Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
2
OVOCE DOMÁCÍ
3
VÝZNAM OVOCE VE VÝŽIVĚ VITAMÍNY – C, B¹, B² a provitamín A
OBSAHUJE: VITAMÍNY – C, B¹, B² a provitamín A MINERÁLNÍ LÁTKY – draslík, fosfor, hořčík, železo, sodík a mangan SACHARIDY – cukry TUKY – u skořápkového ovoce ORGANICKÉ KYSELINY CELULÓZA PEKTIN BARVIVA
4
CHARAKTERISTIKA OVOCE SI CENÍME PRO JEHO AROMATIČNOST A ŠŤAVNATOST.
Se řadí k potravinám rostlinného původu Je pro naši výživu nepostradatelné Je pro zpestření jídelníčku Nejvýznamnější složka – CELULÓZA /podporuje správnou funkci zažívací soustavy/ OVOCE SI CENÍME PRO JEHO AROMATIČNOST A ŠŤAVNATOST.
5
ROZDĚLENÍ DOMÁCÍHO OVOCE
JÁDROVÉ – JABLKA, HRUŠKY, MIŠPULE, KDOULE, JEŘABINY, ČERNÝ JEŘÁB BOBULOVÉ : PRAVÉ – ANGREŠT, RYBÍZ, VINNÉ HROZNY, HROZNOVÉ VÍNO, BORŮVKY, BRUSINKY, ŠÍPKY NEPRAVÉ – JAHODY ZAHRADNÍ A LESNÍ SLOŽENÉ – OSTRUŽINY, MALINY PECKOVÉ: OJÍNĚNÉ – ŠVESTKY, SLÍVY, MIRABELKY, ŠPENDLÍKY, RENKLÓDY, RYNGLE, POLOŠVESTKY NEOJÍNĚNÉ – TŘEŠNĚ, VIŠNĚ PLSTNATÉ – MERUŇKY, BROSKVE LYSÉ – NEKTARINKY SKOŘÁPKOVÉ – VLAŠSKÉ OŘECHY, LÍSKOVÉ OŘÍŠKY
6
OPAKOVÁNÍ: Význam ovoce ve výživě. Čeho si ceníme u ovoce?
Rozdělení domácího ovoce.
7
ZDROJE http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MB900383026.jpg
Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, Praha: nakladatelství IQ, 1996,
8
KONEC
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.