Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Bukovec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Bukovec"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Bukovec
Číslo přílohy: VY_52_INOVACE_ Trávicí trakt Autor: Mgr. Libuše Stonawská Předmět: Přírodověda Třída: 4. ročník Šablona projektu: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy Jazyk: Český Název a anotace: Lidské tělo – trávicí trákt Druh učebního materiálu: DUM – Prezentace Power Point Očekávaný výstup Sledování fyziologických funkcí a potřeb člověka Využité materiály: Obrázky byly použité z klipartu

2 TRÁVÍCÍ TRAKT

3 HAM – jídlo jsme ukousli, rozžvýkali, smíchali se slinami,
zformovali do sousta a posunuli jazykem dozadu.

4 Slinné žlázy – vytvářejí v ústech sliny potřebné
k rozmělňování potravy. Jícen – trubice, jíž sjede za dvě vteřiny všechno jídlo, které polkneme. Žaludek – smísí svůj obsah s žaludečními šťávami. Jídlo v něm zůstává 2 a ž 6 hodin a pak postupuje dál do dvanácterníku v podobě kaše.

5 Slinivka – je žláza asi 18 cm dlouhá. Svými hormony dále
rozmělňuje tráveninu a upravuje hladinu cukru v krvi. Žlučník – tráví šťávou – žlučí – slouží k rozpouštění tuků. Játra – skladují minerály, živiny, vitamíny a zneškodňují jedy. játra slinivka žlučník dvanácterník

6 Tenké střevo – je dlouhé 3 až 4 metry. Jeho výstelku
tvoří tisíce miniaturních výběžků – klků. Těmi pronikají živiny do krve a tou až k buňkám. Slepé střevo – je výběžek na rozhraní tenkého a tlustého střeva. Nemá významnou roli. Tlusté střevo – jeho nejvýznamnější funkcí je vstřebávání vody zpět do krevního řečiště. Zbavuje se nestravitelných a odpadových látek ve formě stolice.

7 VÍTE, ŽE ? Nejtvrdší tkáň v lidském těle je zubní sklovina.
Nejohebnější sval je jazyk. Nejsilnější sval je sval žvýkací. Máme 3 páry slinných žláz. Žaludek denně vyloučí 1 až 2 litry šťávy.

8 Přiřaď k sobě správné dvojice
1. polykání potravy ústa 2. hltan zpracování potravy oddělení vody a zahuštění nestrávených látek 3. jícen 4. žaludek rozmělnění potravy 5. tenké střevo pohyb potravy do žaludku 6. tlusté střevo odvádění nestrávených látek 7. konečník prolínání a vstřebávání látek do těla


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Bukovec"

Podobné prezentace


Reklamy Google