Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_09_A_04 Tematická oblast: Materiály a technologie-učební obor zedník Téma: Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, hygiena práce, požární prevence (část 4.) - zásady první pomoci při úrazu Autor: Ing.Vacek Vladimír Datum vytvoření: Srpen 2013

2 Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných stavebně zaměřených učebních a studijních oborů. Metodický pokyn: Materiál je určen k použití učitelem při výuce – pro větší názornost a atraktivnost výkladu. Materiál si klade za cíl názorně zdůraznit základní fakta k probíranému tématu.

3 Zásady první pomoci při úrazu:
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci, hygiena práce, požární prevence (část 4.) Zásady první pomoci při úrazu: Při závažném postižení zdraví – nutná cizí pomoc Cílem první pomoci – předejít komplikacím a zmírnit následky poranění nebo postižení

4 První pomoc musí být kvalitní a včasná!
Nejdůležitější: RYCHLOST ÚČELNOST ROZHODNOST

5 Zásady první pomoci Posoudit celkovou situaci a vytvořit podmínky pro první pomoc Vyšetření postiženého a zjištění rozsahu poranění NEJPRVE základní životní funkce (dýchání, krevní oběh, vědomí) JE-LI NUTNO pak resuscitace (oživování – umělé dýchání, masáž srdce)

6 Zásady první pomoci Posoudit celkovou situaci a vytvořit podmínky pro první pomoc Vyšetření postiženého a zjištění rozsahu poranění NEJPRVE základní životní funkce (dýchání, krevní oběh, vědomí) JE-LI NUTNO pak resuscitace (oživování – umělé dýchání, masáž srdce)

7 Resuscitace – masáž srdce

8 Oživování nezahajujeme
POKUD bychom ohrozili na zdraví a životě sebe nebo ostatní jsou patrné známky smrti (posmrtné skvrny na nejníže položených částech těla, posmrtná ztuhlost) jsou zranění zjevně neslučitelná se životem

9 Opakování: Co je cílem „první pomoci“ při úrazu?
Jaká musí být „první pomoc“ a co je při ní nejdůležitější? Co je to „resuscitace“, jakým způsobem se provádí a kdy ji vůbec nezahajujeme?

10 Použité zdroje: O. Tibitanzl - Stavební technologie I pro 1. ročník SOU učebního oboru zedník Praha, SOBOTÁLES,2005,ISBN K. Pendl, J. Štrop, O. Tibitanzl - Příručka pro zedníka Praha, SOBOTÁLES,1999,ISBN (staženo ) Není-li uvedeno jinak, je použitý materiál ze zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google