Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
Ing. Lenka Bombera Piskačová Maso – zrání, vady, kontrola, skladování
2
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV42 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět Odborný výcvik Tematická oblast Nauka o zboží II Téma Maso – zrání, vady, kontrola, skladování Ročník 2. Jméno autora Ing. Lenka Bombera Piskačová Datum tvorby Anotace Žáci se seznámí s významem zrání masa, ošetřením po porážce, veterinární kontrolou masa, značením a správným skladováním masa
3
Vlivy působící na maso před porážkou
- vliv na jakost masa před usmrcením zvířete má: - výživa zvířete - věk - pohlaví - životní podmínky - zdravotní stav - doprava na jatka
4
Zrání masa Ihned po porážce je maso tuhé, tvrdé, nestravitelné.
Maso tedy musíme nechat „odležet“ = zrání masa. Zrání masa = chemický proces, kdy se mění část živočišného škrobu glykogenu na kyselinu mléčnou.
5
Zrání masa uvolní se svalovina, chuťové a aromatické látky typické pro daný druh masa odležením maso zvláční a zlepší se jeho chuť, stravitelnost a vůně, šťavnatost, konzistence. doba zrání je závislá na druhu masa, na skladovací teplotě
6
Vady masa cizí zápach, znečištění masa, znehodnocení masa,
zapaření masa, hniloba masa, plíseň, barevné skvrny, cizopasníci – svalovec, tasemnice
7
Veterinární kontrola maso podléhá ze zákona veterinární kontrole
zvíře musí být před porážkou pečlivě prohlédnuto veterinářem po porážce se kontroluje, zda není maso napadeno svalovcem, zda neobsahuje bakterie salmonel, , zárodky tasemnice, BSE.
8
Značení masa Po skončení prohlídky na jatkách je maso v bourárně označeno razítkem: Kruh ( ovál ) = poživatelné maso - plnohodnotné, může být bez mimořádných úprav použito k výrobě nebo expedováno do obchodu.
9
Značení masa Zdvojené čtverce = podmíněně poživatelné maso
- maso nemocných zvířat, které se po speciální úpravě (př. sterilace ) dosáhne zdravotní nezávadnosti - k prodeji ve vyhrazených prodejnách, výroba masných výrobků
10
Značení masa Trojúhelník = nepoživatelné maso
- maso určené ke zničení v kafileriích – bezezbytkové ničení masa
11
Skladování masa Maso skladujeme: - v dobře větraných chladírnách
- v blízkosti nesmějí být žádné aromatické látky - maso se rozloží a zavěsí tak, aby se nedotýkalo Mleté maso neskladujeme – smí se prodávat jen v den výroby
12
Kontrolní otázky: 1.) Jak probíhá proces zrání masa ?
2.) Jak probíhá veterinární kontrola masa? 3.) Jaká značení masa znáš ? 4.) Jak se skladuje maso ? 5.) Vyjmenuj 5 možných vad masa
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.