Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mgr. Simona Steinbauerová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mgr. Simona Steinbauerová"— Transkript prezentace:

1 Mgr. Simona Steinbauerová
Vídeň Zeměpis cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

2 Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu 9. název školy Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Autor Mgr. Simona Steinbauerová Tématický celek Regionální geografie Evropy Ročník 2. ročník Datum tvorby Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice

3 Anotace: Metodické pokyny:
Materiál je možno využít pro rozšíření učiva v rámci předmětu zeměpis cestovního ruchu. Je určen pro 2. ročníky střední školy. DUM je vytvořen jako prezentace, obsahuje základní informace o Vídni, historická fakta, demografická data či administrativní členění. Power pointová prezentace je zaměřena především na jednotlivé turistické atraktivity tohoto hlavního města. Metodické pokyny: DUM je vytvořen ve formě prezentace a je v využitelný v rámci interaktivního vzdělávání.

4 Poloha Vídně: Město leží na řece Dunaj ve Vídeňské pánvi, rozkládá se na ploše 415 km². Z Vídně jsou dobře dostupná jiná velká města jako Bratislava, Praha, Budapešť, Salcburk, Graz či Záhřeb Obr. 1. Poloha Vídně Vídeň Vyjmenujte ostatní spolkové země Rakouska.

5 Základní data města Vídeň leží v místě bývalého Římského tábora.
Žije zde 1,6 milionů obyvatel. Město se dělí na 23 obvodů, turistické centrum se dělí na 6 oblastí. Je politickým, ekonomickým, kulturním, administrativním centrem země. Je také považována za středisko Dolního Rakouska.

6 Historie města Původně zde byla keltská vesnice Vindobona
Římané zde poté vybudovali legionářský tábor V 10. stol. byla Vídeň sídlem Babenberků( německá dynastie) Ve 13. století zde začal vládnout rod Habsburků. V 16. století město čelilo nájezdům Turků. 1683 byli Turci poraženi a město se začalo rozrůstat ( paláce na předměstí) Koncem 18. století se stalo hlavním císařským a kulturním centrem. V roce 1805 a 1809 město obsadil Napoleon. 1848 dosedl na trůn František Josef I. a v roce 1914 měla Vídeň 2 miliony obyvatel. Po 1. světové válce se habsburská říše rozpadla a Vídeň přestala být sídlem císaře. V roce 1938 bylo Rakousko připojeno k nacistickému Německu a po roce 1945 přišlo pod kontrolu Spojenců. V roce 1955 získala Vídeň opět svou nezávislost.

7 Oblasti Vídně Oblast Stephansdom Oblast Hofburg
Schlottenring a Alsergrund Oblast Radnice a Muzeí Opera a Naschmarkt Oblast Belveder Okraj Vídně

8 Ringstrasse Wien( Burgenring) Tuto třídu nechal vybudovat císař František Josef I. v roce 1857, poté co bylo strženo opevnění města. Tento bulvár měl propojit kulturní a politické centrum města. Obr. 2. Opevnění města

9 Oblast Stephansdomu Obr. 3. Haas Haus Tato část města má středověký charakter, patrný je vliv církve a mnišských řádů, ale nachází se zde i moderní budovy jako např. Haas Haus na náměstí Stephasplatz. Sídlí zde vládní organizace ale i mnohé restaurace, bary či módní obchody. Vykopávky po 2. světové válce, objevily římské vojenské pevnosti, jejichž stáří sahá 2000 let zpět.

10 1147 první románská budova na místě kostela.
Obr. 4. Stephansdom Chrám sv. Štěpána Hl. dominanta oblasti. 1147 první románská budova na místě kostela. 1711 odlévání zvonu Pummerin. 18. stol. poslední úpravy 1916 pohřeb císaře Františka Josefa. 1945 během bombardování a požár katedrály. Jsou zde uloženy urny s pozůstatky některých Habsburků. Steffl je 137 m vysoká věž.

11 Obr. 4. Chor Stephansdomu Tašková střecha katedrály je pokryta takřka čtvrt milionem glazovaných tašek.

12 Oblast Hofburgu Palácový komplex sloužil jako zimní sídlo panovníku Habsburské monarchie, ti se také zasloužili o jeho velké rozšíření. Obr. 6. Hofburg Oblast kterou utváří především bývalý císařský komplex Hofburg. Ve většině paláců dnes sídlí velvyslanectví, úřady či galerie. Tato čtvrť je dnes nejluxusnější adresou ve Vídni. Nejznámější ulicemi Hofburgu jsou Graben, Kohl Markt, Josefplatz, Michaelplatz atd….

13 Hofburg Tento obrovský komplex tvoří bývalé císařské komnaty, několik muzeí, kaple, kostel , Zimní jezdecká škola, Rakouská národní knihovna a kanceláře rakouského prezidenta. Obr. 7. Knihovna Hofburg

14 Zimní jezdecká škola neboli Španělská jezdecká škola, kterou v roce 1572 založili Habsburkové, se dodnes zabývá klasickým jezdeckým uměním. V budově této školy se konají jezdecká představení pro veřejnost. Obr. 8. Spanische Hofreitschule Lipicáni: jsou plemeno hřebců, které pochází ze Slovinské Lipice. Toto plemeno vzniklo křížením arabských, berberských a španělských koní.

15 Josefplatz Dominantou tohoto náměstí je socha císaře Josefa II.
Obr. 9. Josefplatz

16 Albertina- čítá sbírku grafických listů, akvarelových kreseb a přes fotografií. Nejznámějšími díla pochází od Dürera, Michelangela , Rubense a Picassa. Jsou zde také zpřístupněny reprezentační síně Habsburků. Obr. 10. Albertina

17 Kapucinerkirche - Kaisergruft Wien – Císařská krypta leží zde pozůstatky 138 Habsburků
Obr. 11. Keisergruft

18 Oblast radnice a muzeí Radnice byla postavena v letech 1872-1883 v neogotickém slohu.
Obr. 12. Radnice Vídeň Tato oblast vznikla při výstavbě Ringstrasse. Velmi navštěvovanými místy této části Vídně jsou Burgtheatre, Přírodovědecké muzeum a Umělecko-historické muzeum. Radnice patří k symbolům města. Především v zimních měsících sem proudí davy turistů, aby navštívili tradiční vánoční trhy.

19 Maria Theresiaplatz- Přírodovědné muzeum – Historicko-umělecké
Obr. 12. Maria Theresien Platz Náměstí dominuje socha Marie Terezie se všemi jejími dětmi. Na jedné straně náměstí se nachází Uměleckohistorické muzeum a na druhé Přírodovědecké muzeum. Uměleckoprůmyslové muzeum ukrývá mnoho starých artefaktů a uměleckých sbírek, které byly dříve vystaveny na zámečku Belveder a v Hofburgu.

20 Obr. 14. Přírodovědecké muzeum

21 Oblast Opera a Naschmarkt Státní opera- budova se nachází v tzv
Oblast Opera a Naschmarkt Státní opera- budova se nachází v tzv. Opernringu, byla otevřena v roce 1869 uvedením Mozartovy opery Don Giovanni. Je postavena v Neorenesančním stylu. Ples v opeře. Obr. 15. Staatsoper Tato část města je plná kontrastů, nachází se zde jak luxusní obchody a majestátně vyhlížející budovy tak obchodní domy a kina. Významnými nákupními třídami celého města jsou známé Mariahilfer Strasse a Fridrich Strasse. Mezi těmito třídami bychom našli také tržiště Naschmarkt nebo známý hotel Sacher.

22 Hotel Sacher Obr. 16. Sacher
Tento světoznámý čokoládový dort vymyslel Franz Sacher, cukrář knížete Metternicha, v roce Dnes se tento dort prodává v různých velikostech v hotelu Sacher a rozváží se od celého světa.

23 Oblast Belveder Obr. 17. Belveder
Této části města dominuje náměstí Karlsplatz, kostel Karlskirche a paláce Belveder, v nichž se dnes nachází galerie a Schwarzemberský palác (ze kterého je dnes hotel). Paláce Belvedér byly navrženy v roce 1683.

24 Oblast Schottenring a Alsergrund
Obr. 18. Votivkirche Centrum této oblasti tvoří komplex budov kolem kostela Schottenkirche a barokní paláce. Dále se zde nachází galerie Josephinum, Freudovo muzeum, Lichtenštejnský palác nebo kostel Votivkirche. Poté, co se rozzuřený krejčí pokusil zavraždit císaře Františka Josefa, byla v roce 1832 vyhlášena sbírka na stavbu nového kostela. Mnoho kaplí je věnováno válečným hrdinům a rakouským regimentům.

25 Okraj Vídně Zámek Schönbrunn byl letní sídlo císařské rodiny
Okraj Vídně Zámek Schönbrunn byl letní sídlo císařské rodiny. Císařské salóny jsou dekorovány převážně v rokokovém stylu. Stavba čítá kolem 1400 pokojů. Kromě honosných místností se zde nachází také skromné pokoje Františka Josefa a císařovny Alžběty. Obr. 19. Schönnbrunn Původní lovecký zámeček nechal přestavit Leopold I. na barokní rezdenci. Stavab byla dokončena až v 18. století, kdy Marie Terezie do projektu zapojila Nikolause Pacassiho. V celém areálu se nachází mnoho zajímavých staveb jako Zámecké divadlo, Palmenhaus, Schönnbrunnská ZOO, Neptunova kašna, Gloriette,Obelisk, Oranžerie atd…

26 Sisi a její manžel Franz Josef

27 Prátr- původně les a louky zpřístupnil v r. 1766 Josef II
Prátr- původně les a louky zpřístupnil v r Josef II., dnes je zde zábavní park. Obr. 20. Riesenrad

28 Hundertwasserhaus – je městský obytný dům postavený v roce 1985.
Obr. 21. Hundertwasserhaus Obr.22. Hundertwasserhaus 2

29 Obrazové zdroje Poloha Vídně: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Opevnění města : [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Haas Haus [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Stephansdom: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Chor Stephansdomu: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Hofburg: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Knihovna Hofburg: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Spanische Hofreitschule: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Josefplatz: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Albertina: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Kaisergruft: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Radnice: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Marie Therezien Platz: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Přírodovědecké muzeum: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Staatsoper: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Sacher: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Belveder: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Votivkirche : [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Schönbrunn: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Riesenrad: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW : Hunderwasserhaus 2: [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW :


Stáhnout ppt "Mgr. Simona Steinbauerová"

Podobné prezentace


Reklamy Google