Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_CT-2-20-Bc2 Předmět: Číslicová technika Ročník: 2. Tematický celek: Kombinační obvody Elektronická kostka Autor: Ing. Pavel Bachura Datum tvorby:

2 Obsah tematického celku
Analýza logických obvodů Elektronická kostka Samostatná práce Použitá literatura

3 Klíčová slova Elektronická kostka Čítač Kód BCD Analýza logických obvodů

4 Analýza logických obvodů
V následující prezentaci se budeme zabývat vyvozováním pravdivostních tabulek logických funkcí z hotových kombinačních logických obvodů, tedy analýzou jejich chování. Pro příklady jsem vybral poloviční a úplnou sčítačku, které jsou srdcem aritmeticko logických jednotek procesorů. Jsou to tedy obvody velmi důležité a zasluhují si zvláštní pozornost.

5 Elektronická kostka Na obrázku je schéma elektronické kostky vytvořené a odladěné v aplikaci Multisim. Čítač 7490 čítá vzestupně v BCD kódu v tomto sledu: 9, 0, 1, 2, 3, 4, 9, 0, 1, 2, 3, 4, 9, 0, 1... Hradla 7400 a vodič z výstupu 12 tvoří dekodér.

6 Samostatná práce Odvoďte:
pravdivostní tabulku dekodéru (stačí pro 6 výše uvedených vstupních kombinací) kombinace rozsvícených žárovek na výstupu dekodéru pro 6 výše uvedených vstupních kombinací

7 Použitá literatura Antošová, M., Davídek V.: Číslicová technika. Nakl. KOPP, 2009. Bernard, J.-M., Hugon, J.: Od logických obvodů k mikroprocesorům. SNTL, 1984


Stáhnout ppt "Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT"

Podobné prezentace


Reklamy Google