Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_08

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_08"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_08 TÉMA: VYNÁLEZY ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky druhého stupně základní školy s vynálezem kola. Seznamuje s jeho přispěním k vylepšení života a pro vědu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA.

3 Kolo Kolo je plochá součást kruhového tvaru, která se může otáčet kolem svého středu. Může být volně otočné na pevné hřídeli, anebo pevně spojeno s otáčivou hřídelí.

4 Historie Kresba vozu (Bronocice, 3400 př. n. l.) Nejstarší nález dřevěného kola byl nalezen 15 km od Lublaně, stáří bylo určeno na 5100 let př.n.l. Nejstarší vyobrazení vozu se čtyřmi koly se našlo na zvoncovitém poháru asi 40 km od Krakova v Bronocicích, z období 3400 let př.n.l. Ve 3. tisíciletí př. n. l. se kolo rozšířilo po velké části Evropy, na Středním východě a na Kavkazu. Po roce 1500 př. n. l. byl vůz s koly znám i ve Skandinávii a v Číně. Válečný vůz (Ur, asi 2500 př. n. l.)

5 Konstrukce kola Kola byla zprvu dřevěná, ve střední době bronzové (2200 až 1500 př.n. l.) se objevují lehčí loukoťová kola válečných vozů, skládaná z částí a opásaná kovovou obručí. S drobnými zdokonaleními se používala až do 20. století. Pronikavé změny v konstrukci kola se objevují v 19. století s rozvojem strojírenského průmyslu a železniční i silniční dopravy. Vynález dalších motorů a pohonů si vynutil i nové konstrukce kol. Kola moderních dopravních prostředků jsou složité systémy s pohonem, odpružením a brzdami. Vodní kolo ozubené kolo

6 Důležité druhy kol Kolo na hřídeli Kladka Řemenice Loukoťové kolo
Kolo na hřídeli je jednoduchý stroj, jehož dvě pevné spojené části se otáčejí kolem své osy. Kladka Kladka je volně otočené kolo s drážkou po obvodě pro vedení lana, řetězu, provazu. Řemenice Řemenice je kolo pro přenos síly řemen. Loukoťové kolo Skládá se z náboje, z paprsků a z ohýbaných segmentů, obepnutých kovovou obručí. Vodní kolo Je jeden z nejstarších pohonů. Bylo dřevěné, po obvodu opatřené lopatkami.

7 Železniční dvojkolí Skládá se ze dvou kol nalisovaných na nápravu. Ozubené kolo Je součást převodů, které zaručují stálý převodový poměr. Automobilové kolo Je obvykle lisované z ocelového plechu, s ráfkem pro pneumatiky, součástí kola bývá i brzdový buben nebo disk. Kolotoč Je obvykle vodorovná kruhová plošina, která se otáčí kolem svislé osy a vozí návštěvníky. Ruské Nebo také obří kolo je zábavní zařízení, veliké drátové kolo o průměru 50 až 200m, která se otáčí kolem vodorovné osy a má na obvodu gondoly pro návštěvníky.

8 Jízdní kolo Vysoké kolo Když se řekne kolo, spoustě lidem se hned vybaví jízdní kolo. Jízdní kolo (starším označením bicykl) je jednostopé vozidlo, poháněné silou lidských svalů. Bylo vynalezeno Karlem Draisem v roce 1817 v Karlsruhe v dnešním Německu. Na světě je přes jízdních kol. V mnoha regionech představuje hlavní dopravní prostředek. jezdec Freestyle BMX

9 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, ISBN GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, ISBN CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_08"

Podobné prezentace


Reklamy Google