Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
ZveřejnilAndrea Dvořáková
2
Doporučení pro dietu snižující koncentraci cholesterolu v séru (Keys 1952)
Snížit spotřebu cholesterolu na 500 mg/den Vyloučit obezitu a udržovat standardní vztah hmotnosti a výšky Snížit celkovou spotřebu tuku na 30 % celkové energie
3
Další doporučení pro životní styl (Keys 1952)
Nekouřit Pravidelně cvičit a chodit
4
Δ sérového cholesterolu =
0.026 x (2.16 Δ S–1.65 Δ P Δ d.chol.–0.53)
5
Nedostatky Keysovy rovnice
neodpovídá zcela individuální genetické determinaci nezahrnuje rozdíl mezi jednotlivými nasycenými mastnými kyselinami nebere v úvahu mírně rozdílné vlivy kyseliny olejové jen s jednou dvojnou vazbou mírně přeceňuje vliv alimentárního cholesterolu (který se např. u nízkotukové diety uplatňuje málo)
6
Doporučení AHA (2006) pro zdravý životní styl
Celková spotřeba tuku % z toho nasycených mastných kyselin 7.5 % Spotřeba zeleniny a ovoce g/den Spotřeba Na mmol/den 2 rybí jídla/týden Udržovat normální BMI (<25) 30 min fyzické aktivity téměř denně
11
BMI a riziko IM BMI RR Signif. 21 – 22 1.0 23 – 25 1.3 *
(US Nurses Study) BMI RR Signif. 21 – 23 – * 25 – ** 27 – *** > ***
12
environment Obesity genes (Leptin) ? X
13
Method 40 healthy women, 25–35 years of age BMI 28 (28–44,5)
Abdominal type obesity Duration of 9 weeks Controlled physical activity Dietary intervention
14
Průběh studie: Soubor: 40 žen ve věku 25-35 let BMI nad 28
9 týdnů dietní intervence (energet. příjem do 8000 kJ) 9 týdnů dozorované fyzické aktivity (tepová frekvence 65% max. TF) Měření: Lipidové spektrum, glykemie, insulin nalačno TK, TF Váha, výška, obvod pasu a boků CRP, IL-6 Magnetická rezonance: objem viscerálního tuku (provedeno u 29 žen)
15
Energy and fat intake [mmol/l] 90 12000 80 10000 * 70 ns 60 8000 ns
baseline 50 6000 after int. 40 30 4000 ns 20 2000 10 Energy animal vegetable total fat fat fat
16
Changes in anthropometric parameters
[cm] 120 110 **** 100 baseline after intervention **** 90 ns 80 70 WHR waist hips
17
Changes in lipoprotein parameters
[mmol/l] 6 ns 5 4 ns baseline 3 after int. 2 ns * 1 Trigycerides total LDL HDL cholesterol cholesterol cholesterol
18
Changes in glycemia, insulin and leptin
[%] 150 * 140 130 120 110 baseline ns 100 after int. * 90 80 70 ** 60 Glycemia Insulin Leptin Leptin rec
19
Changes in blood pressure and pulses
[%] 105 ns 100 **** *** 95 90 baseline 85 after int. 80 75 70 65 60 systolic BP diastolic BP pulses
21
Subcutaneous fat Visceral fat 12 % 18 % n=29 [cm3] [cm3] 1400 4000
3500 1200 3000 1000 2500 800 2000 600 1500 400 1000 200 500 723±183 640±189 1119±743 936±662 baseline after intervention baseline after intervention p < 0,001 p < 0,001 12 % n=29 18 %
23
Relativní riziko prvního infarktu myokardu dle kvartilů koncentrace CRP
Ridker, 1997
24
BMI and CRP
25
Změna koncentrace CRP [mg/l] p < 0,001 4.31 ± 3.71 3.01 ±3.12
26
C-reactive protein p < 0,0002 4,31 ± 3,71 3,01 ± 3,12
27
Změna koncentrace IL-6 [pg/l] p = 0,249 9,01 ± 6,47 11,25 ± 7,21
28
Free fatty acids [mmol/l] p < 0,001 0,85 ± 0,18 0,54 ± 0,12
30
Posun cholesterolémie v české populaci
[mmol/l]
31
Metabolismus lipoproteinů
EXTRAHEPATÁLNÍ TKÁNĚ
32
Mechanismus hypercholesterolémie
zvýšená produkce VLDL v játrech snížený počet LDL receptorů
33
Regulace počtu LDL receptorů
Genetické vlivy cholesterol Dietní vlivy - cholesterol - satur.MK - polyen. MK SREBP2 LDL rec. mRNA -LDL rec. buněčné jádro chylomikrony cholesterol remnantní lipoproteiny remnantní rec.
34
Kandidátní geny hypercholesterolémie:
Receptory LDL R LRP VLDL R Ligandy apoprotein B apoprotein C apoprotein A apoprotein CI Katalyzátory apoprotein CII apoprotein CIII Proteiny intravazálního metabolismu LP CETP LPL PTP Enzymy syntézy cholesterolu a intracelulárního transportu HMG-CoA reduktáza SREBP ABC transportéry CYP 7A1
35
Distribuční křivka cholesterolu
36
KS a VCS se neliší: V koncentraci inzulínu V koncentraci thyroxinu V BMI Ve složení diety (3-denní záznam) Ve spektru mastných kyselin VLDL
37
Koncentrace lipoproteinů
[mmol/l] *** *** NS *
38
Frekvence apoE 4+ genotypů
Český populační vzorek Frekvence apoE 4+ genotypů [mmol/l] [%] 5,18 ± 0,75 5,08 ± 0,40 5,59 ± 0,22 5,42 ± 0,18 6,11 ± 0,52 6,08 ± 0,55 9,8 14,2 19,6
39
Kandidátní geny polygenní hypercholesterolémie
GEN (varianta) Rozdíl ve frekvencích genotypů ApoE e3, e2, e4 Ano ApoCI I/D –317 Ne LDL receptor PvuII ApoB XbaI ApoB I/D Ano, jako haplotyp ApoB c/t-516 HMGCoAr (TTA)a ApoAII (CA)a CYP-7A1 CETP TaqI GEN (varianta) Rozdíl ve frekvencích genotypů poCIII C3238G Ne LPL Asp291Ser Ano ApoAV C-131T ApoAV Ser19Trp ApoAV Val 153Met ABCG5 Gln604Glu ABCG8 Asp19His ABCG8 Tyr54Cys ABCG8 Thr400Lys ABCG8 Ala632Val
40
Prokázali jsme genetické vlivy u hypercholesterolémie
Účast jednotlivých genů je velmi malá Intrauterinní podvýživa hraje roli při vzniku hypercholesterolémie
41
Distribuce porodní hmotnosti
0,3 1,5 2,5 3,5 4,5 [kg] VCS KS relativní frekvence [%] 0,2 VCS 0,1 apo E4+ VCS 8 7 KS 2 relativní frekvence [%] 1,5 2,5 3,5 4,5 [kg] 0,1 KS 0,2 0,3
42
Koncentrace lipoproteinů
porodní hmotnost Ł 3,00 kg [mmol/l] *** *** *
46
Spotřeba zeleniny a riziko IM (US Nurses Study)
Quintily RR Signif. I II ns III * IV * V ***
47
Vitamíny: A B1 B2 B6 B12 D C E Niacin Kyselina listová Suplementy jsou neúčinné! Pět porcí ovoce a zeleniny denně!
48
Minerální látky: Na. K Fe Ca
Minerální látky: Na K Fe Ca fosfáty Mg Zn Mn stopové prvky Pět porcí ovoce a zeleniny denně!
49
Závěry: Hlavním problémem výživy je vyšší příjem energie než její výdej a vznikající obezita Současná naše dieta má stále vyšší podíl živočišných tuků – zdravá výživa nevyžaduje máslo Pět porcí zeleniny a ovoce je nutností – suplementace vitamíny nepomáhá Spotřeba soli do 6 g/den
50
Conclusions: The main problem of human nutrition is overnutrition
Contemporary diet is still too rich in animal fat Five portions of vegetable and fruit per day – supplements are not effective Salt consumption max. 6 g/day
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.