Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Člověk a jeho svět Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_278 Ročník: 5. Sada: Vlastivěda Druh: prezentace Autor: Mgr. Gregorová Vladana Název: Petřínské sady Anotace: Historický i novodobý nástin památek Petřína, doprovázený obrázky a texty k podpoře čtenářské gramotnosti. Datum vytvoření: Datum ověření:

2 PETŘÍNSKÉ SADY

3 dostaneme lanovkou 511 m dlouhou nebo pěšky
v růžovém sadě je ke zhlédnutí několik tisíc růží různých odrůd zajímavost o lanovce: Lanovka byla kdysi na vodní pohon. Do nádrže vagónu v horní stanici se nalilo tolik vody, až hmotnost vagónu byla větší než hmotnost vagónu ve spodní stanici, kde byli lidé. Vagóny byly spojené kladkou a díky tomu těžší vagón sjel váhou dolů a vyvezl tak lehčí vagón nahoru. Dnes vystřídala vodní pohon elektřina.

4 Rozhledna 60 m vysoká, 299 schodů r. 1891 postavena
vystřídala několik názvů – kopec, vrch, hora ve středověku popravčí vrch, trestány nejtěžší zločiny Petřín je skála, odkud lidé brávali kámen na své stavby. Odtud Petřín, lat. PETRA= SKÁLA.

5 Hladová zeď Pověst : O hladové zdi
Po neúrodě v roce 1360 nastala v Čechách velká bída. A tak hlad donutil lidi obstarávat si jídlo krádeží. Vězení se proto rychle plnila a král Karel IV. Měl starosti. Jednou, když vycházel z kostela, čekal na něho dav chudáků. Prosili krále o pomoc, že by přijali jakoukoliv práci, jen aby se uživili. Král přikázal, ať jim dají polévku a krajíc chleba a řekl: „ Dostanete práci a s ní dobrou obživu. Jděte s mými lidmi, oni už vám ukážou.“ Královští úředníci přivedli ty chudáky na Petřín a přikázali jim postavit z kamene od Petřína k Újezdu zeď k ochraně Prahy a Pražského hradu. Zeď se stavěla dva roky a lidé dostávali za práci místo peněz jídlo, ošacení a obutí. Na připomenutí, jak Karel IV. pomohl lidem od hladu, se této zdi začalo říkat HLADOVÁ.

6 Hladová zeď Po přečtení pověsti budeš znát odpovědi na následující otázky: Kdo nechal postavit Hladovou zeď? K čemu měla sloužit? Proč se jí začalo říkat hladová? Správné odpovědi: - Karel IV. na ochranu Prahy a Pražského hradu - vznikla v době hladomoru, kdy lidé neměli na jídlo

7 Štefánikova hvězdárna
před vchodem sluneční hodiny Zrcadlové bludiště bludiště tvořeno 38 různě zakřivenými zrcadly K.H.Mácha J.Neruda sochy

8 Z…….é b……. Š.e…….á h…….a R…l…a
OPAKOVÁNÍ Úkol: doplň písmena do slov Z…….é b……. H…..á z.. Š.e…….á h…….a R…l…a

9 Štefánikova hvězdárna
ŘEŠENÍ Zrcadlové bludiště Hladová zeď Štefánikova hvězdárna Rozhledna

10 Použité odkazy: obrázky:


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google