Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_Vac_I_01 Úvod do zeměpisu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_Vac_I_01 Úvod do zeměpisu"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_Vac_I_01 Úvod do zeměpisu
Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Jarmila Vaculíková

2 Úvod do zeměpisu

3 Zeměpis (geografie) vznikl ve starověkém Řecku.
(z řečtiny geo= Země, grafó = píši) Již Řekové věděli, že země má tvar koule, nesprávně se ale domnívali, že je středem vesmíru, kolem kterého obíhá Slunce a hvězdy. Řecká triréma Mapa země z roku 1459 (Benátky)

4 K rozvoji poznání světa přispěly od 15. do 20. století objevné cesty:
- Kryštof Kolumbus – objevení Ameriky (1492) - Vasco da Gama – cesta do Indie (1497) - Fernao Magalhaes – obeplutí Země ( ) - James Cook – objevení Austrálie (1770) - Robert Peary – dosažení severního pólu (1909) - Roald Amundsen – dosažení jižního pólu (1911) - Edmund Hillary a Tenzing Norkey – vystoupení na Mt. Everest (1953) Ve 20. století byla díky letectví a kosmonautice odstraněna poslední bílá místa na Zemi. Plavby Jamese Cooka: první – červená, druhá – zelená, třetí – modrá Kryštof Kolumbus

5 Chceš se stát zeměpiscem?
Najdi odpovědi na otázky (uč. str. 4): 1.Jak se říká zeměpiscům cizím slovem? 2. Co dělá zeměpisec? 3. Co musí všechno umět? 4.Líbila by se ti tato práce a proč?

6 Zápis do sešitu: Zeměpis(geografie)
– je věda zabývající se především vztahem přírody a lidské společnosti v krajinách, které dlouhodobým osídlením člověkem mají změněné životní prostředí. Dobr. úkol 1: Zjisti názvy časopisů, ve kterých můžeš získávat informace pro zeměpis (popř. si je přines) – termín do příští hodiny Dobr. úkol 2: Zkus shlédnout nějaký zajímavý TV pořad, kde získáš zajímavé informace pro zeměpis – termín – 14 dní.

7 Zdroje DEMEK, Jaromír, et al. Zeměpis 6 pro základní školy : Planeta Země. Praha : SPN, a. s., s. _________________________________________________________________________________________ Datum vytvoření: Ročník: šestý Předmět: zeměpis Anotace: prezentace uvádí žáky do problematiky nového předmětu - zeměpis.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_Vac_I_01 Úvod do zeměpisu"

Podobné prezentace


Reklamy Google