Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
AUTOR: MGR. ADELHEIDA RYCKOVÁ NÁZEV:VY_32_INOVACE_02_PRVOUKA 3.R. TEMA: Z HISTORIE DOLNÍHO BENEŠOVA ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/

2 Anotace: Stručná historie Dolního Benešova Slavní rodáci
Dobové fotografie Kulturní památky žáci pracují na interaktivní tabuli fixem správné řešení se objeví po kliknutí

3 Něco z historie města Mocný šlechtický rod Benešoviců, z něhož pocházeli slavní páni z Kravař, zvěčnil své jméno v osadě, připomínané poprvé v listině z r Benešov se stal významným panským sídlem. Drahotušové vymohli na králi Vladislavovi Jagelonském povýšení Benešova na město s udělením práva jarmarku a týdenního trhu. Město dostalo právo pečetit zeleným voskem a v erbu mělo štiku držící plotici v tlamě. Drahotušové osvobodili měšťany od robot a poskytli právo vařit pivo. Koncem 16.století vymřeli po meči. Zdejší tvrz ze 14.století byla na přelomu 16. a 17. století přestavěna na renesanční zámek.

4 V majetkové držbě Mošovské a jejich dědice r
V majetkové držbě Mošovské a jejich dědice r vystřídali baroni Kalkreutové, r Henneberkové a r Rothschildové. V roce 1890 byla v Benešově postavena továrna D.J.Holuschi jako strojírna, slévárna a výrobna obráběcích strojů. Rothschildové zde vybudovali elektrárnu. Po připojení Dolního Benešova k ČR mělo r město rozlohu 1074 ha, 241 domů, školu z r. 1837, 3 hostince a Koskovu pilu. Moravskoslezská armaturka se stavěla v letech a pro ni v r byla postaveno podnikové sídliště Osada míru.

5 Do seznamu kulturních památek byl zařazen již výše zmíněný zámek se zámeckým parkem, kostel sv.Martina, přestavěný r s věží z r. 1860, kostnice z 18.století, pseudogotická kaple od F.Exnera z Brém, barokní socha Immaculaty z r na náměstí Cypriana Lellka.

6 Slavní rodáci Cyprian Lelek
Narodil se 20.října 1812 v Dolním Benešově. Otec Jiří Lelek byl kožešníkem a patřil mezi benešovské měšťany. Matka pocházela z rodu Kladivova. Rodina byla poměrně zámožná, zabývali se i zemědělstvím. Cyprian byl nejstarší syn a protože se dobře učil , dali jej rodiče na studie. V roce 1822 studoval na hlavní škole v Opavě. Roku 1832 maturuje na gymnáziu v Hlubčicích. Odsud odchází do Vratislavi, kde vystudoval bohosloveckou fakultu. Velký vliv na jeho vývoj má v této době český učenec Jan Evangelista Purkyně. V roce 1835 se Lelek stává pomocným knězem v Bavorově. Od roku působí jako kaplan v Hlučíně a celých 28 let až do své smrti působí jako hlavní kaplan opět ve Wodce u Hlubčic. Zemřel náhle a je pochován na hřbitově ve Wodce u Hlubčic.

7 Cyprian Lelek nebyl jen duchovním správcem, ale vykonával funkci místního školního inspektora, byl spisovatelem, sběratelem národních písní, novinářem i politikem. Spolu se svými českými přáteli se snažil o zachování českého jazyka. Napsal český slabikář a čítanku, podle které se vyučovalo na moravských školách ještě v roce V revolučních letech vystupoval jako mluvčí pruských Moravců, ale také jako představitel Poláků.

8 Vilém Balarin (11.3.1894 - 1978)- malíř
Narodil se v selské rodině v Zábřehu u Hlučína a již od mládí se projevoval jeho výtvarný talent. Studoval v Ratiboři a na královské akademii výtvarných umění ve Vratislavi. Od poloviny dvacátých let podnikal pravidelné studijní cesty do Vídně a seznamoval se s moderním malířstvím. Válka znamená pro umělce ztrátu zaměstnání a odchází ze Zábřehu. Po válce žije v Hlučíně, ale jeho tvorba je nedoceněna a prakticky neznáma. Teprve v roce 1956, kdy vystavuje při příležitosti 700. výročí města Hlučína, stává se známým širší veřejnosti. Od roku 1969 vystavuje pravidelně v Opavě se skupinou X. Maloval portréty, figurální kompozice, koně, krajiny i zátiší.

9 Ondřej z Benešova Úspěšný obhájce Opavy za ruského vpádu knížete Danila. Beneš z Drahotuš /zemřel 1569/ Komorník knížectví krnovského a statečný obhájce češtiny i zemských práv. Páter Cyprian Lelek / / Novinář, kněz, účastník frankfurtského sněmu a autor Opisu Slezska. Ernst Dubový / / Autor četných teologických spisů. Heinrich Dominik / / Autor německy psaných divadelních her.

10 Dobové fotografie

11

12

13 Citace www.dolnibenesov.cz. [online]. [cit. 2012-09-10].
(se souhlasem MÚ Dolní Benešov) Text upraven autorem


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV"

Podobné prezentace


Reklamy Google