pekingské a čínské. Jsou to dvouleté byliny, jejichž listy jsou uspořádány v hlávky, které se konzumují. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

13 Košťálová zelenina KVĚTÁK BRUKEV – KEDLUBEN
2018/5/27 Košťálová zelenina KVĚTÁK lidově karfiól – je velmi oblíbenou zeleninou. Využíváme její zdužnatělé květenství. BRUKEV – KEDLUBEN Oblíbenost je v celé Evropě způsobena její poměrně krátkou vegetační dobou a širokým uplatněním v kuchyni – vařená i syrová. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

14 Plodová zelenina OKURKA SETÁ TYKEV
2018/5/27 Plodová zelenina OKURKA SETÁ Mezi základní druhy okurky patří okurka polní a okurka salátová. TYKEV Tykve (nazývané dýně) mají různé odrůdy, které se liší tvarem, chutí a barvou. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

15 Plodová zelenina MELOUN VODNÍ MELOUN CUKROVÝ
2018/5/27 Plodová zelenina MELOUN VODNÍ přestože je často nesprávně označovaný jako ovoce, je to druh plodové zeleniny. MELOUN CUKROVÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

16 Plodová zelenina RAJČATA PAPRIKA
2018/5/27 Plodová zelenina RAJČATA patří k nejrozšířenějším druhům zeleniny na světě, pochází z Peru. Pěstují se jako tyčková a keříčková, s celou škálou  různých velikostí, tvarů a barev. PAPRIKA Pochází z Ameriky. Dnes se pěstuje po celém světě. Pálivá forma papriky se označuje jako chilli papričky. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

17 Kořenová zelenina MRKEV PETRŽEL
2018/5/27 Kořenová zelenina MRKEV Obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek. Je také bohatá na vlákniny a antioxidanty. PETRŽEL Kromě potravinářství nachází petržel odpradávna uplatnění i v lékařství. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

18 Kořenová zelenina ŘEDKVIČKY CELER 2018/5/27
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

19 Cibulová zelenina ČESNEK CIBULE 2018/5/27
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

20 Cibulová zelenina PÓREK PAŽITKA 2018/5/27
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

21 Listová zelenina ŠPENÁT Hlávkový salát
2018/5/27 Listová zelenina ŠPENÁT Špenát má velmi vysoký obsah volné kyseliny listové. Hlávkový salát Nejrozšířenější listová zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

22 Pojmenuj, co je na obrázku!
2018/5/27 Pojmenuj, co je na obrázku! 1 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

23 1 JETEL LUČNÍ 2 VOJTĚŠKA SETÁ KONTROLA 2018/5/27
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

24 Pojmenuj, co je na obrázku!
2018/5/27 Pojmenuj, co je na obrázku! 3 5 1 4 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

25 KONTROLA 1 PŠENICE KUKUŘICE OVES 5 ŽITO JEČMEN 2018/5/27
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

26 Pojmenuj, co je na obrázku!
2018/5/27 Pojmenuj, co je na obrázku! 1 4 8 3 6 5 2 10 7 9 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

27 KONTROLA CELER 2 ČESNEK 3 ŠPENÁT 4 CIBULE 5 ŘEDKVIČKA PAŽITKA PETRŽEL
2018/5/27 KONTROLA CELER 2 ČESNEK 3 ŠPENÁT 4 CIBULE 5 ŘEDKVIČKA PAŽITKA PETRŽEL PÓREK HLÁVKOVÝ SALÁT 10 MRKEV Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

28 Pojmenuj, co je na obrázku!
2018/5/27 Pojmenuj, co je na obrázku! 4 6 7 5 2 8 9 3 10 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

29 KONTROLA KAPUSTA PAPRIKA OKURKA SETÁ MELOUN CUKROVÝ 5 ZELÍ TYKEV
2018/5/27 KONTROLA KAPUSTA PAPRIKA OKURKA SETÁ MELOUN CUKROVÝ 5 ZELÍ TYKEV KVĚTÁK RAJČATA KEDLUBEN 10 MELOUN VODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

30 Byli jste v určování úspěšní?
2018/5/27 Byli jste v určování úspěšní? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

31 2018/5/27 Použité zdroje [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Ivar Leidus [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: H. Zell [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: H. Zell [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: H. Zell[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Radim Cerkal, Ing. Pavlína Hrstková, Tomáš Středa[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: MOs810 [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Andreas Trepte [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Rasbak [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Roger Culos[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Burgkirsch [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

32 2018/5/27 Použitá literatura Dinesh Valke [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dinkum[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Szyx[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dinkum[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Rasbak[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Harald Bischoff[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Captain76 [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Steve Evans [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Rasbak [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: pg MathKnight and Zachi Evenor [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Jonathunder [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: User:MarkusHagenlocher [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Dinkum [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: _C%C3%A9leri_en_branches_et_c%C3%A9leri_rave.JPG Felixphoto[cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková

33 2018/5/27 Použité zdroje H. Zell [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Donovan Govan [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Jerzy Opioła [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Philippe.OSSWALD [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Rasbak [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: Victor M. Vicente Selvas [cit ]. Dostupné pod licencí Creatiave Commons na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: [cit ]. Dostupné pod licencí Public Domain na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková


Stáhnout ppt "HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY"

Podobné prezentace


Reklamy Google