Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor: MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1243_TVÁŘ_ČESKOSLOVENSKÉ_REPUBLIKY Téma: Výklad – Hospodářství, kultura a život za první republiky, protektorát Čechy a Morava Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zkopíruj si logo EU do své práce Anotace:

2 Anotace Tato prezentace slouží k výkladu učiva v předmětu člověk a jeho svět pro žáky 5. tříd. 4.list: Z jakých zemí se skládala Československá republika. 5.list: Jaký byl náš první prezident. 6.list: Jakou podobu mělo naše hospodářství. 7.list: Kulturní život v první republice. 8.list: Fotografie představitelů kulturního života. 9.list: Jak se žilo za první republiky. 10.list: Moc Hitlera – cesta k zániku republiky. 11.list: Fotografie z průběhu mnichovské dohody. 12.list: Mapa ukazující uzavřenost republiky okolními státy. 13.list: Vyhlášení protektorátu Čech a Moravy. 14.list: Fotografie, kde vítají moravští Němci německé okupanty. 15.list: Fotografie Hitlera na Pražském hradě.

3 prezident, Osvobozené divadlo,
Datum vytvoření: Klíčová slova: prezident, Osvobozené divadlo, Mnichovská dohoda, Sudety, protektorát Čechy a Morava

4 Tvář Československé republiky
Československá republika se skládala ze čtyř zemí: Čechy Morava a Slezsko Slovensko Podkarpatská Rus

5 T.G.Masaryk První prezident
Byl mimořádně vzdělaný a čestný člověk. Snažil se vždy hájit pravdu a rázně vystupoval proti lži. Byl velice skromný. Nabádal lidi ke vzájemné shodě. Byl velmi oblíbeným politikem. Lidé ho nazývali „tatíčkem“.

6 Podoba hospodářství Po skončení války bylo v Československu postaveno mnoho průmyslových závodů. Nejvýznamnější závody byly Baťovy závody ve Zlíně ( byly brzy známé po celém světě). Do světa se začaly vyvážet zbraně, sklo a textil, ze zemědělských produktů – cukr, pivo, chmel. Zlepšily se životní podmínky dělníků, byla zavedena osmihodinová pracovní doba.

7 Kulturní život Veliký rozvoj se projevil i ve vědě, technice , školství a také v kultuře. Začala vznikat soukromá divadla, z nichž nedůležitější bylo Osvobozené divadlo. Zakladatelé byli herci a autoři her Jiří Voskovec Jan Werich. Písně k jejich hrám psal Jaroslav Ježek. Autorem divadelních her a románů se v 30. letech stal Karel Čapek.

8 Voskovec a Werich Jiří Traxler a Jar. Ježek

9 Život za první republiky
Lidé se snažili poctivě pracovat. Lajdáctví a nepoctivost byly odsuzovány. Vážili si vzdělání a vzdělaných občanů. Peníze se zbytečně neutrácely. Byli více spořiví. Měli více času na sebe a pro svou rodinu. Byli k sobě daleko více zdvořilejší a slušnější. Lidé si vážili práce. Neničili majetek ani výrobky druhých. Oblíbenou zábavou byl biograf (zpočátku němý), mládež ráda tančila při rozhlasu či gramofonu.

10 Cesta k zániku V roce 1935 se stal prezidentem Československa
Edvard Beneš. Ale Československo nemělo dobré vztahy se svými sousedy, které byly stále napjatější. V Německu se dostal k moci Adolf Hitler, který podporoval nacionalisty mezi německými obyvateli Československa. Hitler vyhrožoval válkou. Získal na svou stranu dosavadní spojence Československa – Velkou Británii a Francii.

11 Mnichovská dohoda V září r se uskutečnila v Mnichově schůzka Hitlera s představiteli Itálie, Francie a Anglie. Dohodli se, že pohraniční území Československa (tzv. Sudety) budou připojena k Německu. Československo postupně přestalo existovat.

12 Fotografie z průběhu mnichovských jednání (schůzka čtyř)

13 Představy o uzavřenosti Československa
Představy o uzavřenosti Československa. V době Mnichovské dohody si územní nároky vůči Československu dělalo nejen Německo (rozšířené o Rakousko) a Maďarsko, ale i Polsko. Jedinou „přátelskou hranicí“ byla hranice s Rumunskem.

14 Vyhlášení protektorátu
Dne 15. března 1939 vpadla německá vojska na zbytek území Česko-Slovenska. O den později Hitler vyhlásil zřízení Protektorátu Čechy a Morava. Celé Čechy a Morava byly připojeny k Německu. Nastalo období německé okupace, které trvalo 6 let. Slováci se odtrhli a zřídili samostatný Slovenský stát.

15 Moravští Němci vítají německé okupanty.

16 Adolf Hitler na Pražském hradě dne 15. března 1939

17 Použité zdroje Soubor:Tomáš Garrigue Masaryk 1925.PNG. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: THE SOURCE DIDN`T PROVIDE AN INFORMATION WHO PERSONALLY THE AUTHOR IS. Soubor:Bata 1.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Voskovec a Werich.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: JIŘÍ TRAXLER. Soubor:Traxler a Ježek-1938.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Bundesarchiv Bild 183-R69173, Münchener Abkommen, Staatschefs.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Soubor:Republika po Anschlussu.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

18 Soubor:Bundesarchiv Bild , Prag, Burg, Besuch Adolf Hitler.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY"

Podobné prezentace


Reklamy Google